Kamu emekçileri MKE teklifine tepki gösterdi
Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası MKE Genel Müdürlüğü önünde yaptığı eylemde, kurumun özel şirkete dönüştürülerek özelleştirilme adımı atılmasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
KESK’e bağlı Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), MKE’nin özelleştirilmesine zemin hazılayacak kanun teklifine tepki gösterdi. Ankara’da MKE Genel Müdürlüğü önünde yapıan eylemde, “MKE halkındır, satılamaz” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan Cemalettin Sağtekin, Kamu İktisadi Teşekküllerinin (KİT) AKP iktidarı tarafından özelleştirme ve serbestleştirme yoluyla yağmalanmaya ve yandaş sermaye gruplarına peşkeş çekilmeye devam ettiğini söyledi. Binbir emekle kurulan sanayi kuruluşları ve son olarak Sakarya Tank Palet Fabrikası gibi MKE’nin de talan edilmek istendiğini belirten Sağtekin, Meclise sunulan “Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi”nin amacının, tüm özelleştirmelerde olduğu gibi anonim şirkete dönüştürülerek özelleştirmenin önünü açma, Türk Ticaret Kanunu, Kamu İhale Kanunu ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu başta olmak üzere 17 kanunundan muafiyet, Kurumu Sayıştay denetiminden çıkarma ve Cumhurbaşkanlığı kararlarına geniş yetki verme olduğunu vurguladı.
"İŞ GÜVENCESİ ORTADAN KALKACAK"
Özelleştirilen veya özel şirket haline dönüştürülen kamu kurumlarının tamamında çalışanların mağdur edilerek özlük haklarında büyük kayıp yaşandığını ifade eden Sağtekin, “Havuza alınarak farklı şehir ve kurumlarda çalıştırılan memurların sosyal düzenleri bozulmuş, gönderildikleri kurumlarda ihtiyaç fazlası personel olarak uzmanlık alanları dışında çalıştırılıp, mobbinge maruz bırakılmıştır. İşçi statüsünde çalışanlar iş güvencelerini, kadrosuz veya taşeron olarak çalışanlar ise işlerini kaybetmiştir. MKE’de yapılacak özelleştirme sonucu 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (I) ve (II) sayılı cetvele tabi olarak görev yapan tüm personele (devlet memuru, sözleşmeli personel) hiçbir ayrım yapılmadan sözleşme teklif edilecektir. Sözleşme imzalamayı kabul edenler 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak istihdam edilecek; fakat iş güvencesi ortadan kalkacaktır. Diğer yanda ise iş yapan ile yönetime ve siyasi iktidara yakın olan personel ve düşük ücretlerle işe yeni başlayacak personeller arasında iş barışı bozulacaktır” diye konuştu.
Ekonomik olarak ülkeyi çöküşe sürükleyen iktidarın çözümü yine kamu kaynaklarını haraç mezat satmakta bulduğunu belirten Sağtekin, “Sorunlarımızın çözümü, iş güvencesinin ortadan kaldırılması değil, zamana uygun teknolojinin MKE kurumuna kazandırılması, liyakat ve eğitimin temel alındığı bir personel rejiminin oturtulması ve partizan yöneticilerle kurumların arpalığa çevrilmediği bir yönetim anlayışıyla kurumumuz kârlılığı daha da arttırılabilecekken tercih edilen yol ve niyetin iyi olmadığını görmekteyiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)