3 Temmuz 2021 09:40

Hatay Dörtyol’da kurulmak istenen alçı ve grafit ocağına yöre halkı tepkili

Bekir SOYLU
Halil İMREK
Hatay

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Kuzuculu Mahallesi'ne bağlı Amanos dağları eteklerinde bulunan Bülke merkezi ormanlık bölgesine maden şirketleri göz dikmiş durumda.

Amanos ve Deli Çay güzergâhında doğal güzelliği ile halkın yaşam alanı olan bölge maden şirketlerinin tehdidi altında. İzmir merkezli ve İskenderun’da şubesi bulunan Metan Kömürcülük, bölgede alçı ve grafit ocağı kurmak istiyor.

Yaşam alanlarında maden aranmasına tepkili olan Kuzuculu yöre halkı bu durumdan çok rahatsız. Bu proje hayata geçerse, doğal alanlarının zarar göreceğini söyleyen yöre halkı, “Ormanlarımız, suyumuz, bitki örtümüz, geçim kaynağımız olan narenciye ve soluduğumuz hava her şey zarar görecek” diyorlar.

Yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını belirten yöre halkı, narenciye ve diğer meyve ve sebze suyuna beyaz alçı tozu ve siyah grafit yağı karışmasın diyor. Ocağın kurulmaması için imza kampanyası başlatan Amanos Keşif Çevre Kuruluşu ve yöre halkı, meyve-sebzelere ve yaşam alanlarına sahip çıkmak için 8 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 12.30’da Emirali Kayası İlkokulu önünde buluşup tepkilerini dile getirecek. Yöre halkı, Galleplik kanyonunda kimsenin yüzemeyeceğini, Bülke yaylasına açılacak olan alçı ve grafit ocağından dolayı buraların bembeyaz olacağının ve Deli Çayın bulanık akacağına dikkat çekiliyor.

“BÖLGEMİZ TEHLİKE ALTINDA”

Amanos Keşif Çevre Kuruluşu Başkanı Nazım Sönmez ile görüştük. Dörtyol bölgesinin çok güzel bir ikliminin ve doğasının olduğunu belirten Sönmez, “Bu güzelim doğamız maden şirketlerinin proje alanına dönmüş. Doğa katliamının önünü açacak, canlıları ve insanı yok sayarak yaşam alanlarını tahrip edecek bu projelere karşıyız, bütün halkın da yaşam alanlarına sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Sönmez, bölgeye yapılmak istenenlerin sadece alçı ve grafit ocağı ile sınırlı olmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bülke Yaylası üzerine alçı ve grafit ocağı, Kulak Kayaları’na mermer ve taş ocağı, Ahmetçik Düzlüğü’ne HES projesi, Mığır mevkiine krom madeni, Zübeyde Hanım Parkı üzerinde Kuyluk bölgesinde bulunan meranın statüsünün değiştirilerek bir şirkete verilmesi… Bütün bunlar bölgemizin talana açılması ve doğasının katledilmesi anlamına geliyor. Bu doğa ve yaşam karşıtı projelere engel olmamız lazım. Bölgede yaşam tehlike altında olur, her şey alt üst olur.”

“TOPRAKTAN GEÇİNENLER OLARAK KARŞIYIZ”

Üretici Şaban Çelebi ise topraktan geçimini sağlayanlar olarak bu projeye karşı olduklarını söyledi. Bu girişimi engellemenin bir insanlık meselesi, kendi geleceklerine, doğanın geleceğine sahip çıkma meselesi olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Yaşam alanımızı, doğamızı, suyumuzu kirletenlere karşı hep birlikte durursak başarırız. Bu yörede yaşayan herkesin sorunu, herkes bu havayı soluyor, bu ormandan topraktan sudan faydalanıyor. Çocuklarımıza yaşanabilir temiz bir dünya bırakmak için el ele verip bu doğayı talan edecek projelere dur demeliyiz. Yediden yetmişe herkes katılmalı” dedi.

“Z KUŞAĞI OLARAK BİZ DE KARŞIYIZ”

Bir genç ise Z Kuşağı olarak kurulacak alçı ve grafit ocağına karşı olduklarını söyledi. Kurulacak ocağın doğal çevreyi oluşturan hava, su ve toprağın kimyasını bozacağını söyleyen genç, doğa ile uyum içinde insanların yaşaması gerektiğini, doğaya hakim olmak ve doğayı istediği gibi kullanmanın sonuçlarının da olacağına vurgu yaptı. Ocağın yapılmasını istemediğini söyleyen genç, bütün gençlerinde ocağa karşı yapılacak faaliyetlere katılmasını istedi.

MUHTAR ADNAN GÜLTEK: HEP BİRLİKTE KARŞI ÇIKMALIYIZ

Muhtar Adnan Gültek de “Bölgemizde zaman zaman bu tip projeler gündeme geliyor. Yapılacak alçı ve grafit ocağına karşıyım. Proje bölgeye çok zarar verir. Çiftçiler duman olur. Verim düşer, toprak çoraklaşır. Bölgede yeterince bela ve tehdit var zaten. Ben karşıyım, yöre halkı da istemiyor. Birlik ve beraberlik içinde karşı durmamız gerek. Elimizden ne gelirse yapacağız, bu projenin olmaması için mücadele edeceğiz. ÇED toplantısına katılacağız, istemediğimizi belirteceğiz. Üreticiler, çevreciler, hukukçular, bütün sivil kuruluşlar gelmeli müdahil olmalıdır.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Hatay’ın Dörtyol ilçesi Kuzuculu Mahallesi Bülke yaylası ve mevkiinde Deli Çay güzergâhında Metan Kömürcülük A.Ş tarafından açılmak istenen alçı ve grafit ocağına karşı tepki gösteren yöre halkı imza kampanyası başlattı. İmzaya açılan metinde, “Yapılacak olan Alçı ve Grafit Ocağı; bölgemize, hayatımıza, suyumuza, toprağımıza, havamıza, tarıma, narenciyeye, meyve bahçelerimize, turizme ve lokanta işletmelerine, piknik alanlarına, eko turizme, bitki ve yaban hayatına, antik ve tarihsel dokuya, tarihi ören yerlerine vereceği zarar ve tehdidi engellemek için aşağıda imzası bulunan yurttaşlar olarak Alçı ve Grafit ocağı istemiyoruz” denildi.

Metan Kömür şirketi, internet sitesinde ise şu ifadeler yer alıyor: “Yatırımları ve mali performansıyla sürekli ve karlı büyüyen topluma ve çevreye duyarlı kurumsal kültüre sahip bir gruptur. Sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek ithal ve yerli kömürlerimiz ile sanayi kuruluşları, sıcak su ihtiyacı ve buhar ihtiyacı olan tüm kuruşlara kömür tedarik ediyoruz.”

Evrensel'i Takip Et