01 Temmuz 2021 13:08

TUC Genel Sekreteri O'Grady: Türkiye ile ticari anlaşma askıya alınmalı

İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Frances O’Grady, Küresel Haklar Endeksi-2021 raporunun Türkiye ile ilgili bölümü konusunda Evrensel'e özel açıklamalarda bulundu.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Özden DİNÇ
Londra

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Küresel Haklar Endeksi-2021 raporunu yayımladı. Raporda Türkiye, 2020 raporunda olduğu gibi bir kez daha dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında yer aldı.

Toplam 200 milyon emekçiyi temsil eden dünyanın en büyük işçi sendikaları federasyonu ITUC’un bu yıl sekizinci kez yayınlanan Küresel Haklar Endeksi Raporu’nda; Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Honduras, Filipinler, Türkiye ve Zimbabve 2021’de de işçiler için en kötü 10 ülke listesinde yer almaya devam etti. 149 ülke arasında işçiler için en kötü 10 ülke sıralamasına 2020’den farklı olarak Belarus ve Myanmar katıldı. (ITUC Küresel Haklar Endeksi-2020 raporunda Hindistan ve Kazakistan bu listede yer alıyordu.)

Bölgeler sıralamasında, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, işçiler için en kötü bölge olmaya 2021 yılında da devam etti.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde işçi haklarının güvence altında olmadığı, grevlerin çok sert biçimde engellendiği ve işverenlerin sistematik olarak sendikal hak ihlali yaptığı vurgulanıyor.

Raporda 1 Mayıs 2020’de DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu’nun yanısıra DİSK üyesi 25 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Raporda ayrıca Birleşik Metal-İş Sendikası üyelerinin -Gebze’den Ankara’ya yürüyerek yapmak istedikleri- protesto yürüyüşünü engellemek için polisin aşırı güç kullandığı ve sendika üyesi 109 kişinin, 24 Kasım 2020’de gözaltına alındığı da ifade ediliyor.  

Diyarbakır’da 6 Kasım 2020’de, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyelerinin evlerinin polis tarafından basılması ve 26 öğretmenin gözaltına alınması da Türkiye’deki hak ihlalleri örneği olarak raporda yer alıyor.

İşçilerin haklarını ihlal eden şirketler listesinde ise Türkiye’den Özer Elektrik, Ünal Kablo ve Sampa Otomotiv var.  

İngiltere İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TUC) Genel Sekreteri Frances O’Grady, raporun Türkiye ile ilgili bölümü konusunda Evrensel gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

O’Grady, “Türkiye’de işçilerin en temel çalışma haklarına ve insan haklarına yönelik çok sayıda baskıcı saldırı” olduğunu belirtti. Mevcut koşullar altında Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki ticaret anlaşmasının, Türkiye’de işçilerin haklarının korunmasına katkı sunmadığını ifade eden O’Grady şunları söyledi:

“Birleşik Krallık hükümeti, yürüttüğü ticari müzakerelerin ve yaptığı anlaşmaların emekçileri ve insan haklarını destekler nitelikte olmasını sağlamakla yükümlüdür. Türkiye ile olan ticari anlaşma bu koşulları sağlamamaktadır ve bu nedenle askıya alınmalıdır. Biz Birleşik Krallık hükümetinin, Türk hükümetinin işçilerin haklarını tanıması ve sendikal haklara saygılı olması için, iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasından kaynaklı gücünü kullanmasını talep ediyoruz.”

Rapora buradan ulaşılabilir.

ÖNCEKİ HABER

Avustralya'nın Melbourne kentinde evcil kedilere sokağa çıkma yasağı getiriliyor

SONRAKİ HABER

TEB: Plansız eczacılık fakültesi açmayın, gençleri geleceksizliğe mahkum etmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa