Koru için 1998’den beri mücadele eden Validebağlılar: Karara uyun, projeden vazgeçin
“Yürütmeyi durdurduk, proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz" diyen Validebağlılarla konuştuk. Validebağlılar, Yargıtay kararına uyularak millet bahçesi projesinden vazgeçilmesini talep etti.
Fotoğraf: Eren Ergine
Eren ERGİNE
İstanbul
Üsküdar’da bulunan 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmasının önünü açacak projeye karşı yargıdan sevindirici haberler gelirken projeye karşı yurttaşların 21 Haziran’da başlattıkları nöbet devam ediyor. “Yürütmeyi durdurduk, proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz diyen Validebağlılarla konuştuk.
Üsküdar Belediyesinin yapmak istediği 2018 yılında Validebağ Gönüllüleri tarafından açılan davada mahkeme, plana izin veren Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurdu.
"TARİHİ YAPILARI VE KORU’YU KORUMAK İÇİN BURADAYIZ"
1998 yılından beri Koru için mücadele edildiğini vurgulayan Validebağ Gönüllüsü Neşe Taşan “Cafer Koç ‘muhtar olduğu ’98’de mahalleliyle buradaki yeşil alanlarla ilgili bir çalışma yapmış. Topladıkları 6 bin imzayla Validebağ Korusu 1. derece sit alanına dönüştürülmüş. Buranın yağmalanmaması için, doğallığının bozulmaması için bir birlik oluşturulmuş. Mücadele o günden beri devam ediyor” dedi. Koru içerisinde 8 tane tarihi yapı olduğunu da belirten Taşan şöyle devam etti: “Abdüllaziz Av Köşkü bunlardan biri, burası yakın tarihte restorasyon geçirdi, fakat öyle kötü ki restore edildiği halde yine harabe durumda. Hem tarihi yapıları hem koruyu korumak için buradayız. Burası 1. derece tarihi sit alanı, zaman zaman bu tarihi sit alanlarına müdahale etmek için dereceleri değiştiriyorlar. Burası Üsküdar Belediyesi tarafından her zaman bir çılgın projeye sahne oldu. İlk başta çılgın proje daha sonra millet bahçesi şimdi de koru rehabilitasyon ve düzenlenme gibi projelerle geldiler. 2018 yılında açtığımız dava sonuçlandı mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu süre içinde projeye ulaştık, buranın doğasını değiştirip yapay çim döşeyeceklermiş bunu bilmek bile içler acısı.’’
"BAKIM ONARIM YAPACAĞIZ DİYEREK AĞAÇLARI KESTİLER"
Korunun geçici olarak 2 yıllığına Üsküdar Belediyesine tahsis edildiğini belirten Taşan, ’’İlk iş bakım onarım yapacağız diyerek ağaçları kestiler. Daha sonra farklı farklı projeler geliştirdiler toplantı talep ettiler. Bir dergi çıkarıp halka dağıttılar, içinde yok yok. Oyun alanı, yapay gölet, göletin yanında banklar, fitnes salonları yani millet bahçesinde ne varsa aynısı. Bunları öğrenince karşı çıktık. Mahalleli olarak talebimiz çöplerin toplanması, ağaçların bakımının yapılması bir de kapıların yapılıp onarılması. Bunları yapmak içinde ihale açmaya gerek yok, belediye bünyesi içerisinde yapılabilecek şeyler’’ diye konuştu. Üsküdar Belediyesi CHP Meclis Üyesi Muazzez Gözütok ise “Bize bu karar geldiğinde, belediye başkanımız gönüllerle görüşüp, o doğrultuda doğayı koruyarak bu işlemi yapacağını söyledi. Hem gönüllerle görüşmek isteyip hem ihaleye verilmesi samimiyetsizliğini ortaya koymuştur’’ dedi. Belediye başkanının ilçeye astırdığı billboardlarda gönül belediyeciliği vurgusu yaptığını vurgulayan Gözütok “Gönül işi kıymetli bir şey eğer öyleyse burada hiçbir karşılık beklemeden 20 yıldır koruyu korumak için mücadele veren gönüllüler var, belediye başkanı gönül belediyeciliği yapıyorsa gönüllüleri dinleyip ihaleleri iptal etmeli’’ dedi.
"DOĞALLIĞINI BOZACAK HİÇBİR PROJEYE GEREK YOK"
Validebağ Gönüllülerinden Arif Belgin ise “Belediyeden talebimiz, burada belediyenin asli görevlerini yapması, yani çöpleri toplaması, ağaçların bakımını yapması ve köpeklerin kısırlaştırılıp tekrar koruya bırakılması. Bunun dışında proje falan yapılmasını istemiyoruz, buranın doğal haliyle, yeşil haliyle bir bütün olarak gelecek nesillere kalmasını istiyoruz. Burayı kullanan binlerce insan buranın bu halinden memnundur, hiçbir şey yapmaya gerek yok. Buraya milyonlarca lira para dökmeye gerek yok ve hele hele doğallığını bozacak hiçbir projeye gerek yok’’ dedi. Belgin şöyle devam etti: “Biz onun için günlerdir buradayız. Artık yürütmeyi durdurma kararlarının yerine getirilmesini istiyoruz. Yürütmeyi durdurma kararları geçerlidir ve uygulanması gerekiyor. Yargıya taşıdık kazandık, bilirkişi de bizim istediğimiz gibi bir rapor düzenledi. Koruda millet bahçesi projesi uygulanamaz, o zaman burası koru olmaktan çıkar diye bir rapor düzenlediler. Hal böyleyken karara uyulsun projeden vazgeçilsin diyoruz.’’
200 BİN KİŞİ PROJEYE KARŞI İMZA VERMİŞTİ
Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu’nda “Bakım, düzenleme, onarım adı altında yapmayı düşündüğü işlemleri kamuoyuna şöyle duyurmuştu. 500 araçlık otopark, festival alanı, açık hava sineması, çim anfi, yoga-plates alanı, izci eğitim alanı. Gönüllüler ise bunların yapılması Koru’nun doğal ekosisteminin bozulmasına, yapay parka dönüştürülmesine ve yeni rant alanlarının açılmasına neden olacağı için karşı çıkıyor. 2014 yılından bu yana düzenlenen imza kampanyalarına başta Validebağlılar olmak üzere 200 binin üzerinde kişi imza vererek Koru’yu yok edecek projeleri onaylamadıklarını beyan etti.