Prof. Dr. Sinan Adıyaman: Delta varyant riski var ancak maske dışında önlem kalmadı
TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Sinan Adıyaman, salgının hâlâ kontrol altına alınmadığını ve delta varyantı riskini vurgulayarak "Buna rağmen elimizde maske dışında önlem kalmadı" dedi.
Fotoğraf: DHA
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Pandemi kısıtlamalarının yarın (1 Temmuz) itibariyle kaldırılmasını Evrensel'e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi ve eski TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, maske dışında bir tedbir kalmadığını söyledi. Artan aşılamaya rağmen iki doz aşı olanların yüzde 20’nin altında olduğuna dikkat çeken Adıyaman, Türkiye’nin aşılamada çok geciktiğini dile getirdi.
Salgının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kontrol altına alınmadığını belirten Sinan Adıyaman, “Kontrol altına alınmış gibi gösteriliyor ve tabii algı yaratılıyor. Hâlâ günlük ortalama 5 bin civarında hasta var, hâlâ günde ortalama 50 kişi daha yaşamını yitiriyor. Bunlar hiç azımsanmayacak rakamlar. Düşünün ki geçen sene 1 Haziran’da bir takım açılmalar olmuştu. O zaman vakalar 5 bin bile değil, 1-1500 civarlarındaydı. Şu an daha vahim bir tablo ile tedbirler kaldırılıyor” dedi.
"ÜÇÜNCÜ DOZ AŞILAMANIN ZAMANI GELDİ"
Dünyada bir delta virüs gerçeği olduğunu vurgulayan Adıyaman, “DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) delta varyantının dominant olacağını söylüyor. Türkiye’de sayı az gibi görülüyor ama yeteri kadar test yapılmadığı ortada. Çift doz aşılama yapılmadan delta varyantına karşı koruyuculuk sağlamak oldukça zor. mRNA aşıları konusunda bir koruyuculuk var ama o da yüzde 90’lardan yüzde 80’lere düşüyor. Fakat Sinovac için varyant virüse karşı bir bilgi yok. Dolayısıyla toplumun bir an önce delta virüsüne duyarlı ve etkili aşı ile çift doz aşılanması gerekiyor. 65 yaş üstü nüfus ve sağlık çalışanları çift doz Sinovac aşısı olmuştu. Bu da bilim insanları tarafından başından beri söyleniyor, 6 ay dolduktan sonra koruyuculuk düşebiliyor, antikor düşebiliyor hatta bazen antikor seviyesi sıfırlanabiliyor. Sıfırlanma koruyucu olmama anlamına gelmiyor ama çok net olarak söyleyebiliriz ki 65 yaş üstü nüfusun, sağlık çalışanlarının ve kronik hastalığı olan kişilerin 3. doz aşı olması zamanı geldi” diye konuştu.
"BİONTECH AŞISINDA SÜRE UZAMAMALI"
Yine delta virüse karşı korumanın sağlanması için Biontech aşında iki doz arasındaki sürenin uzatılmaması uyarısında bulunan Adıyaman, bir ay içinde ikinci dozun yapılması gerektiğini söyledi. Aşılamada artış olsa da hâlâ çift doz aşılamanın yüzde 20’nin altında olduğuna dikkat çeken Adıyaman, “Bunun yüzde 70’lere çıkması gerekiyor ki toplumsal bir bağışıklama söz konusu olsun. Dolasıyla çok gerideyiz, çok geciktik. Açıkçası maske dışında bir tedbir kalmadı. Bu şekilde olmaması gerekirdi. Kesinikle bu algıdan uzaklaşılması gerekiyor çünkü bir pandemi krizi içindeyiz. Pandemi bitmedi ya da yavaşlamadı. Bu yüzden de tedbirlerin ekonomik kriterlere göre değil epidemiyoloji biliminin kriterlerine göre azaltılması ya da kaldırılması gerekiyor” dedi.
Delta varyantı nedeniyle Rusya’da yakın tarihte en fazla ölümün ve hasta sayısının olduğuna dikkat çeken Adıyaman, "Delta varyantının hakim olduğu bir ülkeden uçuşları serbest bıraktık Türkiye’ye. Basit bir PCR testi ile ve başka tedbir alınmadan da devam ediyor. PCR testlerinin doğruluk payının ne kadar düşük olduğunu bunca zaman sonunda bütün dünya öğrendi. Yalancı negatiflik verebilir. Varyantı kaptıktan bir süre sonra PCR testi pozitifleşiyor. Dolayısıyla virüsü aldıktan sonra PCR testi negatif çıkıp Türkiye’ye gelebilir sonra pozitifleşebilir. O yüzden Türkiye büyük bir riskle karşı karşıya. Testler çok az yapılıyor. Vakaların 5 binlere sabitlenmesinin sebebi bu. Çünkü Türkiye’de testler semptom gösteren kişilere yapılıyor. Bir tarama şeklinde yapılmıyor. Semptomu olan insan sayısı azaldı tabii, bütün dünyada azaldı. Açık hava kullanımı bir etkidir. Bulaş da azaldı ama bu tabii ki salgının bittiği anlamına gelmiyor. Virüs şu anda toplumun tedbirleri gevşetmesini bekliyor.” dedi.