28 Haziran 2021 00:11

Hakan Plastik grevi sürüyor: ‘Resmi enflasyon’ dayatmasına işçiden ret

İşçiler gerçek enflasyon ile hükümetin açıkladığı resmi enflasyonun farklı olması nedeniyle grevi sürdürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Hakan Plastik işçilerinin grevi 18. gününde kararlı bir şekilde devam ediyor. İşçiler her gün işe gelir gibi fabrika önüne gelerek grevlerine sahip çıkıyor. İşçiler gerçek enflasyon ile hükümetin açıkladığı resmi enflasyonun farklı olması nedeniyle grevi sürdürüyor.

DİSK’e bağlı Lastik-İş, Hakan Plastik patronunun toplu sözleşmede ücretlere resmi enflasyon dayatmasından dolayı greve çıkmıştı. Grevi kararlı biçimde sürdüren işçiler, “Bu grev sadece sendikanın değil, bizim grevimiz. Kararlı olduğumuzu fabrika yönetimine göstermeliyiz” dedi. Sendika Temsilcisi Savaş Arslan ise “Grev devam ettikçe işçi arkadaşların kararlılığı daha da artıyor. Onların kararlılığı bizi de etkiliyor. Bu kararlılık devam ettiği sürece biz hakkımızı almadan bu grev bitmez” ifadelerini kullandı.

GERÇEK ENFLASYON BAŞKA RESMİ ENFLASYON BAŞKA

Grevin başladığı gün yapılan görüşmeden sonra hiçbir temasın olmadığını belirten Lastik İş Temsilcisi Savaş Arslan, “Biz ücretlere yüzde 30, sosyal haklara ise yüzde 60 zam talep ettik. Oysa fabrika yönetimi resmi enflasyon olan yüzde 17 zam öneriyor. Greve çıkmanın temelinde resmi enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki fark var” dedi. Grevci işçiler ise “Hükümet her şeyi yanlış açıklıyor. Enflasyon, işsizlik rakamlarına inanmıyoruz. Enflasyonun ne olduğunu markete giden çocuk bile anlar. Bizi resmi olan ilgilendirmez. Biz hayatın gerçeklerine bakarız. Herkes yağ fiyatına, meyve sebze fiyatlarına baksın” dedi.

RESMİ ENFLASYONA DEĞİL ÜRETİME BAKILSIN

Alt ve üstyapı boruları üreten Hakan Plastik’in pandemide sürekli çalıştığını belirten işçiler “Gece gündüz çalıştık. Fabrika hiç durmadı. Pandemide sürekli fazla mesaiye kaldık. Pazarları dahi çalışıyorduk. Hakan Plastik bizim üzerimizde sürekli büyüdü. Ama işçiye gelince vermem diye bir şey yok. Bu üretimi, büyümeyi bizim emeğimiz ile sağladın. Şimdi hakkımızı istiyoruz. Biz talep ederken sadece enflasyona değil ürettiğimize bakarız” diye konuştu.

PATRONLAR CESARET ALIYOR

Patronların cesareti hükümetten ve işçilerin örgütsüzlüğünden aldığını belirten temsilci Savaş Arslan “Hükümet sürekli patronları destekliyor. Medya ellerinde, sesimizi duyuramıyoruz. Yoksa sorunlar işçinin boğazına gelmiş durumda. Sendikalaşma da zayıf. Çerkezköy de işçilerin yüzde 5 sendikalarda örgütlü. Bundan cesaret alan patronlar istediği gibi at oynatmak istiyor. Ama bugünden sonra sözleşmeler ancak grevle sonuçlanır. Çünkü patronlar resmi enflasyon oranında zamda diretirlerse yeni grevleri tetikler. Bizden sonra metal sözleşmeleri de grev ile çözülebilir” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Direnişteki AdkoTurk işçileri: Patronlar birleşti, işçiler de birleşmeli

SONRAKİ HABER

Atıl kalacak sahra hastanesi için önerge: 4 milyar TL’lik zararın sorumlusu kim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa