28 Haziran 2021 11:36

Oya Ersoy: Onur Yürüyüşü'ne müdahale eden polislere derhal soruşturma açılmalı

Milletvekili Oya Ersoy sordu: "Onur Haftasında yaşananlar, açıklamış olduğunuz İnsan Hakları Eylem Planı’nın 'kişi özgürlüğü ve güvenliğine ilişkin' düzenlemeleriyle uyuşmakta mıdır?"

Fotoğraf: Can Deniz Eraldemir/Evrensel

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Onur Haftası yürüyüşünde LGBTİ’lere ve kadınlara yönelik polisin sert müdahalesini Meclis gündemine taşıdı.

Ersoy, 26 Haziran Cumartesi günü, Onur Yürüyüşü için Taksim'de bir araya gelen kadın ve LGBTİ'lere polisin sert müdahalelerde bulunduğunu söyledi.

“Taksim’de “Onur Haftası” kapsamında yapılacak açıklamanın engellenmesi İnsan Hakları ve Anayasa’ya aykırıdır” diyen Ersoy, Anayasa’nın 34. Madde’sinde “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” ilkesini hatırlattı, bu hakkın güvenlik güçleri tarafından ihlal edilerek anayasal haklarını kullanan kitleye polisin sert bir biçimde saldırdığını, 35 kişinin gözaltına alındığını ve onlarca kişiye de şiddet uygulandığını ifade etti.

“POLİSLER HAKKINDA SORUŞTURMA DERHAL BAŞLATILMALIDIR”

Ersoy, güvenlik güçlerinin orantısız ve özellikle bazı polis amirlerinin hem “Onur Yürüyüşü” ne katılmak isteyen yurttaşlara, hem de evinde, çevredeki kafelerde oturan yurttaşlara keyfi olarak şiddet uygulama talimatı verdiğine dair görüntülerin sosyal medyaya ve basına yansıdığını, bu nedenle de polis şeflerinin derhal görevden alınması gerektiğini söyledi.

“BÜLENT KILIÇ’A ŞİDDET UYGULAYAN POLİS AMİRİ HALA GÖREVDE MİDİR?​”

Ersoy, o gün yaşanan polis şiddetinin kitlelere yönelik kasten yapıldığını ve Taksim’deki “Onur Yürüyüşü”nü haber yapmak için alanda bulunan AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın, polisler tarafından yere yatırılarak darbedildiğini, fotoğraf makinesinin kırılarak, ters kelepçe ile gözaltına alındığını söyledi.

Ersoy, “İnsan haklarına aykırı, tamamen keyfi olarak polisler, Kılıç’ı darbederek gözaltına alıp görevini yapmasını engellemekle de kalmamış, yere yatırdıkları Kılıç’ın boğazına dizleriyle basarak nefes almasını da engellemişlerdir” dedi. 

“SOKAKLARDA POLİS TERÖRÜ YAŞANMIŞTIR

Ersoy, yaşananların bununla da kalmadığını “bir polis amirinin, “ağzını açanı alıyorsunuz” talimatı vererek, bir kafeye girip yurttaşların sandalyelerine tekme attığını, sandalyeyi yere vurma şeklinde agresif davranışlarda bulunduğunu, itiraz eden bir yurttaşı ise gözaltına alın talimatı vererek onlarca polisin, yurttaşa şiddet uygulayarak zorla gözaltına aldığını söyledi.

Ersoy, yine aynı amirin, atılan ses bombaları üzerine evinin balkonundan evde çocuk uyuyor, "Ses bombası kullanmayın, çocuklar korkuyor" diye uyaran yurttaşa hakaretle bağırdığını ve "Gidin evinden alın" talimatı vermesi üzerine yurttaşın çocuklarının yanında zorla evinden gözaltına alınarak, Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğünü söyledi.

“LGBT+’LARA YÖNELİK ŞİDDET ÖRGÜTLENMEKTEDİR”

Son olarak Ersoy, “Bu yaşananlar da gösteriyor ki, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının ardından ülkemizde kadınlara, LGBT+lara ve çocuklara yönelik şiddet, istismar ve cinayet sayılarındaki artış su götürmez bir gerçektir. Kadın cinayetleri ve LGBT+’lara uygulanan kıyım politikası, örgütlü ve siyasi bir tutumun sonucu yaşanmaktadır. Bu ülkede herkesin istediği gibi yaşaması, giyinmesi ve söz söylemesi hakkı iktidarların elinde olmayıp Anayasa’da güvence altına alınmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Emniyeti, Bülent Kılıç'ın gazeteci olduğunu sonradan anlamış

SONRAKİ HABER

Diyanet'ten dört bakanlığa yazı: Otobüsler molaları "namaz"a göre ayarlasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa