AİHM, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın başvurularını kabul edilemez buldu
AİHM, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın ihlal başvurularını kabul edilemez buldu
Fotoğraf: MA
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), DHKP-C üyeliğinden yargılanan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın ihlal başvurularını kabul edilemez buldu.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Timtik 13 yıl 6 ay, Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Timtik ve Ünsal'ın haklarındaki hüküm nedeniyle de ayrı ayrı cezaevlerinde infazları başladı. Timtik ve Ünsal bir süre sonra başvuranlar, açlık grevine başladı.
Yaptığı eylemin sağlığına etkileri nedeniyle Timtik ve Ünsal, 30 Temmuz 2020'de ayrı ayrı hastanelere kaldırıldı.
Tutuldukları hastanelerin Kovid-19 salgını kapsamında tedaviler için tahsis edildiğini belirten başvurucular, açlık grevlerinin yol açtığı kırılgan sağlık durumları nedeniyle risk altında olduklarını ve hastane şartlarının cezaevi şartlarından daha kötü olduğunu söyleyerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince (AİHS) hak ihlali yaşadıkları gerekçesiyle AİHM'e başvurdu.
Timtik, 27 Ağustos 2020'de yaşamını yi,tirdi. Ünsal hakkındaki dosyayı inceleyen Yargıtay da 3 Eylül 2020'de Ünsal'ın cezasının infazının iyileşinceye kadar ertelenmesine karar verdi.
Başvuruyu değerlendiren AİHM, dayanaktan yoksun olduğu iddiasıyla başvuruları kabul edilemez buldu.
GEREKÇEDEN
AİHM kararında, şu ifadeler yer aldı:
"AİHM, ulusal makamların, durumu sözleşmenin 2 ve 3'üncü maddesinin gerektirdiği şekilde uygunca ele alıp yönetmemekle eleştirilemeyecekleri, başvuranların hastaneye yatırılmaları esnasında tutuklu olmadan açlık grevi yapmaları halinde alabilecekleri herhangi bir tedavi veya yardımdan mahrum bırakıldıklarına dair herhangi bir iddia veya unsur bulunmadığını, eldeki delillerin bir bütün olarak değerlendirilmesinden adı geçen tutuklulara uygulanandan daha başka tıbbi bakım ve tedavi gerektiğini gösteren bir durum olmadığını belirterek başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilemez bulunduğuna karar vermiştir." (AA)