04 Temmuz 2021 11:30

AB'nin yaptırım uyguladığı Belarus göç için kapıları araladı, Litvanya OHAL ilan etti

AB'nin ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uyguladığı Belarus, göçmenlere ilişkin sınır kontrollerini gevşetti. Litvanya, göç dalgası gerekçesiyle olağanüstü hal ilan etti.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Avrupa Birliği'nin (AB) ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uyguladığı Belarus, daha önce tehdit ettiği şekilde göçmenlere ilişkin sınır kontrollerini gevşetti. Litvanya, Belarus'tan gelen göç dalgası gerekçesiyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Euronews'in aktardığına göre Litvanya İçişleri Bakanı Agle Bilotaite, Devlet Sınır Güvenliği Servisi tarafından yapılan tavsiye doğrultusunda "kitlesel göçü kontrol edebilmek amacıyla" olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.

Litvanya sınır güvenlik muhafızları, son olarak dün Belarus’tan gelen 150 mülteciyi gözaltına almıştı. Son yakalananlarla birlikte gözaltına alınanların sayısı 820’yi geçti.

Litvanya ve Belarus arasında 679 kilometre uzunluğunda kara sınırı bulunuyor.

MÜLTECİLERİ KOZ OLARAK KULLANAN LUKAŞENKO TEHDİT ETMİŞTİ

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, AB’nin ülkesine yaptırım uygulaması halinde, belgesiz ve yoluculuk izni olmayan göçmenler için sınır kontrollerini gevşeteceği tehdidinde bulunmuştu.

BATI ÜLKELERİNİN BELARUS YAPTIRIMLARI

AB, geçen hafta ciddi insan hakları ihlalleri gerekçesiyle Belarus’ta 78 kişi ve 8 kuruluşa yaptırım kararı almıştı.

AB, daha önce 23 Mayıs'ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçağının bomba ihbarı üzerine Belarus’un başkenti Minsk'e indirilmesi ve uçaktaki Belarus vatandaşı muhalif gazeteci Roman Protaseviç'in gözaltına alınması nedeniyle 7 kişi ve bir kuruluş hakkında yaptırım kararı almıştı.

Listeye alınan kuruluşlar arasında dünyanın en büyük kamyon üreticilerinden devlete ait BELAZ, otomobil üreticisi MAZ ile Belarus’tan petrol ürünleri ihraç yetkisine sahip tek özel şirket NNK bulunuyor.

Ayrıca dördüncü bir yaptırım paketi olarak, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'ya yakın olduğu bilinen bazı iş insanları ve üst düzey bürokratlar da listeye alınmıştı.

Yeni yaptırımlarla AB'nin Belarus’ta kısıtlayıcı tedbir uyguladığı kişi sayısı 166'ya, kuruluş sayısı da 15'e çıkmıştı.

ABD, Kanada ve İngiltere de AB'ninkine benzer gerekçelerle Belaruslu yöneticilere ve kuruluşlara yönelik ortak yaptırım kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya’da Bolsonaro karşıtı protestolar sürüyor

SONRAKİ HABER

Metal işçileri: Fabrikada da demokrasiye ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa