3 Temmuz 2021 10:34
/
Güncelleme: 4 Temmuz 2021 11:55

Haziran'da 87 gazeteci 1670 yıl hapis istemiyle yargılandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle hazırlanan rapora göre, haziran ayında 87 gazeteci 713 yıldan 1670 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı.

Haziran'da 87 gazeteci 1670 yıl hapis istemiyle yargılandı

Ankara'da gazetecilerin eylemi | Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş / Evrensel

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle hazırlanan "Haberin Bedeli" Haziran ayı raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan baskıların her geçen gün artmaya devam ettiği ifade edilerek, gazeteci yargılamalarındaki rakamların baskıların ne denli yüksek bir seviyeye ulaştığını gözler önüne serdiği ifade edildi.

36 AYRI DAVA 87 GAZETECİ

Rapordaki verilere göre; Haziran 2021’de görülen 36 ayrı davada 87 gazeteci ve medya çalışanın 1 müebbet hapis cezası, 713 yıldan bin 670 yıla kadar hapis ve 2 bin günden 45 bin güne kadar hapis cezası ve 200 bin TL manevi tazminat talebiyle yargılandı. Haziran ayında iki gazeteciye toplamda 6 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Davası sonuçlanan 5 gazeteci hakkında da beraat kararı verildi. Yargılanan gazetecilerin büyük bir bölümüne Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında suçlamalar yöneltildi. 11 gazeteci “terör örgütü propagandası yapmak”, 39 gazeteci “terör örgütü üyesi olmak”, 12 gazeteci de “terör örgütü yöneticisi olmak” iddiasıyla yargılandı.

YENİ DAVALAR

Rapora göre, devam eden davaların yanı sıra gazetecilere haberleri nedeniyle yeni dava ve soruşturmalar da açıldı. 4 gazeteci hakkında açılan soruşturmalar kapsamında ifadeye çağrılırken, iki gazeteci hakkında yeni dava açıldı. İki gazetecinin gözaltına alındığı Haziran ayında iki gazeteci de hakkındaki hapis cezalarının kesinleşmesi sonrası cezaevine girdi. (Ankara/MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et