06 Temmuz 2021 00:22

Bornova Belediyesinde 28 işçi işten çıkarıldı

Bornova Belediyesinde 28 işçi belediye gelirlerinin azaldığı gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Bornova Belediyesinde çalışan 28 kadrolu işçi pandemi sürecinde belediye gelirlerinin azaldığı gerekçesiyle 1 Temmuz itibariyle işten çıkarıldı. 4857 sayılı İş Yasası’nın 29. maddesi hükümleri doğrultusunda işten çıkarılan işçiler yasal hakları için hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor.

Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Veysel Aygiray, yaşanan işten atmalarla ilgili işçilerin yanında olduklarını söylerken, işçiler ise yalnız bırakıldıklarını ifade etti.

Hukuki süreci sonuna kadar sürdüreceklerini söyleyen işçiler, işten çıkarılan işçilerin yerine emekli olmuş kişilerin işe alındığını iddia etti.

6356 sayılı Yasa’nın 24. maddesine rağmen, işten atılanların arasında Belediye-İş Sendikası Fen İşleri Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Engin Tunalı ve kanser tedavisi gören, iş kazası sonucu diz kapağı parçalanan, çalıştığı birimde tozdan kaynaklı ayaklarında yaralar oluşan üç işçi de bulunuyor.

RAPORLU İŞÇİLER DE İŞTEN ATILDI

Evli, iki çocuk babası, 24 yıllık Bornova Belediye İşçisi Kemal Kılıç, veterinerlik müdürlüğünde çalışırken, molozlara takılıp düşmesi sonucu diz kapağının parçalandığını söyledi. Doktor verdiği raporda “iş kazası” olduğunu, bir daha iyileşemeyebileceğini belirterek Kılıç’a, açık istirahat vermiş. Kılıç, “Çok üzgünüm. İş kazası sonucu raporluyken işten çıkarılmayı hak etmedim. İş kazasından sonra kimse beni arayıp sormadı. Evim kira, kara kara düşünüyorum” dedi.

‘HAKLARIMI ALABİLMEK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİM’

16 yıldır belediyede çalışan Behzat Diler, çalıştığı birim olan beton santralindeki tozlardan dolayı vücudunda yaralar oluştuğunu söyledi. Belediye Başkanı Mustafa İduğ imzalı, işçilere tebliğ edilen yazılarda işten çıkarılma gerekçesi olarak “kovid-19 döneminde gelirlerin düşmesi”nin gösterildiğini hatırlatan Diler, “1 Haziran 2021 tarihinden bu yana 33 kişinin işe alındığını duyduk. Yeni işe alınan işçilere bütçeleri yetiyor, bize mi yetmiyor?​” diye sordu.

Belediyenin çeşitli birimlerinde görevlendirilen Diler, son dönemde kendisine “mobbing” uygulanması nedeniyle psikolojisinin bozduğunu dile getirdi. Diler, “Yasal haklarımı alabilmek için sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi.

‘HAKSIZLIĞI KABUL ETMİYORUZ’

İşten çıkarılan 24 yıllık Belediye İşçisi Emin Güdücü, 30 Ekim 2020’deki İzmir depreminde evi orta hasar görmüş bir depremzede. Uzun yıllar Belediye Başkanlığında makam şoförlüğü yapan Güdücü, en son veteriner müdürlüğüne gönderildiğini ve burada kendisine görev verilmediğini anlattı. Güdücü, “Yaşadığım haksızlığı kabullenmekte zorluk çekiyorum. Yıllardır emeğimle çalıştım. 1 Temmuz itibariyle işten çıkarılmamıza rağmen 3 gün önce pasolarımız kaldırıldı. Böyle bir uygulamayı ben de hak etmedim diğer arkadaşlarım da” diye konuştu.

‘SENDİKAYA GÜVENİMİZ KALMADI’

24 yıldır çalışan Azmi Gül 52 yaşında, sendika yöneticiliği ve temsilciliği de yapmış. Eski Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyeliği yapan Gül, “İşten çıkarılacağımız bize tebliğ edildikten sonra en basit bir basın açıklaması yapamamanın ezikliğini yaşıyoruz. Sendikaya basın açıklaması yapmayı önerdiğimizde ‘İşten çıkışlar yapılmadan basın açıklaması yapamayız’ cevabı aldık. İşten çıkarıldıktan sonra yapılacak eylem ne işe yarayacak? Sendikaya güvenimiz kalmadı. İşten atıldığımız böyle bir dönemde bize sahip çıkmayan sendika ne işe yarıyor?​” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

İşten çıkarılan 28 işçiden 25’inin kendi çabalarıyla buldukları Avukat Murat Uslu’nun süreçle ilgili görüşlerine başvurduk. Uslu, öncelikle hukuki sürecin ara bulucuyla başlayacağını, burada tarafların anlaşamama durumunda ise işe iade davası açılacağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker emniyette dün alınan ifadeyi paylaştı

SONRAKİ HABER

TOROSLAR elektrik dağıtım işçileri: TİS'te gerçek enflasyon baz alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa