İran’da petrol sektöründeki grev giderek yayılıyor
İran'da petrol sektöründe çalışan yüzlerce sözleşmeli işçinin, taşeron sisteminin kaldırılması, iş güvenliğinin sağlanması ile gibi taleplerle başlattıkları grev yayılıyor.
Fotoğraf: sfelezkar.com ve IndustriALL_GU
İran petrol sektöründe çalışan yüzlerce sözleşmeli işçinin, taşeron sisteminin kaldırılması, iş güvenliğinin sağlanması ile çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi taleplerle başlattıkları iş bırakma eylemi ülke geneline yayılıyor.
Petrol işçilerinin 19 Haziran’da Buşehr eyaletine bağlı Aseluye kentindeki enerji tesisinde başlattıkları protesto ve grev dalgasına şu ana kadar en az 20 taşeron şirkette çalışan petrol işçisi katıldı.
AA’nın haberine göre dünyanın en büyük doğal gaz sahalarından Güney Pars gaz sahalarındaki büyük rafinerilerde ve petrol projelerinde çalışan binlerce işçi, grev dalgasına katılarak iş bıraktı.
İŞÇİLER NE İSTİYOR?
“1400 Kampanyası” olarak adlandırılan grevlerde işçiler, taşeron sistemini, ücretlerin geç ödenmesini, düşük ücretleri, iş güvenliğinin olmamasını ve kötü çalışma ve yaşam koşullarını protesto ediyor. İşçiler, 20 gün iş, 10 gün izin şeklindeki vardiya döngüsüyle çalışma sisteminin de değişmesini istiyor. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, İran'ın farklı bölgelerindeki petrol endüstrisinde çalışan çok sayıda işçinin görev yerlerini terk ederek iş bırakma eylemi yaptıkları görüldü.
İşçileri temsil eden “Sözleşmeli Petrol İşçileri Protestolarını Düzenleme Konseyi” tarafından 20 Haziran’da yapılan açıklamada, Aseluye’de başlayan grev, “rafineri, petrokimya ve enerji santrallerinde çalışan işçilerin talepleri karşılanana kadar devam edecek olan ülke çapındaki grevin bir parçası” olarak nitelendirildi.
Güney Pars’ta çalışan işçiler, Mahşehr Limanı’ndaki Güney Tahran Şirketi işçileri, Aseluye’de çeşitli petrol şirketlerinde çalışan işçiler, Abadan’daki petrol rafinerisinde çalışan taşeron işçiler, Demavend Petrokimya Şirketinin işçileri, İsfahan’daki Keyhan Pars Şirketi işçileri gibi ülke çapındaki diğer birçok rafineri, petrokimya ve enerji santrali çalışanları da greve katıldı.
30 HAZİRAN’A KADAR SÜRE
Sözleşmeli Petrol İşçileri Protestolarını Düzenleme Konseyi ise işçilerin grevinin "bir uyarı grevi" olduğunu ve 30 Haziran'a kadar taleplerin karşılanmaması halinde ülke genelinde genel greve gidebileceklerini açıkladı.
Meclisin dün konuyu görüşmek üzere olağanüstü bir toplantı yapması bekleniyordu. (DIŞ HABERLER)