Diyarbakır’da EMO ve ESM’den açıklama: TEİAŞ özelleştirilemez
Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin ( TEİAŞ) özelleştirilmesi ve elektriğe yapılan zamlara ilişkin EMO Diyarbakır Şubesi ve ESM açıklama yaptı: TEİAŞ görevi ve sorumluluklarından dolayı özelleştirilemez.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin ( TEİAŞ) özelleştirilmesi ve elektriğe yapılan zamlara ilişkin Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi ve Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası(ESM) açıklama yaptı. Şube binasında yapılan açıklamayı Elektrik Mühendisleri Odası Şubesinde yapılan açıklamada konuşan EMO şube Eş Başkanı Sorgül Aytek Avşar, son 2.5 yılda elektriğe yapılan yüzde 70’i aşan zamla Türkiye’de elektrik üretim ve dağıtımı ticari bir meta haline geldiğini ifade ederek TEİAŞ’nin kamunun denetiminde olan görev ve sorumluluklarından dolayı özelleştirilemeyeceğini belirti.
ELEKTİRİK ÜRETİMİ VE DAĞITIMI KAR AMACI GÜDEN ŞİRKETLERE BIRAKILMAK İSTENİYOR
Avşar, elektrik üretim ve dağıtımındaki özelleştirmelerin ardından elektrik hizmet alanının tümünün kar amacı güden şirketlerin insafına bırakılmak istenildiğini söyledi. Avşar, “Elektrik alanında daha önce yapılan özelleştirmelerin halka ve ülkeye daha kaliteli, kesintisiz ve ucuz elektrik olarak döneceği söylenmişti. Ancak, elektrik enerjisi üretim alanının özelleştirilmesi; tıpkı araç geçiş garantili köprü-otoyol, hasta garantili şehir hastaneleri, yolcu garantili havaalanı örneklerinde olduğu gibi, ülkenin ihtiyacı olmamasına rağmen, sağlığımızı tehdit eden, doğamızı ve tarihimizi tahrip eden ve alım garantisi verilen termik santrallerin, hidroelektrik santrallerin (barajlar) ortaya çıkmasına neden olmuştur” dedi.
ELEKTRİĞE 2.5 YILDA YÜZDE 70’İ AŞAN BİR ZAM YAPILDI
Hijyen ve suyun öneminin ortaya çıktığı pandemi döneminde bile, özellikle bölgede borcundan dolayı, kentlere su sağlayan tesislerin ve köy-içme suyu şebekelerinin elektrikleri kesildiğini ifade eden Avşar, elektriği kesilen yüz binlerce insan susuz bırakılarak mağduriyet yaşadığını belirti. Elektriğe yapılan zamlara ilişkin verileri paylaşan Avşar, “2020 yılında toplam yüzde 62 ve Nisan 2021 de geçerli olmak üzere Mart 2021 de yapılan yüzde 17,5’lik indirim ile dağıtım şirketlerine toplam yüzde 79,5’lik indirim yapılmasına rağmen, elektrik fiyatlarına indirim yerine yakın zamanda yapılan yüzde 15’lik zam ile birlikte son 2,5 yılda yüzde 70’i aşan bir zam yapılmıştır. Türkiye‘de, üretimden dağıtıma kadar elektrik enerjisi, özelleştirme ve serbestleştirme uygulamalarıyla, kamu hizmeti niteliğini yitirmesine ve ticari bir metaya dönüştürülmesine yol açılmıştır” dedi.
KURUM HANGİ GEREKÇELERLE ÖZELLEŞTİRİLİYOR
TEİAŞ’nin kamunun denetiminde olması gereken, görev ve sorumluluklarından dolayı özelleştirilemeyeceğini hatırlatan Avşar, “Türkiye´nin en iyi teknik kalifiyeli binlerce personeline sahip olan bu kurumun piyasalaştırılması ve büyük sermayelerin insafına bırakılması teknik personellerinin deneyimlerinin boşa düşürülmesi söz konusu olacaktır.
Faaliyet raporlarına göre gelişim gösteren TEİAŞ 500 şirket arasında 26’ıncı sırada yer almasına rağmen hangi planlar doğrultusunda halka arz adı altında özelleştirmeye gidiliyor. TEİAŞ, 2019 yılında 2,1 milyar TL kâr, 2020 yılında 14,9 milyar TL'lik ciroyla ve yaklaşık 5 milyar TL’lik kar elde etmesine rağmen enerji sektöründe kilit noktası rolünde olan bu kurum hangi gerekçeyle özelleştirilmektedir” dedi.
YENİDEN KAMUSALAŞTIRMA HAREKETİ BAŞLATILMALIDIR
TEAİŞ’ın özelleştirilmesinin bir an önce geri çekilmesi gerektiğini belirten Avşar, “TEİAŞ’ın özelleştirilmesi demek, ülke ve halk için çok önemli olan elektrik enerjisi alanının tamamen kamu denetimin dışına çıkması, pahalı olan elektriğin daha fazla zamlanması, ödenemeyen faturalar, halkın cebinden ve ülkenin kasasından daha fazla çıkan bedel ve bu alanın kar amaçlı şirketlerin insafına bırakılması demektir. Özelleştirme anlayışı yerine, başta elektrik dağıtım bölgeleri olmak üzere elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtım yani alandaki tüm özelleştirmeler iptal edilmeli ve yeniden kamulaştırma hareketi başlatılmalıdır. özelleştirme süreci geri çekilinceye kadar mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz. TEİAŞ’ın özelleştirilmesine hayır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)