02 Temmuz 2021 00:18

Sağlık işçileri yüzde 6’lık zamma mahkum edildi!

Erciyes Üniversitesinde çalışan sağlık işçileri Yüksek Hakem Kurulu kararıyla yüzde 6'lık zamma mahkum edildi.

Kayseri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Barış TİMUR
Kayseri

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) ile Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulunun kararıyla 10 günlük ikramiye ve sosyal yardımlar dahil ilk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 zamla bağıtlandı. Sonuca tepki gösteren sağlık işçileri “Ortalama 250 TL’ye denk geliyor. Pandemide yoğun çalışmamızın karşılığı bu olmamalı. Mağduriyetimiz giderilsin, ek protokol imzalansın” dedi.

Evrensel’e konuşan sağlık işçileri, “Süreç bizi mağdur etti. Beklememizin sonucu bu olmamalıydı. Pandemide canımızı dişimize takıp çalıştık. Bu emeğimiz rektörlük tarafından görülmedi. Rektörlük süreci özel sektör patronları gibi ele aldı. Yıllarca taşeronda çalışıp kadroya geçtik diye sevindik. İlk sözleşme böyle olmamalıydı. Alım gücümüz kalmadı. Ama sözleşmeden işçilere sevinecek bir sonuç çıkmadı. Mağduriyetimiz giderilsin” ifadelerini kullandı.

‘BEKLENTİMİZİ KARŞILAMADI’

Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi, Soner Salcanlıer süreci şöyle özetledi: “İlk iki görüşmeden sonra MİKSEN isimli işveren sendikası ile görüşmeye başladık. Daha önce hiçbir üniversite hastanesiyle toplu sözleşmeye oturan bir sendika değil. Uzun görüşmeler sonucunda anlaşma sağlanamadı. İşveren sendikası yüzde 18 zam teklif etmiş gibi lanse edip yüzde 2.5 zam teklif etti. Kabul etmedik, Yüksek Hakem Kuruluna gidildi. İlk 6 ay yüzde 6, ikinci 6 ay yüzde 5 olacak şekilde 3 yıllık toplu iş sözleşme bağıtlanmış oldu.”

Sözleşmenin beklentilerini karşılamadığını dile getiren Salcanlıer, “Düşük bir zam verildi. Bunun içinde 10 günlük ikramiye ve çocuk parası da dahil edildi. Ortalama tüm sosyal haklar dahil 250-300 TL ancak ediyor. 3 yılda sözleşme asgari ücret zammının altında kalacak. Hiçbir şey elde etmemiş olacağız” diye konuştu.

‘REKTÖRLÜK PROTOKOL YAPABİLİR’

Taşerondayken çok sorun yaşadıklarını, sık sık patron baskısıyla karşılaştıklarını ifade eden Salcanlıer, “Kadroya geçiş daha iyi oldu. Ama kadro sürecinde de işten atılan, soruşturmaya takılan, işi bırakan arkadaşlarımız oldu. Örneğin yeni süreçte çalışan sayısı artırılsın dedik. Karşılanmadı. Pandemide iş yükümüz arttı, 3 kişinin yapacağı işi 1 kişi yaptı. İş yükü arttı ama ücretler artmadı. Değerimiz bu olmamalı” ifadelerini kullandı.

İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini söyleyen Salcanlıer, “Ek protokol yapma hakkı rektörlüğün. Biz işçiler hepimiz mutsuzuz. Beklentilerimiz karşılanmadı. İşçilerin çalışma performansı düşebilir. Memnun değiliz. Taleplerimiz karşılansın, ek protokol ile iyileştirme yapılsın. Çalışma Bakanlığının kamu çerçeve protokolünün sonuçlanmasını bekliyoruz. İşten çıkarılma korkusu var. Bu korkuyu da yeneceğiz” diye konuştu.

GÜVEN: 500 İŞÇİ MAĞDUR EDİLDİ, KEYFİ UYGULAMA SON BULSUN!

Erciyes Üniversitesi ile Türk-İş’e bağlı Koop-İş arasında da TİS görüşmeleri sürüyor. Yaklaşık 500 işçinin sözleşme kapsamına alınmadığını ifade eden Koop-İş Kayseri Şube Başkanı ve Türk-İş İl Temsilcisi İdris Güven “Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının yayınmladığı genelge doğrultusunda 10 No’lu iş koluna almak zorunda. Üniversitelerin hastane ve diş hekimliğinde çalışanların haricindekilerin tamamı 10 No’lu iş koluna alınacak diyor. Biz yeni üyelikler yaparken, Erciyes Üniversitesi kanuna aykırı davranarak iş kollarını değiştirmedi. Şu an engelli kadrosundan gelen 20 işçi arkadaşlarımız toplu iş sözleşmesinden yararlanabiliyor ama onların da haklarını tam anlamıyla vermediler. Geriye kalan 500 civarında işçi mağdur edildi. Hiçbir şeyden yararlanamıyorlar” dedi.

İki oturum gerçekleştirdiklerini ifade eden Güven, “Pandemi başladığı için süreç uzadı. Toplu iş sözleşmesinde ücret artışı, sosyal yardımları, ikramiyelerin artırılması, bayram ücretleri, kıdem tazminatı ve izinlerle alakalı artırımlarda bulunduk. O süreçte tek karşılanan üniversitenin verdiği yemek ücretinin artırılması oldu. Diğer taleplerimize bir kuruş artış verilmedi. Avukatlar ile görüşme yapıldı. Bize önerilen yüzde 2 zam oldu, aklımızla dalga geçer gibi… Kabul etmedik. Yetkili sendika biziz. O masaya oturmak zorundalar” diye konuştu.

Güvenlik işçilerinin iş kolunu değiştirerek, Hak-İş’i getirmeye çalışanların olduğunu dile getiren Güven, “Ama biz sendikamız ve üyelerimizle baskılara karşı geldik. Türkiye’de bu sorunu sadece Erciyes Üniversitesinde yaşıyoruz. Diğer illerde üniversitelerde bu sorun yok. Neden bu ayrımcılık? Keyfi uygulama son bulsun. İşçiye zulüm ediyorlar” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Elmalı davasında sanık annenin paylaşımlarına erişim engeli

SONRAKİ HABER

Kayyumun yönettiği Gürpınar'da mahalleyi saran bit ve pire sorunu çözülmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa