01 Temmuz 2021 13:56

Lübnan patlamanın eşiğinde

The Arab News’tan Najia Houssari, Lübnan’daki son durumu yazdı. Ülkede ekonomik ve siyasi kriz derinleşirken, yakıt sıkıntısı gerekçesiyle artan elektrik kesintileri halkın öfkesi büyüyor.

Fotoğraf: Ahmad Said/AA

Paylaş

Lübnan’da ekonomik ve siyasi kriz derinleşirken, yakıt sıkıntısı gerekçesiyle artan elektrik kesintileri halkın öfkesini daha da büyüttü. Mezhepsel temelde bölünmüş olan Lübnan siyasi rejimi ise çözüm yerine halkın öfkesini birbirlerine yöneltmeye çalışıyor.

Suudi Arabistan merkezli The Arab News’tan Najia Houssari, Lübnan’daki son durumu yazdı. Houssari’nin “Elektrik kesintisi Lübnan’da huzursuzluğu körüklerken Trablus felaketin eşiğinde” başlıklı makalesinde yazdıkları şöyle:

OKSİJEN DESTEĞİ ALAMAYAN ÇOCUK ÖLDÜ

“Nüfusun yarısından fazlasının yoksulluk içinde yaşadığı ve şehrin elektriksiz kaldığı Lübnan’ın ikinci büyük şehri olan Trablus’ta, çarşamba günü güvenlik durumu ve sosyal durum kötüleşti.

Oksijen desteği alan bir çocuğun, makinesinin durması ve akut yakıt sıkıntısı nedeniyle jeneratörün kapmasının ardından ölmesi durumu daha da kötüleştirdi. Bir görgü tanığı Arab News’e verdiği demeçte, “İnsanlar öfkeli. Bazıları silah taşıyarak sokaklara çıktılar ve dükkanları zorla kapatmaya başladılar” dedi. Trablus Belediye Başkanı Riyad Yamaq da televizyonda “Şehirdeki durum kontrolden çıktı” diye konuştu. 

Lübnan Ordusu sokaklarda devriye gezdi, ancak askerlere taşlar ve sandalyeler atıldı, bu da askerlerin silahlarını havaya ateşleyerek karşılık vermelerine yol açtı.

ELEKTRİK ŞİRKETİNE BASKIN

Sükunetin kısmen geri gelmesinden sonra protestocular Trablus’un Al-Bahsas bölgesinde bulunan Kadisha Elektrik Şirketine gittiler. Binaya baskın yaptılar ve çalışanlarını bazı bölgelere elektrik sağlamaya zorladılar.

Trablus’tan gelen ve orada hekimlik yapan (Saad Hariri’nin partisi) İstikbal Hareketi Başkan Yardımcısı Mustafa Alluş, “Beklenen Trablus’tan geldi ve toplumsal patlama bu şehirden başladı. Çöküşü durdurmak için kimse hemen müdahale etmezse daha fazlası gelecek” dedi. 

Ordu Trablus’ta kontrolü yeniden ele geçirirken, Lübnan Parlamentosu Beyrut’taki UNESCO Sarayı’nda bir oturum düzenledi. Bölge sıkı bir şekilde korunuyordu. Bu, insanları çileden çıkardı. Çöküşe neden olmakla suçladıkları Lübnanlı milletvekilleri ve yetkilileri aşağılamak için sosyal medyaya yöneldiler. 

TARTIŞMALI YİYECEK KARNESİ 

Elektrik kesintisi yüzünden çalışmayan klimaların terlettiği milletvekilleri, bu tür kararları verebilecek bir hükümetin yokluğunda tartışmalı bir yiyecek karnesi kararına onay verdiler. Buna karşılık, Lübnan Kuvvetleri Partisinin milletvekilleri itirazlarını göstermek için salonu terk etti.

Karne, nihai sayısı belirli olmayan, en muhtaç bireyleri hedefliyor. Ancak, Dünya Bankasının Lübnan halkının yüzde 50’sinden fazlasının şu anda yoksulluk içinde yaşadığını tahmin ettiği de göz önüne alındığında, sayı 700 bin kişiye ulaşabilir.

Oturum sırasında, Özgür Yurtsever Hareket (Cumhurbaşkanı Mişel Aun’un partisi) Başkanı Gebran Bassil, “Güvenlik aygıtlarını, milletvekillerini ve politikacıları sınır ötesi kaçakçılık ağına ve operasyonlarına karışmakla” suçladı.

Kalkınma ve Kurtuluş Blokundan Milletvekili Michel Moussa, karnenin “Henüz kullanılmamış bazı yardımlardan ve mevcut kredilerden finanse edileceğini” söyledi: “Bunu, mevduat sahiplerinin bankalarda dondurulan fonlarından finanse etmemeye kararlıyız.”

HASTANELERİN YAKITI BİTTİ

Lübnan’daki Hastaneler Birliği yaptığı açıklamada, “Bir dizi hastane sahip oldukları mazot stokunu kullanırken, geri kalanların önümüzdeki 24 saati karşılamaya yetmeyen miktarlara sahip olduğunu” söyledi.

Beyrut’ta Dar Al-Fatwa yakınlarındaki bir benzin istasyonunun önünde şiddetli bir bıçaklı kavga çıktı. Ordu bunu durdurmak için müdahale etti. Batı Bekaa’daki Al-Khyara kasabasında bir dizel tankının patlaması sonucu otuzlu yaşlarında bir erkek öldü.

BANKALARA BASKIN ÇAĞRILARI

Lübnan Banka Çalışanları Sendikaları Federasyonu, insanların dondurulmuş mevduatlara erişememelerini protesto etmek için sosyal medyada perşembe gününden itibaren banka şubelerine baskın yapma çağrısı başlatmasının ardından endişelerini dile getirdi. Herhangi bir banka saldırıya uğrarsa bankaları kapatmakla tehdit etti.

Taksi şoförleri, sübvansiyonların kısmen kaldırılmasını takiben yakıt fiyatındaki artış nedeniyle sendikalarının kararlarına uymayı reddederken bazıları ücreti 4 bin Lübnan lirası yerine 8 bin Lübnan lirasına (0.45 dolar) yükseltti.

Bu arada Bassil de, Başbakan Adayı Saad Hariri’ye karşı provokasyon kampanyasını yeniden başlatmak için Twitter’a yöneldi ve onu “Hükümet kurmak mı yoksa istifa etmek mi istediğine karar vermeye” çağırdı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"İçişleri Bakanı danışmanı hangi amaç ve sıfatla Alevi kurumlarını ziyaret ediyor?"

SONRAKİ HABER

LPG'ye yapılan 39 kuruşluk zam pompaya yansıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa