Adıyamanlı tütün üreticileri: Üretim yapamayacağız, işsiz kalacağız
Evrensel’e konuşan Adıyamanlı tütün üreticileri, düzenlemeyle üretim yapamayacaklarını, başka gelir kaynaklarının da olmadığını belirterek, işsiz kalacaklarını söyledi.
Aziz Güleşe (soldaki), Halil Taskaynatan (sağdaki) | Fotoğraflar: Evrensel
Fırat TOPAL
Diyabakır
Tütün üreticilerine satış için 1 Temmuz itibarıyla yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Bu şarta uymayana ise hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Üreticiler, günlerdir bu düzenlemeye tepki gösteriyor. Evrensel’e konuşan Adıyamanlı tütün üreticileri, düzenlemeyle üretim yapamayacaklarını, başka gelir kaynaklarının da olmadığını belirterek, işsiz kalacaklarını söyledi. Üreticiler, düzenlemenin kaldırılmasını istedi.
TÜTÜN DIŞINDA GELİR YOK
Adıyaman’da tütün dışında halkın başka bir gelir kaynağının olmadığını belirten Aziz Güleşe (40), “Bu güne kadar para cezası uygulanıyordu ama yine de idare ediyorduk. Ama şu an 3-6 yıl arasında hapis cezası getiriliyor. Bu iş artık devam ettirilir mi? Tütün yasaklanacak resmen. Burada kimsenin öyle geniş tarlası yok. Herkesin bir iki dönüm tarlası var. Bununla geçiniyoruz. 10 dönümlük tarla bulamazsın burada. Düzenleme kalksın istiyoruz, satışımızı yapmak istiyoruz” dedi.
BİZ ÇALIŞACAĞIZ ONLAR YİYECEK
Üniversitesi mezunu olan Sergen (28) ise, söz konusu düzenlemeyle tütüncülük yaparak geçinemeyeceklerini söyleyerek, “Emeğimizin karşılığını alamayacağız. Bu şekilde artık bu iş gitmez. Ben üniversite mezunuyum atamam da olmuyor. Başka gelir kaynağımız da yok. Sadece tütünle geçimimizi sağlıyoruz. Onu da elimizden alırlarsa, yapacağımız bir şey yok. Para sıkıntısından dolayı dershaneye dahi gidemiyorum. Durumumuzu toparlamaya çalışırken artık hiçbir şey yapamayacağım. Gurbette orada burada çalışacağım. Başka bir geçim kaynağımız da yok. Kooperatif kurulursa elimize hiçbir şey geçmeyecek, biz sabahtan akşama kadar çalışacağız, onlar da yiyecek” dedi.
ÖLÜME GÖTÜRÜYORLAR BİZİ
Düzenlemeye ilişkin itirazlarının dikkate alınmadığını belirten Mehmet Tekdemir (62), bu durumda milyonlarca kişinin işsiz kalacağını söyledi. Tütünün ailesinin tek geçim kaynağı olduğunu belirten Tekdemir, “Kimse bizi dinlemiyor. Tütün olmazsa başka yapacak hiçbir şeyimiz yok yani. Yüzyıllardır yapılıyor tütüncülük ama artık kimse yapamaz. Yasak olduktan sonra biz nasıl üreteceğiz. Devlet buna başka çözüm üretmeli, milyonlarca insan bu işle ekmeğini kazanıyor. Bu milyonlarca insan işsiz kalınca ne olacak? Burada tütün dışında bir şey ekemezsin ki. Tütünle 15 nüfusa bakıyorum. Ölüme götürüyorlar bizi. Buğday, arpa eksek masrafını çıkarmıyor. 1 ton gübre 6 bin TL’ye çıkmış. Türkiye’de çiftçi ölmüş zaten. Bu milletin ekmeğini elinden almasınlar” dedi.
ÇİFTÇİLER ÖZEL FABRİKALARA MAHKUM EDİLMİŞ
Adıyaman’daki halkın tütün dışında pek fazla alternatifinin olmadığını bu durumda başka kentlerde iş aramak zorunda kalacaklarını ifade eden Halil Taskaynatan, (38), Çiftçilerin yabancı fabrikalara mahkum edildiğini söyledi. Taskaynatan, “Adıyaman diken üstünde, para cezası vardı, şimdi hapis cezası da geldi. Kooperatifleşme şartları ağır. Bizi köle olarak görüyorlar. Tarlada ürünümüz var, biz bu ürünü satabilecek miyiz belli değil.
Babadan oğula geçiyor burada tütüncülük. Tütünden vazgeçersek ne ekeceğiz, alternatif ürün de ekemiyoruz. Zaten tütün ektiğimiz yerler bir iki dönümlük yerler, bir dere nerede varsa oraya, çok zor şartlarda tütün ekiliyor, bununla ailemizi geçindiriyoruz. Takdir edilmesi gerekirken üstüne bize eziyet ediliyor. Kooperatif diyorlar bizden para istiyorlar. Zaten kıt kanaat geçiniyorum. Çocuklarımızın eğitimini tütünden gelen parayla karşılıyoruz. Bütün ihtiyaçlarımızı tütünden karşılıyoruz, aldığımız her şeyde vergi var. Gübrede mazotta var. Bir de üstüne tütüne kota koyup vergi almasınlar. Çiftçiler Türkiye’deki özel fabrikalara mahkum edilmiş. Fabrikalar yabancıların, tütün de dışarıdan geliyor” dedi.