Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız: TİS imzalansa da mücadele sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki toplu iş sözleşmesi 11 Haziran günü imzalandı.
Fotoğraf: Evrensel
Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki toplu iş sözleşmesi 11 Haziran günü imzalandı. Taban ücretine ilk yıl yüzde 30,20 ikinci yılın ilk 6 ayı enflasyon artı yüzde 2, ikinci 6 ayı enflasyon artı yüzde 1 puan refah payı, sosyal haklara ise yüzde 16 zam yapıldı. TİS imzalansa da işçi sınıfının sorunlarının sürdüğünü ifade eden Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Örgütlülüğümüzü artırarak işyerlerinde olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Önceki dönemlerde olduğu gibi birimlerde işçilerin talepleri doğrultusunda taslak hazırladıklarını söyleyen Yıldız, masada konuşulan maddelerin 10 bin işçinin talebi olduğunu belirtti. Bu dönem önceki sözleşmelerden farklı olarak SODEMSEN’le görüştüklerini ifade eden Yıldız, “SODEMSEN yeni kurulduğu için işleyişte bazı aksaklıklar yaşadık. Ama süreç içerisinde işçinin lehine iyi bir yol izledik” dedi.
"YÜZDE 30,20 ARTI 3 REFAH PAYI KAZANDIK"
İlk görüşmenin 7 Ocak’ta yapıldığını hatırlatan Yıldız, “68 maddelik bir taslak vardı, biz bunu 75 maddeye çıkardık. 38 tane maddemizde değişiklik yaparken birçok maddemizde de iyileştirmeler yaptık. Ekonomik maddeler kadar iş güvencemizi sağlayan idari maddeler de önemli. Toplamda 74 madde ile toplu sözleşmemiz sonuçlandı” diye konuştu.
Yıldız taban ücretine yapılan zamla ilgili ise şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesinde bugüne kadar yüzde 30’un üzerine çıkan tek şubeyiz. Yüzde 30.20 oldu. Yeni geçen maddelerimiz olduğu gibi enflasyona işçiyi ezdirmeyeceğiz diyerek enflasyon artı 3 refah payı eklettik.”
"İZELMAN İLE ARAMIZDAKİ FARKI DÜŞÜRDÜK"
İşçilerin İZELMAN’ı örnek gösterdiğini hatırlatan Yıldız, “İZELMAN’ın TİS’i bittiğinde aramızda yaklaşık yüzde 42 fark vardı, şu anda aramızda kalan fark yüzde 9. Yani adım adım eşit işe eşit ücrete geliyoruz. Tabii ki birden eşitlenmeyeceğini biliyorduk. Şiarımız yola çıktığımızdan beri eşit işe eşit ücrettir. Biz bunu bugün değil yıllardır savunuyoruz. Bunu savunduğumuz için de aradaki makas bu kadar daraldı. Elbette bu ülke koşullarında daha iyisi olabilir miydi, olmalıdır kuşkusuz, ancak daha iyisi olana kadar İZENERJİ açısından en iyisi bu” dedi.
"TABAN ÜCRETİ İÇİN 90 GÜN BOYUNCA MÜCADELE ETTİK"
SODEMSEN’in taban ücretine ilişkin ilk teklifinin mart ayında verildiğini, yüzde 15’ten başlayarak zamanla yüzde 18, yüzde 22,5, yüzde 27 gibi tekliflerin geldiğini hatırlatan Yıldız, bu teklifler düşük olduğu için işçilere sormadan reddettiklerini söyledi.
Yüzde 15’lik zam teklifinden yüzde 30,20’ye gelene kadar 90 gün boyunca mücadele ettiklerini aktaran Yıldız, “7 Haziran’da Tunç Başkan’la görüştük, yüzde 27 geldi. Bunun içinde refah payı yoktu. Sormadık üyelerimize ama şöyle bir mesaj attık, ‘Arkadaşlar biz yarın bir görüşme yapacağız, eğer bir değişiklik olmazsa yarın grev kararını asacağız’ dedik. Yüzde 30,20 artı 3 puan refah payı teklifi gelince işçilerin yüzde 80’inin olumlu karşılayacağını düşündüğümüz için işçilere sorma kararı aldık ve işçileri İZENERJİ önüne çağırdık” dedi.
"HER AŞAMASINI ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞTIK"
Yıldız, 8 Haziran günü şirket önünde yaşanan süreci şu şekilde anlattı: “Biz skala hazırlarken ve daha şirket önüne gitmeden orada başka bir havanın yaratılmaya çalışıldığını duyduk. İşçileri daha önce gündem etmeyen havuz medyası arayarak, ‘Burada neler oluyor?’ diye sordu. Biz de sadece sözleşmeyle ilgili açıklama yapacağımızı söyledik. Ancak alana gittiğimizde orada farklı bir şey olduğunu gördük. Son geldiğimiz noktayı işçilere anlatırken pandemiden dolayı sandık kuramayacağımızı belirttik. Maddeleri açıklarken işçilerin çoğu hayırlı olsun diyordu. Daha sonuna gelmeden süreci başından beri birlikte yürüttüğümüz bir temsilci ise, ‘Başkan buraya bitirip, imzalayıp gelmişsin’ deyince gerginlik çıktı. Hiçbir zaman işçilere sormadan sözleşmeyi imzalamadık. Biz süreci en başından beri şeffaf şekilde, her aşamasını paylaştık.”
"TİS BİTİNCE MÜCADELE BİTMİYOR"
Eksiklik varsa özeleştiri vermeye hazır olduklarını ancak aynı özeleştiriyi bazı temsilcilerin de vermesi gerektiğini söyleyen Yıldız, “Sınıfa bakış açımız ortada, sadece toplu sözleşmede değil her demokrasi mücadelesinde alandayız. İşçi doğruyu görüyor. Dün neysek bugün de aynıyız. Eksik ve zayıflayan/zayıflatılan yanlarımızı biliyoruz, her eksiği ve zorluğu işçilerle aştık ve aşacağız. Toplu sözleşme bitince mücadele bitmiyor, yeter ki örgütlülüğümüzü, birliğimizi güçlendirelim. İşçi sınıfının yüzlerce birikmiş sorunu var. Bir an önce birimlerimizi gezerek hem toplu sözleşmemizle ilgili hem de örgütlülüğümüzü toparlayarak işçi sınıfının kazanmış olduğu haklara yapılan saldırılara karşı şubemize yakışır şekilde işyerlerinde ve alanlarda olacağız” diye konuştu.
Şirket önündeki açıklamadan sonra işyerlerini gezdiklerini ifade eden Yıldız, “Sözleşmeyi anlattık, itirazlar da oldu ama çoğunluk imzalansın eğilimindeydi ve üç gün sonra belediye başkanımızla sendika binasında basın önünde sözleşmeyi imzaladık. Bu bakımdan virgülünden noktasına bu sözleşmenin arkasındayız” dedi.
Yıldız “Başından sonuna kadar 10 bin işçinin toplu sözleşmesi olduğunu söyledik. Hiçbir birimi ayırmadan tartıştık ve son geldiğimiz noktada işçilerin çoğunluğunu memnun eden bir toplu sözleşmeye imza attık” dedi.
"VERGİ ADALETSİZLİĞİNE KARŞI MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ"
Güvenlik işçilerinin ve KHK ile kadroya geçenlerin şu anda daha büyük bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyen Yıldız, “Arkadaşlarımızın tartışması gereken zorunlu emeklilik. Sadece toplu sözleşme değil, mücadelemiz. Biz yaklaşık 6 ay masada mücadele ettik ama haklarımızı cebimizde tutuyor muyuz, hayır. Örneğin ücret zamlarımız, iktidar dolaylı yoldan vergilerle bunu cebimizden alıyor. Hemen KHK’nin tamamen iptal edilmesi için mücadele hattı belirlemeli ve vergi adaletsizliğine karşı mücadeleyi büyütmeliyiz. Tabii ki güvenlikten tüm birimlere yarın işyerinde karşılaşacağımız sorunlar ve talepler için de her gün mücadele edeceğiz” diye konuştu.
SÖZLEŞMEDE YER ALAN YENİ MADDELER
- Her ay olmak üzere 300 lira net gıda kartı.
- Ayrımcılığın önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği.
- Emzirme odalarının açılması.
- Doğum sonrası resmi izne artı olarak 3 hafta ücretli izin.
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde, o gün alana çıkan arkadaşlarımız ücretli izinli sayılacak.
- Regl izni.
- Çocuğu yüzde 70 ve üzeri engelli olan işçinin ücretine her ay 100 TL yatacak.
- Özel güvenlik çalışanlarının 5 yılda bir yenilenen güvenlik görevlisi kartlarının yüz kızartıcı suç ve terör eylemleri dışında iptal edilmesi durumunda bu çalışanlar başka bir birimde değerlendirilir.
- Güvenlik çalışanlarının vardiyalarına 12-36 sistemi eklenmiştir.
- Pandemiden dolayı temaslı ya da pozitif olanların 10 günlük yemek ücretleri kesilmeyecek.
- Pasoları fuarda ve Doğal Yaşam’da kullanma hakkı.
- Rapor teşvik maddesinde eskiden 4 güne 6 gün ikramiye verilirken, yeni sözleşmede 5 gün rapora 20 gün ikramiye, hiç rapor almayana ise 23 günlük ikramiye verilecek.
- Güvenlikte çalışanların gece vardiyasına yüzde 10 artış.
- Güvenlikte çalışanlara günlük 3 TL iş riski primi.
- Birçok birimde grup yükseltme yapılırken iş riski ve koku pirimi eklendi.
- Banka promosyonu.
- İş kazası sonucu işçilerin herhangi bir sakatlık yaşaması durumunda, bu işçilerin fizik tedavi ve ortez gibi tedavilerini işveren karşılayacak.