01 Temmuz 2021 13:23

2 Temmuz'da manşetler Aziz Nesin'i hedef almıştı

Sabah, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Meydan gazeteleri Aziz Nesin'i hedef alan manşetler atmıştı. Özgür Gündem ise “Devlet gözetiminde katliam: 40 ölü” demişti.

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamlarını yitirenler, katliamın 14. yıldönümünde anıldı. | Fotoğraf: İsa Sansar/AA

Paylaş

Sivas Katliamı sonrası gazetelerin de manşetlerinde bu "haber" vardı. Ancak nasıl? Sabah, Hürriyet, Milliyet, Türkiye, Meydan gibi beş gazete, “Olaylara Aziz Nesin'in yaptığı bir konuşmayla neden olması”nı öne çıkarıyor, Hürriyet, bu konuşmanın “yerel basında abartılı bir şekilde yayınlanması”na vurgu yapıyordu. Özgür Gündem ise “Devlet gözetiminde katliam: 40 ölü” demişti.

HÜRRİYET: SİVAS'TA 'AZİZ NESİN' İSYANI

Hürriyet manşetlerinde “Sivas'ta 'Aziz Nesin' isyanı” derken “Olaylar nasıl gelişti” başlığı altında şöyle deniyordu: “Pir Sultan Abdal etkinlikleri için Sivas'a gelen Aziz Nesin'in 'Bin yılık Kur'an'a neden inanayım. Bu yüzden Müslüman değilim' şeklindeki sözleri yerel basında abartılı bir şekilde yayınlanınca kentte büyük bir tepki oluştu.”

Sabah gazetesi ise manşetinde “Alevi-Sünni çatışması yok” demişti. Haber şöyle başlıyordu: “Pir Sultan Kültür ve Sanat etkinlikleri için Sivas'a gelen Aziz Nesin'in bir gün önce yaptığı konuşmada 'Kur'an'ın devri bitmiştir' demesi tahriklerin gerekçesi oldu. Cuma namazından çıkan bazı gruplar 'Kur'an'a uzanan eller kırılsın' diye slogan atıp yürüyüşe geçerek Vilayet önünde toplandılar.”

Milliyet de diğer gazeteler gibi Katliam’dan Aziz Nesin’i sorumlu tutuyor, katledilen insanları görmüyordu. Türkiye gazetesi Aziz Nesin'in “1400 yıl önce yazılan Kuran geçersizdir sözleri halkı galeyana getirdi... Sivas'ta fitne: 35 ölü” başlını çıkarmıştı.

ÖZGÜR GÜNDEM: DEVLET GÖZETİMİNDE KATLİAM: 40 ÖLÜ

Özgür Gündem gazetesi ise “Devlet gözetiminde katliam: 40 ölü” derken “Sivas'ta gerek gösterilerin başladığı sırada, gerekse gelişerek saldırı ve kundaklamaya dönüştüğü sırada devlet güçlerinin olaya gerekli ve yeterli müdahaleyi yapmadığı görüldü.” bilgisini paylaşıyordu.

Cumhuriyet ise “Sivas'ta katliam: 35 ölü, 60 yaralı” başlığıyla çıkmıştı. Hikmet Çetinkaya gazetedeki köşesinde “İrtica başkaldırdı” başlığını kullandı ve “1993 Türkiyesinde aşırı dinciler Sivas'ta şeriat isteyip yazarların ve sanatçıların kaldıkları oteli yaktılar. Ölü sayısı 35 mi, yoksa daha fazla mı şimdilik bilinmiyor ama bilinen aşırı dinci örgütlerin Sivas'ta kanlı irtica eylemi yaptıklarıdır.” diyordu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Perre Antik Kenti'nde bin yıllık iskelet bulundu

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı salgın yönetimi ve çalışma rehberini normalleşmeye göre güncelledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa