01 Temmuz 2021 09:18

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu: Elektrik ve doğal gaz zamları geri çekilsin

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu, elektrik ve doğal gaza yapılan fahiş zamları kabul etmediklerini vurgulayarak "Zamları geri çekin" talebini yineledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK), elektrik için yüzde 15, doğal gaz için de yüzde 18 oranında açıklanan fahiş zamları kabul etmediklerini vurgulayarak "Zamları geri çekin" talebini yineledi.

ELEKTRİK FİYATINA 3,5 YILDA YÜZDE 122 ZAM YAPILDI

TÖK Genel Başkanı Fuat Engin tarfından yapılan yazılı açıklamada "Yapılan insafsız zamla birlikte son kullanıcı olan tüketiciler 100 (Kw/s) elektrik tüketimi için vergi ve fonlar dahil 91,56 TL ödeyecekler. Yapılan son zamla birlikte, elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zam yapılmış oldu" denildi.

DOĞAL GAZA 1 SENEDE 7 KEZ ZAM YAPILDI

BOTAŞ'ın yayımladığı tarifeye göre, doğal gaz fiyatının ocak ayından bu yana 7. kez zamlandığı hatırlatılan açıklamada "2021/ocak ayından başlayarak 2021'de Temmuz ayına kadar her ay yüzde 1 artış yapılmıştı. Bu duruma göre 31.12.2020 – 01.07.2021 tarih aralığında yani son 6 ayda tüketicinin yaşamına yansıtılan zam oranı yüzde 18 olmuştur. Sanayi kesimi için yapılan yüzde 20 oranındaki zammın yine tüketicilerin sırtına yüklenmesi de kaçınılmaz olacaktır" ifadelerine yer verildi.

İĞNEDEN İPLİĞE YENİ BİR ZAM FURYASININ BAŞLANGICI

Açıklamada ülkeye yönetenlere "Çalışanların, emeklilerin, asgari ücretlilerin son üç yıllık maaş artış oranları ne kadardır" sorusu yöneltildi ve şu yanıt verildi:

"Söyleyelim enflasyon farklarını da katarsak sadece yaklaşık yüzde 30 civarındadır.

Elektrik ve doğal gaz zamlarının açıklanması iğneden ipliğe yeni bir zam furyasının başlangıcı olup ardından tüketicinin ihtiyaçlarına yönelik birçok temel mal ve hizmeti kapsayacağını da ortaya koymuştur.

Ayrıca, maaş artış oranını belirleyecek olan 6 aylık enflasyon oranını etkilememesi için seçilen tarihin fahiş zamların yapılması açısından ne kadar manidar olduğunu ortaya koymuştur."

BU ZAMLAR TÜKETİCİNİN YAZINI DA KIŞINI DA CEHENNEME ÇEVİRDİ

Pandemi koşullarının yarattığı ağır yükün altında her geçen gün daha da ezilen tüketicilerin bu zamlarla artık belini doğrultamaz duruma geldiği vurgulanan açıklamada "Bu zamlar tüketicinin yazını da, Kışını da cehenneme çevirmiştir" denildi.

Açıklamada, Anayasanın 172. Maddesi ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç 1. maddesinde belirtilen ve "Evrensel Tüketici Hakları" olarak temel ilke ve amaç kabul edilen "Tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı" ile "Ekonomik çıkarlarının korunması hakkı" hatırlatıldı. İktidara buna dair en uygun önlemleri alma görevi hatırlatıldı.

"HAKSIZ KAZANÇ ELDE ETMEYE YÖNELİK BU ZAMLARA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORUZ"

"Haksız kazanç elde etmeye ve tüketicileri mağdur etmeye yönelik bu zamlara şiddetle karşı çıkıyoruz" denilen açıklamada şu çağrıya yer verildi:

"Tüketicinin sabrını daha fazla zorlamayın ve zamları kamu yararı açısından geri çekin. Ülkeyi yönetenleri hakkaniyet ölçüsünde davranmaya çağırıyoruz. Zamları geri çekin." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın: Enerji zamları domino etkisi yaratacak

SONRAKİ HABER

HDP'den ‘Türkiye’den Adalet Manzaraları’ belgeseli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa