01 Temmuz 2021 11:17

EMEP Dersim İl Örgütünden açıklama: Festival ihtiyaca cevap değil, misyonunu yitirdi

EMEP Dersim İl Örgütü 20.Munzur Kültür ve Doğa Festivaline ilişkin görüşlerini belirtti: Uzunca bir süredir festival ortaya çıkış amacından uzaklaşmaya başladı, festival bu haliyle bir ihtiyaç mıdır?

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Örgütü bu sene yapılması planlanan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivaline ilişkin görüşlerini belirten basın metnini yayımladı. EMEP 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne ilişkin yapılan değerlendirmelere dair uzun bir süredir hem kurumlarla hem de kamuoyu ile tartışmalar yürüttüklerini belirterek “Festival artık ihtiyaca cevap olmadığı gibi misyonunu da büyük oranda yitirmiştir” denildi. EMEP’in açıklamasında “Sosyal, kültürel, sanatsal, çevre vb. etkinlikler bir plan ve organizasyon dahilinde bir yıla yayılarak gerçekleştirilmeli” denilerek öneriler de sunuldu.

FESTİVALİN ÇIKIŞI

OHAL’in sürdüğü yıllarda dayanışma gezileriyle festivalin altyapısı şekillenmeye başlandığının belirtildiği EMEP açıklamasında, “1999 yılında festivalin ilk resmi başvurusu yapıldı. 6-9 Ağustos tarihleri arasında yapılacak festival afişine ‘Bu Dünya Bize Atalarımızdan Miras Kalmadı, Biz Onu Çocuklarımızdan Ödünç Aldık’ ana teması yer aldı. Ancak başvuru, OHAL’in ilgili maddesi gerekçe gösterilerek yasaklandı! Yasağa rağmen binlerce Dersimli izinlerini Dersim’de geçiriyordu. 2000 yılının 28-30 Temmuz günlerinde ‘İnsan Yaşadığı Yere Benzer, O Yerin Suyuna, O Yerin Toprağına Benzer’ temasıyla yapılan festivalle süreç artık başlamıştı. O yıllardan bugüne yasaklamalar, çeşitli engellemelerle süren festivaller yapıldı. En nihayetinde bugüne gelindiğinde tartışmalarda epeyce mesafe kat ettiğimizi belirtmeliyiz” denildi. 

KENDİNİ TEKRAR EDEN BİR DÖNGÜYE GİRDİ

Uzunca bir süredir festivalin ortaya çıkış amacından gittikçe uzaklaşmaya başladığının dile getirildiği açıklamada “Kendini tekrar eden bir döngüye girdiği tespitinde bulunmuş bunu da çeşitli platformlarda dile getirmiştik. Bu anlamda yaklaşık on yıldır içeriğinin değişmesine yönelik sürdürülen tartışmalar sonuçsuz kalmıştır. 20. festivalin de aynı döngü içinde gerçekleşeceği bilinmez değildir. Zira dört güne sığdırılmaya çalışılan birçok konu başlığının, panelist yoğunluğu ve kısa süreli söz hakkı ve bunaltıcı havanın da etkisiyle verimsizleştiği bilinen bir gerçektir. Yine uzun bir süredir yaptığımız gözlemler sonucu, konser etkinliklerini dışarda tutarsak, diğer etkinliklere Dersim’de yaşayan halkın özellikle de gençlerin ve kadınların katılımının siyasi temsiliyetten öteye geçmediği görülmüştür” denildi.  

ANKET SONUÇLARI YAPILMAMASINI İŞARET EDİYORDU

Festival olsun diyen kurumların bir kısmının ‘nostaljik’ yaklaştığının bir kısmının da ‘uzun yıllar emek verdik her koşulda sürdürelim’ anlayışında olduklarının belirtildiği açıklamada “Bir kısmı da ‘pandemi sürecinde insanlar birbirinden uzaklaştı’ söylemlerini dayanak göstermekte ve festivalin bu birbirinden uzaklaşma sorununu çözeceğine dair tespitlerde bulunmaktadırlar. Partimiz bu tespitlere katılmamaktadır” denildi. Daha önce festivalin yapılıp yapılmaması konusunda ortaya çıkan anket sonuçlarının büyük oranda festivalin yapılmamasını işaret ettiğinin belirtildiği açıklamada “Sistemden kaynaklı birçok sorunun çözümünü (Doğa, çevre, kültür, inanç vb.) festival üzerinden sürdürülen bir tartışmaya dönüştürülmesi de ayrı bir açmazdır” diye belirtildi.

"POPÜLİZM HEVESİ"

Dar zaman çerçevesine sıkıştırılmış festival etkinliklerinin önemli oranda verimsiz geçtiğinin sonuçlarıyla ortada olduğunun söylendiği açıklamada “Bir örnek, 2019 yılı festivalinde her yıl yapılan geleneksel Munzur yürüyüşüne katılım 100 kişiyi aşmamıştır” denildi. ‘Dışardan çok insan gelsin, kalabalık bir festival olsun’ bakış açısının bugün açısından ‘popülizm hevesi’ diye nitelendiği açıklamada “İlçeler dâhil dört güne sıkıştırılmaya çalışılan bu festival döngüsü artık ihtiyaca cevap olmadığı gibi misyonunu da büyük oranda yitirmiştir. Bölge illerinde düzenlenen festivaller, 5-6 yıl sürdükten sonra sonlandırılmıştır. Her dönemin ihtiyaç duyduğu mücadele araçları vardır. İhtiyaç hâsıl olunca yerini yeni araçlara bırakır. Sür gitsin sonsuz bir festival ısrarı ne Dersim’in ne de mücadelenin ihtiyacı olamaz” denildi.      

EMEP’İN YENİ DÖNEME DAİR ÖNERİLERİNİN BİR KISMI:

  • Sosyal, kültürel, sanatsal, çevre vb. etkinlikler bir plan ve organizasyon dahilinde bir yıla yayılarak gerçekleştirilmeli. Yapılan etkinlikler atölye çalışmalarıyla desteklenerek daha verimli hale getirilmelidir.
  • Yeterli gelecek süre içerisinde film ve tiyatro etkinlikleri düzenlenmeli yapımcı ve oyuncuları ile söyleşiler gerçekleştirilmeli. Etkinlikler olanaklar dâhilinde köylere de kaydırılmalıdır. Gençliğin bu alana eğilimini arttırmanın olanakları yaratılmalıdır.
  • Şiir, edebiyat ve sanat günleri yapılarak başta gençliğimiz olmak üzere, bu alana ilgi ve yönelimi mutlaka özendirmeliyiz. Yine bu etkinlikler çerçevesinde şiir ve öykü yarışmaları düzenlenerek yeni yeteneklerin çıkmasını sağlayabiliriz.
  • Halkımızın sanatsal alanda konser etkinliklerine de ihtiyacı vardır. Bu etkinlikleri de yıllık plan çerçevesinde mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Biraz geriye bakarsak, Halkçı Belediyeciliğin 90’lı yılların başında bu alanda ortaya koyduğu önemli çalışmalar vardır, incelenmelidir.
  • Ülkenin önemli siyasal gündemlerine yönelik yapılacak panel ve eğitim çalışmalarına daha fazla zaman ayırarak verimli hale getirebiliriz. Kendi alanlarında uzman panelistlerin on beş dakika verilen süre içerisinde kendilerini ifade etmesini ne kadar bekleyebiliriz. (Dersim/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dikili halkı Çukuralan'daki altın madenine karşı mücadeleden vazgeçmiyor

SONRAKİ HABER

AYM, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hak ihlaline uğradığı yönünde karar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa