BES: Zam oranı gerçek enflasyonun çok altında
Büro Emekçileri Sendikası( BES), Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından açıklama yaptı: Emekçilere yapılan zam oranları gerçek enflasyonun çok altında.
ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel
Büro Emekçileri Sendikası( BES), Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasına ilişkin basın açıklamasında bulundu. Emekçilere yapılan zam oranlarının gerçek enflasyonun çok altında kaldığı belirtilen açıklamada “Elektriğe yapılan yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 12'lik zam, 1 Temmuz itibariyle geçerli olduğundan, Haziran enflasyonuna etki etmeyecek. Ayrıca sanayi de doğalgaz zammının olması ve Haziran 2021 YI-ÜFE yıllık rakamının yüzde 42,89 olması da göz önüne alındığında önümüzdeki aylarda bu üretim maliyetlerinin artışının biz tüketicilere de yansıyacağı yadsınamaz bir gerçektir” denildi.
Yapılan açıklamada, 2022 ve 2023 yılı Toplu Sözleşme dönemine giderken 2021 yılı ilk altı aylık enflasyon rakamlarının açıklandığı bir günde yine birlikteyiz.Yasaya göre en fazla üyeye sahip üç konfederasyon temsilcilerinden oluşan kamu görevlileri sendikaları heyetinde imza yetkisi ise Memur-Sen'e ait.
Milyonların yoksullaşmasında büyük etkisi olan, geçmiş 5 toplu sözleşmeden 4 ünde imzası bulunan, geçen toplu sözleşmeyi de hakem heyetine gönderen yetkili sendika, konfederasyonların toplu sözleşme masasındaki varlığını ‘çok başlılık’ olarak değerlendiriyor, görüşmelere tek başına girmeyi istiyor. Diğer konfederasyonların kamu emekçilerinin taleplerini gündeme getirmesine dahi tahammülleri yok. Kamu emekçilerinin sorun ve taleplerinin gündeme gelmemesi yetkili sendika tarafından adeta toplu sözleşme maddesi haline getirilmiş durumda” denildi.
BES-AR’A GÖRE GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 37
2019 yılı toplu sözleşmesi ile mevcut enflasyon beklentisine göre yılın ilk altı ayında yüzde 3 ve sonraki altı ayında yüzde 3 olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada “Ancak 2020 yıllık enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle yüzde 3'lük zam oranının üzerine enflasyon farkı eklendi ve nihai artış memur maaşlarında yüzde 2021'in ilk altı ayında yüzde 7,36, emekli maaşlarında ise yüzde 8,36 oldu. 2021 yılı ikinci yarısında ise yüzde 3 zam oranına ilaveten enflasyon farkı olarak 5,45 eklenip toplamda yüzde 8,45 artış olacak. BES olarak memur ve emekli maaşlarına yapılan bu zam oranlarının gerçek enflasyonun çok altında kaldığını, BES-AR olarak yaptığımız çalışmanın sonucu olarak yıllık enflasyon rakamının yüzde 37,03, altı aylık ise yüzde 20,01 çıktığını buradan kamuoyuna ilan ediyoruz” denildi.
“HALKIN YÜZDE 79’U RESMİ ENFLASYON RAKAMINA İNANMIYOR”
Resmi enflasyon her ne kadar yüzde 17,53 olsa da hissedilen enflasyon var olduğu belirtilen açıklamada, “Bu yılbaşında TÜİK, düşük gelirlilerin hissettiği enflasyonun en düşük yüzde 22 olduğunu söyledi iktidar da bunu kabul ederek 2021 yılı başında asgari ücrete yüzde 21 zam yaptı.Türk-İş, Haziran ayında dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının da 9 bin 332 lira olduğunu duyurdu. 2020 Aralık-2021 Temmuz arasındaki dolar kuru artışı ise yüzde 17’dir.Bazı özel araştırma şirketlerine göre halkın yüzde 79’u resmi enflasyon rakamına inanmıyor. Halkın yüzde 43'ü ise enflasyon rakamlarının yüzde 40'ın üzerinde olduğun yaşayarak görüyor ve buna inanıyor.İnandırıcılıktan uzak TÜİK rakamlarına göre bile genç üniversite mezunlarının yüzde 25'i iş bulamıyor. Yani her 100 üniversite mezunundan 25'i boş geziyor. Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca emekçi işsiz kalırken, milyonlarca esnaf iş yerini açamazken, milyonlarca vatandaşımız açlık ve yoksulluğun pençesinde kıvranırken, mafya siyaset ve kendini gazeteci sayanların rüşvet çarkı günlerce tartışılırken, yine TÜİK, 2021 yılı ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye ekonomisinin yüzde 7,0 büyüdüğünü açıklıyor” ifadeleri yer aldı.
Merkez Bankasının 57 katılımcıyla gerçekleştirdiği anketin enflasyon için fikir verdiği belirtilen açıklamada, “Geçen ay yüzde 0,82 olan haziran ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 1,21'e yükseldi. Bu tahmin, temmuz zammı oranının yüzde 7'nin üzerine çıkabileceğine işaret ediyor. Öte yandan, elektriğe yapılan yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 12'lik zam, 1 Temmuz itibariyle geçerli olduğundan, Haziran enflasyonuna etki etmeyecek. Ayrıca sanayi de doğalgaz zammının olması ve Haziran 2021 YI-ÜFE yıllık rakamının yüzde 42,89 olması da göz önüne alındığında önümüzdeki aylarda bu üretim maliyetlerinin artışının biz tüketicilere de yansıyacağı yadsınamaz bir gerçektir. Elektrik ve doğalgaz zamlarının yanı sıra Ankara da ekmeğe yapılan yüzde 17 civarındaki zammın 1 Temmuz itibariyle geçerli olduğu ve haziran enflasyonuna etki etmeyecek olması Cumhurbaşkanı Hükümeti'nin kamu emekçilerine vereceği enflasyon farkını düşük çıkarmanın bir aldatmaca olduğunu buradan halkımıza ilan ediyoruz” ifadeleri yer aldı.
Yüzde 8,45 enflasyon farkı maaş artışı vergi dilimlerinin de artışıyla Ağustos ayında emekçilerden geri alınacağı vurgulanan açıklamada, “İktidardan gerçek enflasyon oranlarında kayıplarımızın karşılanmasını ve önümüzde başlayacak TİS görüşmelerinde bu rakamların üzerine yüzde 7 büyümeden refah payımızı istiyoruz. BES olarak sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli çalışma ve güvenli gelecek için verilecek mücadelede yan yana omuz omuza olmaya çağırıyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)