02 Temmuz 2021 10:34

OECD, 130 ülkenin küresel vergi anlaşmasına vardığını açıkladı

OECD, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde en az yüzde 15 vergilendirilmesi konusunda 130 ülkenin anlaşmaya vardığını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde en az yüzde 15 vergilendirilmesi konusunda 130 ülkenin anlaşmaya vardığını bildirdi.

OECD, aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldığı küresel Gayrisafi Yurt içi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 90'ını temsil eden 130 ülkenin uluslararası vergi reformu konusunda anlaşma sağladığını açıkladı.

Anlaşmaya göre, çok uluslu şirketler faaliyet gösterdikleri ve kar elde ettikleri yerlerde vergi ödeyecek.

Çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesine yönelik bazı haklar, ev sahibi ülkeden firmaların ticari faaliyet gösterdiği ve kar elde ettikleri yerlere tahsis edilecek.

Çok uluslu şirketler faaliyette bulundukları her ülkede en az yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak. Bu oranla küresel çapta yıllık 150 milyar dolarlık vergi geliri üretilecek.

Avrupa Birliği (AB) üyesi İrlanda ve Macaristan anlaşmaya katılmadı.

Vergi anlaşmasının teknik detaylarının ekim ayına kadar tamamlanması ve planın 2023 yılında uygulanması öngörülüyor. (Brüksel/AA)

ÖNCEKİ HABER

1 yıldır uzaktan eğitim alan öğrenciler karne için gittikleri okulda hasret giderdi

SONRAKİ HABER

TEMSA işçisi: TİS kayıplarımızı karşılamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa