01 Temmuz 2021 21:57

MESAM'ın yeni başkanı Recep Ergül oldu

MESAM'da tartışmaların gölgesinde düzenlenen 16. Genel Kurul sonucunda, 2018'deki kayyum heyetinde olan Recep Ergül, Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.

Paylaş

1986 yılında kurulan, Türkiye'nin ilk ve en çok üyeye sahip müzik meslek birliği olan Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (MESAM) geçen yılın Mart ayından bu yana ertelenen Olağan Genel Kurul'u, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlendi.

Gazete Duvar'dan Mahmut Çınar'ın haberine göre, Genel Kurul sonucunda başkanlığı, geçmiş yönetimden Orhan Gencebay ile yakınlığıyla tanınan Recep Ergül elde etti. Ergül, 2018'de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından MESAM'a atanan kayyum heyetindeydi. 10 bine yakın sayıda üyesi bulunan birliğin 16. Olağan Genel Kurul'una katılım düşük oldu. Sabah saatlerinde toplanmaya başlayan üyeler, öncelikle Divan Kurulu seçimleri için oy verdi. Oylama sonucunda Recep Ergül'ün desteklediği liste Divan Kurulu olarak belirlendi.

Ardından daha önceki yönetimlerin faaliyet raporları okundu ve mevcut Geçici Yönetim Kurulu değerlendirildi. Üyelerin önergelerinin sunulması ve tartışılması sırasında ise sert tartışmalar yaşandı. Genel Kurul'da, toplantıya İstanbul dışından gelenler için 2500 lira ve İstanbul içinden gelenler için 1000 lira destek harcırahı ödenmesi de kararlaştırıldı.

Genel Kurul'da en gergin anlar, seçime gidilirken çarşaf liste mi, blok liste mi uygulanacağına dair tartışmalarda ve oylamada yaşandı. Oylama sonucunda blok liste kararı alınmasının ardından, bunun bağımsız adayların seçilmesinin önünde engel olduğunu belirten çok sayıda üye karar itiraz ederek salonu terk etti.

Kulislerde, çok sayıda adayın, seçimlerin demokratik olmadığını düşündükleri için topluca istifa edip eser sahiplerinin diğer meslek birliği olan Musiki Eserleri Sahipleri Grubu (MSG)'na katılacağı konuşuluyor.

"Değişim ve Reform Grubu", Recep Ergül'ün yanı sıra Coşkun Sabah, Fuat Güner, Suat Suna, Zülfü Beyhan, Selim Çaldıran, Alex Tataryan ve Abdülkadir Doğan'ın da aralarında yer aldığı isimlerden oluşuyor.

CAHİT BERKAY SEÇİMLERDEN NEDEN ÇEKİLDİKLERİNİ ANLATTI

MESAM Demokrasi Grubu adına açıklama yapan sanatçı Cahit Berkay, "30 Haziran 2021 tarihinde yapılan MESAM 16. Olağan Genel Kurulu’nda divan heyetinin antidemokratik ve usul dışı uygulamalarını protesto ederek seçimlerden çekilme kararı almış bulunmaktayız" dedi.

Sözcü'nün aktardığı habere göre, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği MESAM Demokrasi Grubu adına açıklama yapan sanatçı Cahit Berkay, MESAM 16. Olağan Genel Kurulu'nda seçimlerden çekilme kararı aldıklarını bildirdi.

Berkay, "Bu kararı almamızdaki en temel neden, MESAM'ın kurulduğu günden beri yapılan tüm genel kurullarında uygulanan ve seçme seçilme hakkının her bir üyemiz tarafından tam olarak kullanılabilmesini sağlayan çarşaf liste uygulamasının ortadan kaldırılarak, yerine antidemokratik bir uygulama olan blok liste uygulamasının getirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Cahit Berkay'ın açıklamaları şöyle:

"30 Haziran 2021 tarihinde yapılan MESAM 16. Olağan Genel Kurulu'nda divan heyetinin antidemokratik ve usul dışı uygulamalarını protesto ederek seçimlerden çekilme kararı almış bulunmaktayız. Bu kararı almamızdaki en temel neden, MESAM'ın kurulduğu günden beri yapılan tüm genel kurullarında uygulanan ve seçme seçilme hakkının her bir üyemiz tarafından tam olarak kullanılabilmesini sağlayan çarşaf liste uygulamasının ortadan kaldırılarak, yerine antidemokratik bir uygulama olan blok liste uygulamasının getirilmesidir.

Çarşaf liste ile seçime gidildiğinde hem gruplarda yer alan hem de bağımsız olarak aday olmak isteyen üyelere eşit şans tanınmış olacakken, blok liste uygulamasında herhangi bir gruba üye olmayan adayların seçme seçilme hakkı elinden alınmaktadır. Aynı zamanda seçimlerde tüm listelerden en çok oy alan farklı ekiplerden adayların yönetim kurullarında birlikte yer alması, yönetimde çoğunluğu sağlayan ekibin yanında muhalif ve farklı görüşteki üyelerin de seçilmesini sağlayarak daha demokratik bir yönetim ortamı sağlamaktaydı. Ancak blok liste uygulaması ile bir yandan üyelerin seçme seçilme hakkı engellenirken, diğer bir yandan da yasama, yürütme ve yargı erklerini temsil eden üst kurulların tamamının antidemokratik bir şekilde tek bir ekibin eline geçmesini sağlamıştır.

Bir diğer hukuksuz uygulama da, divan heyetinin denetleme ve yönetim kurullarının faaliyet ve denetleme raporlarını genel kurul salonunda okumadan ibra oylamasını yaptırması olmuştur. Yönetim ve denetleme kurullarının 2 senelik dönemlerinde yaptığı çalışmaları içeren bu raporların genel kurula katılan üyelere okunmadan oylanması, genel kurulda çoğunluğu ele geçiren bir ekibin hiçbir fikri olmayan bir konuda karar vermesini sağlamaya yönelik bir manipülasyondur ve tamamen hukuksuzdur.

Ayrıca tarafımızdan tespit edilen bir husus da, bir kısım üyeye seçim öncesi ve seçim akşamı kaldıkları otelde dağıtılan kaynağı belirsiz paralardır. Bu paraların kaynağına inildiğinde MESAM üzerinde oynanmak istenen oyunların er geç ortaya çıkacağına olan inancımızla, yapılan haksız ve hukuksuz tüm uygulamalarla ilgili geçmişte de yaptığımız gibi bu gün de tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD Dışişleri, Türkiye'yi "çocuk asker kullanımına karışan ülkeler" listesine ekledi

SONRAKİ HABER

Ünlü oyuncu ve sinemacı Kartal Tibet 83 yaşında hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa