30 Haziran 2021 11:50

Kadınlardan çağrı: Ankara’da şiddet faili kolluk personelleri görevlerinden alınsın

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya grubu, yaptığı açıklamada Ankara’da artan polis şiddetine tepki gösterdi. Tüm kadınları 1 Temmuz'da alanlara çağırdı.

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya grubu, Ankara’da artan polis şiddetine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Dilek Yıldız, Ankara emniyet personelleri tarafından birçok kadın ve LGBTİ’nin tacize, şiddete, tehdide maruz kaldığını belirtti.

Eğitim Sen 5 No’lu şubede yapılan açıklamada konuşan Dilek Yıldız, İstanbul Sözleşmesi’nin sıradan bir sözleşme olmadığını; kadınların, LGBTİ’larin temel haklarını güvence altına alan, devlete erkek şiddetini önleyici çeşitli yükümlülükler yükleyen bir sözleşme olduğunu belirtti.

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya grubunun bu süreçte sözleşmenin kaldırılmasının kadınların ve LGBTİ’lerin doğrudan yaşam haklarını gasbettiğini, sözleşmeden vazgeçildiğini anlatan eylem, etkinlik, faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Yıldız, “Tüm bu süreç boyunca Ankara emniyet personelleri tarafından birçok kadın ve LGBTİ+ tacize, şiddete, tehdide maruz kalmıştır. Anayasal toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanan kadınlara ve LGBTİ+lara polis şiddeti Ankara’da giderek dozunu artırmıştır. Eyleme katılan kadınlar ve LGBTİ+lar tecavüzle tehdit edilmiş, farklı isimlerde sosyal medya hesapları üzerinden can güvenliği tehdit edilmiş, güvenlik şube amirleri tarafından doğrudan fiziksel şiddete uğramıştır. Anayasal hakkını kullanan kadınların eylem alanı içerisinde güvenliğini sağlamakla yükümlü olan kolluk personeli bunun yerine eylem alanını kadınlar için erkek şiddetinin yeniden üretildiği bir yer haline getirmektedirler. Yaşananlara dair hukuki süreç işletilerek suç duyurusun da bulunulduğunu bir kez de buradan duyuruyor, şiddet faili kolluk personellerinin derhal görevden alınması gerektiğini bir kez daha dile getiriyoruz” diye konuştu.

1 TEMMUZ EYLEMİNE ÇAĞRI

İktidarın, kadınların ve LGBTİ+ların yaşamlarına kasteden her uygulamasında ve söyleminde inatla sokaklarda olmaya devam edeceklerini belirten Yıldız,  “Yaşamlarımızı savunmaya devam edeceğiz, geri adım atmayacağız. 1 Temmuz günü yüzyıllardır kadınların verdiği mücadele sonucu kazandığı İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz demek için sokaklarda olacağız. Herkesi yarın 18.30’da Sakarya Caddesinde gerçekleşecek eyleme beklediğimizi tekrar hatırlatmak isteriz. Erkek devlet şiddetinizin karşısında tüm isyanımız durmaya devam ediyoruz. Şiddet faili kolluk kuvvetleri yargılansın, görevden alınsın” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ BİZ KAZANDIK

1 Temmuz gününün İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin tescili olacağını söyleyen Kerestecioğlu, “ Biz İstanbul Sözleşmesinden hiçbir zaman vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Çünkü İstanbul Sözleşmesi’ni onlar getirmediler biz kazandık. Bugüne kadar yaptığımız bütün mücadelelerde nasıl yasal değişikleri sağladıysak İstanbul Sözleşmesi’ni de aslında emek emek ördüğümüz mücadelenin sonucunda kazanacağız” dedi.

“ANKARA EMNİYETİ SUÇ İŞLİYOR”

Ankara sokaklarında uzun süredir Ankara emniyetinin suç işlediğine dikkat çeken Avukat İlke Işık, “Yasalara aykırı davranıyor. Tem bir anayasal hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına, protesto hakkına ve doğal olarak da düşüncelere fikirlere, ifade özgürlüğüne engel oluyor” dedi. Yasaları uygulamayanların emniyet güçlerinin olduğunu söyleyen Işık, “Biz yasalardan gelen  haklarımızı kullanıyoruz. Bu kadar hukuksuzluğun olduğu, kadınların öldürüldüğü, İstanbul Sözleşmesinden çekilmeye  çalışıldığı, şiddetin dolu dizgin  devam ettiği  kadınlar, LGBTİ+lar, çocuklar her birimiz için hayat yaşlanılmaz hale getirildiği için  protesto etmeye, söz söylemeye  devam edeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya Başbakanı, Katalonya Özerk Hükümet Başkanı ile görüştü

SONRAKİ HABER

Halkalı’da tır trene çarptı, tren teşkil işçisi Oğuzhan Ayyıldız ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa