'Terör örgütlerine üye oldukları' iddiasıyla birçok sağlıkçının savunması isteniyor
Sağlık Bakanlığı, birçok sağlıkçıya “terör örgütlerine üye oldukları” iddiasıyla “gizli” ibareli bir belge göndererek savunmalarını istedi.
Fotoğraf: DHA
2018 yılında OHAL kaldırılırken 375 sayılı KHK'ye eklenen geçici bir maddeyle, kamu kurumlarında görev yapanların, oluşturulan kurulların teklifi üzerine bakan onayıyla kamu görevinden çıkarılmasının önü açıldı. Üç yıllığına çıkarılan kanunun yürürlükten kalkmasına bir ay kala Sağlık Bakanlığı birçok sağlıkçıdan savunma istedi.
Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Sağlık Bakanlığı tarafından sağlıkçılara “gizli” ibareli bir zarf içerisinde gönderilen belgede şu ifadeler yer aldı: “Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara üyeliğiniz mensubiyetiniz, iltisakınız yahut bunlarla irtibatlı olduğunuz değerlendirildiğinden savunmanızı yedi gün içerisinde gönderiniz.”
EGM ‘İLİŞKİSİ YOK’ DEMİŞTİ
Bakanlığın savunmasını istediği Ankara Tabip Odası (ATO) üyesi olan sağlıkçı Benan Koyuncu, “15 Temmuz sonrasında açığa alındım. Terör örgütleriyle ilişkim sorgulandı ve soruşturmadan bir şey çıkmayınca iki aylık açığa alınma sürecinin ardından yeniden göreve döndüm. Başka bir hastaneye atamam çıkınca da tekrar güvenlik soruşturmasına girdim. Arşiv taraması yapıldı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bir grup veya örgütle ilişkim olmadığını belirtti. İki yıldır pandemi hastanesinde çalışıyorum” dedi.
“Bakanlık’ın gönderdiği yazı görev başında hastalarımla ilgilenirken bana ulaştırıldı” diyen Koyuncu şöyle devam etti:“Sağlık Bakanlığı, KHK ile açığa alınan, güvenlik soruşturulmalarına takılan ve haklarında bir delil bulunamadığı için mesleğine geri dönenlere ‘Terör örgütleriyle ilişiniz tespit edilmiştir’ diyor.”
GEREKÇE DE BELGELER DE GİZLENİYOR
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasından (SES) yapılan açıklamada da Sağlık Bakanlığının uygulamasına tepki gösterildi. Açıklamada, “Bakanlık savunma istemekte ama suçlamanın gerekçelerini bildirmemektedir. Bilgi ve belgelerden bahsetmekte ama istenildiğinde bu bilgi ve belgeleri paylaşmamaktadır. Özetle soruşturmamakta, savunma hakkı vermemekte, zaten verilmiş bir kararı bir soruşturma kılıfıyla sunmaya çalışmaktadır” denildi. (HABER MERKEZİ)