04 Temmuz 2021 00:17

Tütün üreticisinin öfkesi büyüyor: “Ekim yapmazsak aç kalırız”

Sarmalık tütün ticaretine ve yerli tütün üreticisine hapis cezası öngören yasa 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Tütün üreticileri eylemlerini sürdürüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Adıyamanlı tütün üreticilerinin, 1 Temmuz itibarıyla tütün satışına yetki belgesi zorunluluğu getirilmesine tepkisi büyüyor. Yerli tütün üretiminin sürmesini; tütün üreticisine hapis cezası öngören düzenlemenin kaldırılmasını talep eden üreticiler, “Çıkardıkları yasa ile geleceğimizi yok ediyorlar” dedi.

Yürürlüğe giren yetki belgesi zorunluluğu ile yetkisiz tütün ticareti 1 Temmuz’da yasaklandı. Kararı protesto eden çok sayıda tütün üreticisi, çiftçi, Adıyaman’da Malatya-Adana kara yolu’nu trafiğe kapatıp eylem yapmıştı. Zaman zaman polis ile gerginlikler de yaşayan tütün üreticileri, “Yasa geri çekilmeden veya yeniden düzenlenmeden geri adım atmayacağız” mesajı verdiler. Adıyaman Valisi ile AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın üreticiler ile görüşmüştü ama üreticiler yasanın geri çekilmesi talebinde ısrarcı olmuştu.

Adıyaman ve Malatyalı tütün üreticileri 1 Temmuz günü yürürlüğe giren Tütün Yasası’na karşı eylemlerini sürdürüyor. Tütün yasasıyla yetki belgesi olmayan üreticiye tütün ticareti yasağı getiriliyor. Adıyaman, Çelikhan ve Malatya Doğanşehir ile Sürgü’de eylemler yapan tütün üreticileri taleplerinin karşılanmasını istiyor.

TÜTÜN ÜRETİCİLERİ NE İSTİYOR

Tütün üreticileri, yerli tütün üretiminin sürmesini; tütün üreticisine hapis cezası öngören düzenlemenin kaldırılmasını talep ediyor.

AKP hükümetine sert tepkiler gösteren üreticiler, “Tek geçim kaynağımız tütün. Tarlamızı, emeğimizi, geleceğimizi tütüne bağlamışız. Tek geçim kaynağımız tütün, binlerce insan bu durumda. Çıkardıkları yasa ile geleceğimizi yok ediyorlar. On binlerce insanı açlığa mahkum ediyorlar. Hükümetin çiftçiye faydası yok; şimdi ekim yaparsanız hapse atarım diyor. Bunun anlamı Amerikan tütünü ekmek serbest, Adıyaman tütünü ekmek yasak. Bu aynı zamanda yerli üreticiye zulmetmektir” dediler.

Kendi aralarında WhatsApp grubu oluşturan türün üreticileri gelişmeleri birbiri ile paylaşıyor ve yapılacaklara dair birbirlerini haberdar ediyorlar.

AKP MİLLETVEKİLİ VE VALİ BİZİ OYALIYOR

Adıyamanlı bir tütün üreticisi, AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın yapmış olduğu açıklamaların sorunlarını çözmediğini söyledi. AKP Milletvekili ve Vali ve belediye başkanlarının kendilerini oyaladığını söyleyen üretici, “Memlekette tarımı bitirdiler. Şeker fabrikaları nerede, pamuğu işleyen fabrikalar nerede, Tank Palet Fabrikası nerede, Şehir hastanelerini dahi sattılar. Biz artık boş sözlere inanmıyoruz, geri adım da atmıyoruz. Biz kesin bir çözüm istiyoruz yoksa yerli ve milli tütünümüz tarihe karışacak. Yasa’nın değişeceğine dair yazılı bir çözüm elimize ulaşana kadar eylemlere devam edeceğiz” dedi.

BU MÜCADELE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN

Başka bir tütün üreticisi de mücadelelerinin çocuklarının geleceği mücadelesi olduğunu, ekmek mücadelesi olduğunu söyledi. Bu mücadelen geri adım atmayacaklarını söyleyen üretici, “Bu son şansımız. İpin ucunu az gevşetirsek biter. Bunca emek boşa gider olan yine biz üreticiye olur. Haklı ve onurlu mücadelemize gece gündüz gerek mitingler gerek sosyal medya aracığıyla devam edelim birkaç gün geleceğimiz için uyumayalım çocuklarımızın geleceği hayalleri tek gelir kaynağımız olan bu tütüne bağlı” dedi.

SİYASETÇİLER BİZİ BİZDEN İYİ DÜŞÜNEMEZ

“Hiçbir siyasetçi bizi bizden iyi düşünmez, herkes koltuğunun derdinde” diyen başka bir üretici de şöyle konuştu: “Bu eylemleri yapmamızın nedeni tütün emekçisine karşı çıkarılan bu ceberut yasadan dolayıdır yani emeği üretimi yok eden üstelik hapis cezası getiren bu ceberut yasadan dolayıdır. Hal böyle iken yaptığımız bu birlik beraberlik eylemlerinden dolayı bize somut bir şey sunulmaz ise bizim gevşetmemiz bizim aleyhimizedir. Milletvekili Ahmet Aydın’ın ve Valinin konuşmaları ya da vaatleri ortamı yumuşatmak ve tütün üreticilerinin emek ve ekmek direnişinden vazgeçirmek içindir. Bu yasa lehimize sonuçlanıncaya kadar mücadele etmeliyiz aksi takdirde hayal kırıklığına uğrarız”

ONLARIN PARASI VAR İSTERLERSE KOOPERATİF DE KURARLAR

AKP Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın’ın tütün üreticilerine yönelik hapis cezasının ertelenme vaadinde bulunması, üreticilere 6 ay içerisinde kooperatif kurulması ve var olan kooperatiflerin eksiklerinin tamamlanmasına dair açıklamalarına tepki gösteren bir üretici şöyle konuştu: “Biz erteleme falan istemiyoruz. Kooperatif de istemiyoruz nasıl ki diğer tarım ürünleri üretilip serbest piyasada satılıyorsa biz de tütünümüzü o şekilde serbestçe satmak istiyoruz o kadar. Bu yasayı istemiyoruz tamamen çıkarılsın yürürlükten. Böyle bir açıklamaya inanana Allah akıl fikir versin zaten 6 ay sonra gene aynı kendilerinin milyonlarca parası var tabii onlara göre 6 ayda kurulur kooperatif. Biz Adıyamanlı tütün üreticilerinin hepsi bir olsa zar zor bir tane kooperatif kurar”

CHP: ÜRETİCİLERİN TALEPLERİ KARŞILANSIN

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere CHP Adıyaman İl Başkanlığında bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Tutdere, yaptığı basın açıklamasında önceki gün gecenin geç saatlerine kadar eylem yapan tütün üreticilerinin yanında olduklarını, taleplerini desteklediklerini söyledi. Diyarbakır programları olduğunu ve programları biter bitmez Çelikhan’da tütün üreticilerinin yanında olduklarını söyledi. Tütün üreticileri ile yaptıkları görüşmelerden ve onlara yaptıkları çağrılardan sonra eyleme bir ara verildiğini söyleyen Tutdere, bunu hükümetin bir şans olarak değerlendirmesi ve üreticilerin talepleri doğrultusunda Tütün Yasası’nın yeniden düzenlenmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Yaşamını yitiren Kartal Tibet, toprağa verildi

SONRAKİ HABER

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi: ETF’de taleplerimiz karşılansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa