EMEP Kocaeli ve Gebze örgütleri zamların geri çekilmesini istedi, mücadeleye çağırdı
Emek Partisi, Kocaeli ve Gebze'de yaptığı basın açıklamalarıyla elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların geri çekilmesini istedi; bu sömürü düzenine karşı tüm emekçileri örgütlü mücadeleye çağırdı.
Fotoğraf: Evrensel
Emek Partisi (EMEP), elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlara Kocaeli ve Gebze'de basın açıklamalarıyla tepki gösterdi. Zamların geri alınması istenirken patronların, sermayedarların kârlarına kâr kattığı bu sömürü düzenine karşı bütün emekçilerin örgütlü şekilde mücadele etmesinin tek yol olduğu vurgulandı.
Emek Partisi Kocaeli İl Örgütünün çağrısıyla İzmit Belediye İş Hanı önünde bir araya gelen emekçiler, ''Zamlar geri alınsın, ücretler artırılsın'' dedi. Basın açıklamasına Sol Parti, BES, ve Eğitim Sen üye ve yöneticileri de katıldı.
"Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın", "Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsın" ve "Krizin yükü patronlara" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan okudu. Açıklamada ayrıca sendikaştıkları için işten atılan Systemair HSK işçisi de söz aldı.
SYSTEMAIR İŞÇİSİ: HAYAT İYİCE ZORLAŞTI
Systemair HSK işçisi "Sendikaştığımız, anayasal hakkımızı kullandığımız için işten atıldık, yüz kızartıcı suç işlemediğimiz halde Kod 29 ile işimize son verdiler. 1500 lira ile geçinmeye çalışırken, daha doğrusu geçinemezken bir de yapılan bu zamlarla iyice belimiz büküldü, hayat iyice zorlaştı'' dedi.
"EKONOMİ PATRONLAR İÇİN ATAĞA KALKMIŞTIR"
Daha sonra konuşan EMEP İl Başkanı Arzu Erkan, elektrik ve doğalgaza gelen son zamların her şeye dair yeni bir zam yağmurunun habercisi olduğunu vurgulayarak "Artık yeter, bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri alınsın. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'Temmuzda Türkiye ekonomisi ayağa kalkacak' diyordu ancak işçilerden kesilmiş primlerle oluşturulan kısa çalışma ödeneğini adeta yağmalayan patronlar için ekonomi atağa kalkmıştır, sadece Ford Otosan'ın 2020 yılı net kârı yüzde 114 artmıştır'' dedi.
Elektrik fiyatlarına gelen zamlara ve özelleştirmelere değinen Erkan, "Elektrik fiyatlarına son 2 buçuk yıl içinde yapılan zam yüzde 70'tir. 2020 yılının ilk 9 ayında, borcundan dolayı 107 bin konut elektrik abonesinin ve 51 bin konut doğalgaz abonesinin sözleşmesi feshedilmiş, elektrik ve doğalgazları kesilmiştir. Bütün bu yaşananlar yetmezmiş gibi Resmi Gazete'de yayunlanan Cumhurbaşkanlığı karanamesiyle Türkiye Elektrik İletim A.Ş özelleştirme kapsamına alındı. Bu; fatura adı altıında, enerjide soygunun katlanarak süreceği anlamına gelmektedir. Özelleştirmelerden bir an evvel vazgeçilmeli, özelleştirilen kurumlar kamuya devredilmelidir'' dedi.
"TİS'LERDEKİ ZAM TALEBİ YENİDEN DÜZENLENMELİ"
EMEP İl Başkanı Erkan "Kamuda devam eden toplu sözleşmelerde ücret zam talebi bu zamlardan sonra yeniden düzenlenmeli, metal iş kolunda başlayacak toplu sözleşmeler içinse kayıpların giderilmesi en acil talep olmalıdır" diyerek taleplerini şöyle sıraladı:
• Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar geri çekilmeli, yeni zamlar yapılmamalıdır.
• Ücretlerde iyileştirmeler yapılmalı, ek zam verilmelidir.
• Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
• Gelirleri açlık sınırının altında olanların ve işsizlerin faturaları devlet tarafından ödenmelidir.
"NEFESSİZ BIRAKILDIK"
Gebze'de de elektriğe ve doğalgaza yapılan zamlara tepki gösteren Emek Partisi, kent meydanında basın açıklaması yaptı.
CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, HDP Gebze İlçe Eş Başkan Vekili Menderes Yıldız, EYT temsilcileri, Emekli-Sen, Tüm Emekli Sen, ESP, Petrol-İş’e bağlı NEDEX işçileri ve Birleşik Metal’e bağlı Baldur işçileri de basın açıklamasına katıldı.
Burada konuşan Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, pandemi döneminde çarkların hiç durmadığını ve işçilerin her koşulda çalıştırıldığını ifade ederek ''Pandemi ile mücadele kapsamında alındığı söylenen kısıtlama ve yasak kararlarının kaldırıldığı 1 Temmuz’da 'Belki biraz nefes alabiliriz' diye düşünürken elektrik, doğalgaz, LPG ve öğrenci harçlarına gelen zamlarla adeta nefessiz bırakıldık. Biliyoruz ki, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, iğneden ipliğe her şeye yeni bir zam yağmurunun habercisidir" dedi.
Akar, emekçilerin ekmeğinin giderek küçüldüğünü vurgulayarak "Ekonominin birileri için atağa kalktığı doğrudur! Pandemi döneminde patronların milyon dolarlık borcu silinirken emekçilerin borçları arttı. Sermayenin borcu silinirken, patronlara teşvik verilirken emekçi halkın yaşamı giderek zorlaştı" ifadelerini kullandı.
"SÖMÜRÜYE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ"
Baldur ve Nedex işçilerinin grevlerini selamlayan Akar, işçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileşmesi için örgütlü şekilde mücadele ettiğinde karşılarına türlü engeller çıkarıldığını söyleyerek "Pandemi sürecinde hükümet tarafından çıkarılan tüm ekonomi paketleri ile vergi affı, vergi indirimi, teşvikler alan, işçilerden kesilmiş primlerle oluşturulan kısa çalışma ödeneğini adeta yağmalayan patronlar için ekonomi atağa kalkmıştır. Cengizler, Limaklar, Kalyonlar, Kolinler, MNG’ler için ekonomi büyümüştür. Bu 5 inşaat şirketi dünyada en fazla kamu ihalesi alan ilk 10 firma arasına yükselmiştir. Bahsedilen sıçrama işte böyle bir sıçramadır! Bizim alın terimizden, bizim emeğimizden kesilen vergilerle oluşturulan devlet gelirleri işte böyle yandaşlara peşkeş çekilmiştir. Emekçiler yoksullukla, geçim sıkıntısıyla, borçla, işsizlikle boğuşurken patronlar pandemide bile kârını arttırdı. Sadece Ford Otosan’ın 2020 yılı net kârı yüzde 114 artmıştır. İstanbul Sanayi Odası’nın 2020 yılı için açıkladığı ülkenin 'en büyük sanayi kuruluşları' listesine göre; ilk 100 şirket arasında ilimizde faaliyet gösteren şirket sayısı 20’dir. Bu kentin işçileri en büyüklerde çalışan, onları büyüten ama asgari bir yaşam süren işçilerdir!. Bu ekonomik krize, eşitsizliğe karşı Gebze'li işçiler birlikte mücadele etmelidir." dedi.
"BU ZAMLAR TEMEL TÜKETİM MADDELERİNE DE YANSIYACAK"
EMEP Gebze İlçe Başkanı Akar, adı "işten atma yasağı" olan uygulamanın 30 Haziran itibariyle kalktığını hatırlatarak "Gerçekte patronlara, işçileri tek taraflı ücretsiz izne çıkarma ve tazminatsız işten atma kolaylığı sağlayan düzenleme sona ermiştir. 30 Haziran’dan bugüne gerek imalat sanayinde, gerekse de hizmet sektöründe kelimenin gerçek anlamıyla bir işçi kıyımı yaşanmıştır. İşten atmalar hiçbir istisna olmaksızın yasaklanmazsa işsizlik çığ gibi büyüyecektir." diye konuştu.
İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için çözümün işçilerin örgütlü ve birlikte mücadelesi olduğunu söyleyen Akar, Gebzeli işçileri Emek Partisi'nde örgütlenmeye çağırdı.
Akar, patronlar kârına kâr katarken işçilere ise düşük ücret, yoksulluk ve işsizlik düştüğünü belirterek "Bu oyunu tersine çevirmek elimizde, bu ülkenin tüm değerlerini yaratan emekçiler olarak krizin faturasının bizlere kesilmesine karşı birlikte mücadele edelim" diye devam etti.
Zamların geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Akar, taleplerini şu şekilde sıraladı.
• Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar geri çekilmeli ve yeni zamlar yapılmamalıdır.
• İşçi ve emekçilerin, emeklilerin enflasyon karşısında eriyen ücretlerinde ve maaşlarında iyileştirmeler yapılmalı, ek zam ile ücretler yükseltilmelidir.
• Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
• Gelirleri açlık sınırının altında olan tüm yurttaşların, işsizlerin faturaları devlet tarafından ödenmelidir." (Kocaeli/EVRENSEL)