28 Haziran 2021 12:44

Adana-Ceyhan depreminin yıl dönümü: Rant, çıkar, siyaset hesaplarından uzaklaşılmalı

İMO Adana Şubesi, Ceyhan Belediyesi ile birlikte Adana-Ceyhan depreminin 23. yıl dönümünde Ceyhan Deprem Anıtı önünde anma töreni düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Ceyhan depreminin 23. yıl dönümünde Ceyhan’daki Deprem Anıtı önünde Ceyhan Belediyesi ile birlikte, depremde hayatını kaybedenlerin anısına ve deprem önlemlerine dikkat çekmek için anma töreni düzenledi. Katılımcıların taşıdığı, depremin yıkıcı etkilerini yansıtan, 1998 Ceyhan depreminden fotoğraflar eşliğinde düzenlenen törende anıta karanfil bırakıldı ve “Deprem Olurken Nasıl Davranılmalı” broşürü Ceyhanlılara dağıtıldı.

"ÜLKEYE AFET YAŞATAN MÜHENDİSLİK HİZMETİ ALMAMIŞ YAPILARDIR"

Anma etkinliğinde konuşan İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, yapıların depreme karşı güvenli hale getirilebilmesi için rant, çıkar, siyaset hesaplarından uzaklaşılması gerektiğini vurguladı.

İnsanları öldüren, kayıplara yol açanın, ülkeye afet yaşatanın mühendislik hizmeti almamış yapılar olduğunu belirten Aksungur; “İstiyoruz ki güvenli yapı, güvenli yaşam tesis edilsin, önlenemeyen ve zamanı bilinmeyen bir doğa olayı olan depremler, alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler nedeniyle afete dönüşmesin, insanlar beton yığınları altında canlarını kaybetmesin” dedi.

Bilim, bilgi, deprem yönetmeliği ve mühendislik ilkeleri dikkate alınarak yapıların depreme karşı güvenli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Aksungur, bunun sağlanması için rant, çıkar, siyaset hesaplarından uzaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

"DEPREM GERÇEĞİ VARKEN KAYNAKLARI KANAL İSTANBUL'A HARCAMAK AKIL KÂRI DEĞİL"

Tüm karşı çıkışlara rağmen iktidarın Kanal İstanbul'da inat ettiğini ifade eden Aksungur, "Deprem tehlikesi ile karşı karşıya bulunan İstanbul’un depreme hazır hale getirilmesi ve binaların güçlendirilmesi için tüm olanaklar seferber edilmesi gerekirken ve bunu gerçekleştirmenin maliyeti açıkken, kamu kaynaklarını Kanal İstanbul projesine yönlendirmek akıl almaz bir durumdur. Bu projeyi gerçekleştirerek İstanbul’u üçe bölmek, olası bir depremde ulaşım sorunları yaratacak, aynı zamanda yeraltı sularına, deniz canlılarına, tarıma zarar verecektir. Projenin zemin göçüklerine yol açma olasılığı da bulunmaktadır. Kuzey Anadolu fay hattına yaklaşık 15 kilometre mesafede olması da unutulmamalıdır. Ayrıca bir kişinin hayali ile ülke coğrafyası değiştirilemez" dedi.

Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem de imar ve depremle ilgili modern dünyanın tüm imkânlarını kullanarak hasarı en aza indirmenin mümkün olduğunu belirtti.

"DEPREMLER İNSAN ELİYLE AFETE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİDİR"

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ise "Depremler kaçınılmaz olarak yaşanacak. Önemli olan doğa olayı olan depremin bilim ve tekniği kullanarak afete dönüşmesini engellemektir” dedi ve 2020 yılında dünyada yaşanan deprem sonuçlarını örnek gösterdi.

2020 yılında dünyada yaşanan depremlerde 198 insanın öldüğünü, bunun 168’inin maalesef Türkiye’deki depremlerde hayatını kaybedenler olduğunu ifade eden Şevkin şöyle devam etti:

"168 kişiyi kaybettiğimiz bu depremler üstelik 5,5 ila 6 büyüklüğündeki orta şiddette depremlerdi. Bu bizim bilim ve teknikten ne kadar uzak olduğumuzu da göstermektedir. Yapı denetim sistemindeki, kentsel dönüşümdeki yaşanan sorunlar can ve mal kayıplarının önünü almamızı engellemektedir. Deprem önlemleri acilen hayata geçirilmeli, depremler insan eliyle afete dönüştürülmemelidir.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de ‘müzik özgürlüktür’ eylemi yapıldı

SONRAKİ HABER

Kovid aşıları kısırlığa yol açar mı, alerjisi olanlar yaptırabilir mi, uzun vadeli etkileri neler?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa