Adana'da kayyum protestosuna açılan davada beraat kararı verildi
Belediyelere atanan kayyumları protesto için ÇHD Adana Şubesi’nin 2019'da düzenlediği basın açıklamasına katılan 14 kişi hakkında açılan davada beraat kararı verildi.
Fotoğraf: Evrensel
Volkan PEKAL
Adana
Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine atanan kayyumları protesto için Adana'da 2019 yılının ağustos ayında ÇHD Adana Şubesi’nin düzenlediği basın açıklamasına katılan 14 kişi hakkında açılan davada beraat kararı verildi.
“Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma” iddiasıyla Adana 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde haklarında dava açılan HDP Adana İl Eş Başkanları Gülseren Tural ve Mehmet Masum Eriğ, ÇHD 2. Başkanı Ümit Büyükdağ, eski İHD Başkanı İlhan Öngör, Emek Partisi Başkanı Sevil Aracı, eski Adana Barosu Başkanı Avukat Gazi Mengücek Çıtırık’ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin yargılandığı dava sonuçlandı. Mahkeme kararında avukatların yapmış olduğu basın açıklamasının kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğunu belirterek beraat kararı verdi.
“İLK DURUŞMADA BERAAT VERİLMESİ GEREKİRDİ”
Kararı ve Valilik yasaklarını değerlendiren ÇHD 2’inci Başkanı Av. Ümit Büyükdağ, Valiliklerin eylem yasaklama yetkilerinin dahi olmadığını belirterek alınan beraat kararlarına rağmen tekrar takrar yasaklar getirilmesine tepki gösterdi. Polis fezlekelerinin iddianameye çevrilmesini de geçerek savcıların önlerine gelen polis ihbarını doğrudan iddianameye çevirdiklerini dile getiren Büyükdağ, “Beraat kararı aldık ama bu şekilde hazırlanmış bir iddianame ile açılmış davada ilk celsede hiç ifadelere başvurmadan ‘Bu açılan dava hukuka aykırıdır. İddia edilen suç değildir’ diyerek ‘derhal beraat’ kararı verilmiş olması gerekirdi. Ancak bu dava üç celse sürdü. Bu tamamen politik keyfi uygulamaların savcılığa doğrudan yansımasının sonucudur” dedi.
“VALİLİKLER, HUKUKLA BAĞDAŞMAYAN YASAK KARARLARI VERİYOR”
Uluslararası hak örgütlerinin de bu tip keyfi yasaklamalara odaklandığını dile getiren Büyükdağ, “2017’de de Ocak’ta yasaklamalar başladı. Karşımıza her ay yenilenen seri yasaklamalar çıktı. O dönem de yaptığımız eylemlerden dolayı açılan davalardan da beraatlar aldık. Şimdi uluslararası örgütler Valiliğin seri yasaklamalarını inceliyor. Artık konu bazlı yasaklamalar karşımıza çıkıyor. En son Boğaziçi ile ilgili açıklamalar yasaklandı. Bunun hukukta, evrensel kurallarda hiçbir yeri yok. İfade özgürlüğü ile bağdaşır bir yanı yok. Vali’nin böyle bir karar alma yetkisi bile yok. Bu yargı kararı ile tescilleniyor, aynı uygulamaları savcılar da polis de devam ettiriyor” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
19 Ağustos 2019 tarihinde milyonlarca vatandaşın oyları gasbedilerek Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyumlar atanmasının ardından Adana Valiliği aynı gün “Milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeninin korunması, temel hak ve özgürlüklerin korunması” gibi iddialarla kayyumlara dair basın açıklamalarını 15 gün süre ile yasakladı.
Yasaklamaların olduğu pek çok ilde kayyumu protesto etmek isteyenler polis şiddeti ile karşı karşıya geldi. Davaya konu olan 26 Ağustos 2019’da gerçekleştirilen basın açıklamasında Çağdaş Hukukçular Derneği, pek çok ilde meslektaşlarının karşılaştığı polis şiddetini protesto etmiş, kayyumların hukuksuz olduğunu belirtmişti.
26 Ağustos tarihinde Adana Adliyesi Taş Bina önünde gerçekleştirilen açıklamada ÇHD 2’inci Başkanı Av. Ümit Büyükdağ, Türkiye’nin dört bir yanında başa HDP’lier olmak üzere binlerce insanın şiddet ve insanlık dışı muamelelere maruz bırakıldığın hatırlatarak iktidarın kanunsuz ve hukuk dışı kararının Kürt halkını ve onun iradesini yok saymak olduğunu söylemiş, açıklamayı engelleme girişimlerine daha o tarihte basın açıklaması yapmanın suç olmadığı söylenmişti.