06 Temmuz 2021 00:27

TOROSLAR elektrik dağıtım işçileri: TİS'te gerçek enflasyon baz alınsın

EnerjiSa’nın aldığı Adana TOROSLAR elektrik dağıtım şirketinde çalışan Tes-İş üyesi işçiler, kendilerinin faydalanacağı, kendileri adına süren TİS müzakerelerinden haberdar olamadıklarını söylediler.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halil İMREK
Adana

Türkiye Enerji, Su ve Gaz işçileri Sendikasının (Tes-İş) örgütlü olduğu TEİAŞ, EÜAŞ, AYEDAŞ, TEDAŞ, TOROSLAR Elektrik Dağıtım AŞ ve BAŞKENT Elektrik Dağıtım işyerlerinde 2021-2023 dönemlerini kapsayan TİS görüşmeleri sürüyor. Sendikanın ne kadar ücret zammı istediğini, hangi sosyal hakları talep ettiğini ve sosyal haklarda ne kadar bir artış istediğini bilmediklerini söyleyen işçiler Tes-İş’in internet sitesinde paylaştığı açlık ve yoksulluk sınırlarını hatırlatarak bu tabloya uygun davranmasını istiyor.

Tes-İş, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde dördüncü toplantısını 29 Haziran’da sendika genel merkezinde gerçekleştirdi.

İŞÇİLER TİS SÜRECİNDEN HABERDAR DEĞİL

EnerjiSa’nın aldığı Adana TOROSLAR elektrik dağıtım şirketinde çalışan Tes-İş üyesi işçiler, kendilerinin faydalanacağı, kendileri adına süren TİS müzakerelerinden haberdar olamadıklarını söylediler. TİS sürecinden kendilerini haberdar etmeyen, kendilerine sorup, sürece dahil etmeyen sendikanın imzalayacağı ücret zammından dolayı kaygı taşıdıklarını vurgulayan işçiler bunun için girişimlerde bulunuyorlar.

Sendikanın ne kadar ücret zammı istediğini, hangi sosyal hakları talep ettiğini ve sosyal haklarda ne kadar bir artış istediğini bilmediklerini söyleyen işçiler, konuyla ilgili Tes-İş Adana Şubenin bilgilendirme toplantısı yapmadığı gibi işçi temsilcilerinin de toplantı yapmadığını söylediler. Sendikanın sitesinde TİS ile ilgili duyuruların olduğunu söyleyen işçiler, “‘İdari maddeler üzerinde mutabakat sağlanmış olup, sendikamız tarafından talep edilen ücret zammı ve iyileştirmeler müzakere edilmiş, işveren tarafının teklifi alınmıştır. Sonuç olarak, işveren teklifinin revize edilmesi ve en kısa sürede görüşülmesi konusunda mutabık kalınmıştır’ deniliyor. Ama bu toplu sözleşmede biz işçinin maaşı ne kadar artacak, cebimize ne girecek? Gerçek enflasyon oranında bir artış olacak mı buna dair bir şey yok” diyor.

İŞÇİLER SENDİKAYA RAĞMEN İŞYERİNDE TOPLANDI

Tes-İş’in yüzde 6 gibi bir ücret artışı ile TİS’i imzalayacağına dair aldıkları duyum üzerine kendi aralarında toplanmak istediğini aktaran işçiler, “Sendikamızın işyeri temsilcileri toplanamazsınız, yasak dediler. Toplanmamızı suç olarak gören bir anlayış var. Ancak biz 100 kadar işçi bir araya gelip TİS sürecini değerlendirdik. Bizim adımıza imzalanacak TİS’in bize sorulması ve bizim onayımızla imzalanması gerekir” dedi.

İşçiler, toplantıda öne çıkanları da gazetemize aktardılar. 1 Temmuz günü elektriğe yüzde 15, doğal gaza yüzde 12, LPG’ye yüzde 8.5 zam yapıldığını hatırlatan işçiler, “Elektriğe sürekli zam geliyor. Son 2-3 yılda elektriğe gelen zam oranında ücretimize artış yapılsa, şu an bizim yüzde 100 ücret artışımız olur. Doğal gaz ve elektriğe zam yapılmasının her şeye zam yapılması anlamına geldiğini anlatan işçiler, “Toplantıda birçok işçi elektriğe yüzde 15 zam geliyor. İşçiye sendikamız yüzde 6 zam mı istiyor diye tepki gösterdiler. TİS’ten öncelikle geçmiş kayıplarımızın telafi edilmesi ileriye dönük yüzde 30 zam yapılması ve sosyal haklarda yakacak parası, eğitim parası, Ramazan ve Kurban Bayramı ve tabii ki ikramiyede işçiyi rahatlatacak, onun az çok çalışmasına değecek bir artış olmasını bekliyoruz” dediler.

AÇLIK SINIRINDA YAŞIYORUZ

İşçiler, özellikle gıda fiyatlarında ve genel olarak temel tüketim ve hizmet ürünlerinde son dönem çok yüksek fiyat artışının yaşandığını belirterek, alım güçlerinin düştüğünü, ücretlerinin erdiğini ve geçim şartlarının her geçen gün zorlaştığını söylüyorlar. Onun için bu toplu sözleşme sürecinde kayıplarının telafi edilmesini ve gerçek enflasyonun üzerinde ücret zammı bekliyorlar. Sendikaları Tes-İş’in internet sitesine, “Çalışanların satın alma gücü günbegün eriyor” diye açıklama koyduğunu hatırlatan işçiler, “Sendikamız, dört kişilik ailenin açlık sınırının 2 bin 865 lira olduğunu, yoksulluk sınırının ise 9 bin 332 lira olduğunu ve mutfak enflasyonunun yıllık yüzde 18.8 olduğunu, bekar bir çalışanın aylık maliyet tutarının 3 bin 473 lira olduğunu açıklamış. Aile geçindiren ve Adana’nın dayanılmaz sıcakları altında şirkete katbekat para kazandıran biz işçilerin istediği sendikamızın bu açıkladığı tabloya uygun olarak gerçek enflasyon oranında bir ücret zammına imza atmasıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bornova Belediyesinde 28 işçi işten çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Mavi Kalem Derneği işçileri: Bizim de gönüllü olarak çalışmamız bekleniyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa