Emek Partisi Adana İl Örgütü: Zamların geri çekilmesi için birlikte mücadele edelim
Emek Partisi Adana İl Örgütü, elektrikle doğalgaza son yapılan zamlara tepki gösterdi, zamların geri alınması ve ücretlerin artırılması için işçilere ve emekçilere mücadele çağrısı yaptı.
Emek Partisi (EMEP) Adana İl Örgütü, elektriğe ve doğalgaza gelen zamlara, artış gösteren enflasyona dair basın açıklaması gerçekleştirdi. İnönü Parkı’nda toplanan EMEP üyeleri, elektriğe ve doğalgaza yapılan zamların geri çekilmesini, ücretlerin artırılmasını istedi.
EMEP Adana İl Örgütü, elektriğe yüzde 15, doğalgaza konutta yüzde 12, sanayide yüzde 20, LPG’ye yüzde 8,5, öğrenci harçlarına yüzde 10 zam yapılmasının ardından emekçileri sefalete sürükleyen politikalara dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Pandemide iktidarın, sermayeye her gün yeni bir imtiyaz ve destek paketi açıklarken işçi ve emekçileri kriz ve salgının altında yoksulluğa mahkum ettiğini dile getiren Emek Partisi Adana İl Sekreteri Mesut Baylav, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun temmuz ayını işaret ederek “Türkiye ekonomisi öyle bir atağa kalkacak, öyle bir sıçrayacak ve büyüyecek ki etrafımızdaki herkes çatlayacak, patlayacak" şeklindeki sözlerini hatırlattı.
“Ekonomi kimler için şaha kalktı?” sorusu ile konuşmasına devam eden Baylav şunları söyledi:
“Ekonomi, pandemi sürecince vergi affı, vergi indirimi, teşvikler alan, işçilerden kesilmiş primlerle oluşturulan İşsizlik Fonunu; kısa çalışma ödeneği adıyla adeta yağmalayan patronlar için şaha kalkmıştır. Cengizler, Limaklar, Kalyonlar, Kolinler, MNG’ler için. Bu 5 inşaat şirketi dünyada en fazla kamu ihalesi alan ilk 10 firma arasına yükselmiştir. Bahsedilen sıçrama işte böyle bir sıçramadır! Bizim alın terimizin, bizim emeğimizin sömürülmesi ve bizden kesilen vergilerle oluşturulan devlet gelirleri işte böyle yandaşlara peşkeş çekilmiştir!”
“PANDEMİDE PATRONLAR KÂRINA KÂR KATTI”
2020 yılında, bu ülkenin, Adana’nın emekçileri pandemiye rağmen fazla mesailerle, çalışma saatleri uzatılarak, üzerlerindeki iş yükü artırılarak çalışırken; aldıkları ücretlerin açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldığını ifade eden Baylav, “Emekçiler yoksullukla, geçim sıkıntısıyla, borçlarla, işsizlikle boğuşurken patronlar pandemide bile kârını katlamıştır. Sadece ilimizdeki SASA Fabrikası ülkemizin ve dünyanın salgınla boğuştuğu 2020 yılında 55 yıllık tarihi boyunca en yüksek ciro ve tonaj rakamlarına ulaştı. Satış miktarı yüzde 90 artarak 722 bin ton oldu. Bu kentin işçileri en büyüklerde çalışan, onları büyüten ama asgari bir yaşam süren işçilerdir” dedi.
“BİNLERCE EMEKÇİNİN ELEKTİK VE DOĞALGAZI KESİLDİ”
Hal böyleyken, temmuz ayında zam yağmurunun geldiğini dile getiren Baylav, “Elektrik fiyatlarına son 2,5 yıl içinde yapılan zam yüzde 70’tir. 2020 yılının ilk 9 ayında, borcundan dolayı 107 bin konut elektrik abonesinin ve 51 bin konut doğalgaz abonesinin sözleşmeleri feshedilmiş, elektrik ve doğalgazları kesilmiştir. Bu yüksek zam oranları ile binlerce emekçi daha faturalarını ödeyemeyecek, elektrik ve doğalgazı kesilecek” dedi.
“TEİAŞ’IN ÖZELLEŞTİRMESİNDEN VAZGEÇİN”
Zamların nedeni iktidarın ithal fosil yakıtlara dayalı, özel şirketleri kollayan, dışa bağımlı enerji politikaları olduğunu ifade eden Baylav, “Enerjide özelleştirmenin sonuçlarını oldukça ağır yaşıyoruz. Her faturada onlarca kalemde vergi ödüyoruz. Ödediğimiz faturalar kullanım bedellerinin çok çok üzerinde. Yetmiyor bu faturalara şirketlerin keyfi harcamaları bile yansıtılıyor. Bütün bu yaşanılanlar yetmezmiş gibi Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Elektrik İletim A.Ş. özelleştirme kapsamına alındı. Bu fatura adı altında enerjide soygunun katlanarak süreceği anlamına gelmektedir. Bu özelleştirme kararından bir an evvel vazgeçilmeli, özelleştirilen kurumlar kamuya devredilmelidir” dedi.
“İŞSİZLİK İSTİSNA OLMAKSIZIN YASAKLANMALI”
Ülkede kayıtlı çalışanların yüzde 60’ının asgari ücret düzeyinde bir ücretle, tüm çalışanların üçte birinden fazlasının ise kayıt dışı ve sigortasız çalıştırıldığına dikkat çeken Baylav, “Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyonu geçmiştir. 30 Haziran itibariyle adı işten çıkarma yasağı olan gerçekte ise patronlara işçileri tek taraflı ücretsiz izne çıkarma ve tazminatsız işten atma kolaylığı sağlayan düzenleme sona ermiştir. 30 Haziran’dan bugüne gerek imalat sanayinde gerekse de hizmet sektöründe kelimenin gerçek anlamıyla bir işçi kıyımı yaşanmaya başlamıştır. İşten atmalar hiçbir istisna olmaksızın yasaklanmazsa işsizlik çığ gibi büyüyecektir” dedi.
“KRİZİN FATURASINI REDDETMEK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”
Bu oyunu tersine çevirmenin emekçilerin elinde olduğunu dile getiren Baylav, “Bu ülkenin tüm değerlerini yaratan emekçiler olarak krizin faturasının bizlere kesilmesine karşı birlikte mücadele edelim” dedi.
İnsanca bir yaşam için zamların geri çekilmesini, ücretlerin artırılmasını isteyen Baylav “Kamuda devam eden toplu sözleşmelerde ücret zam talebi bu zamlardan sonra yeniden düzenlenmeli, metal işkolunda başlayacak toplu sözleşmeler için de enflasyon nedeniyle ücretlerden yaşanan erimenin durdurulması için kayıpların giderilmesi en temel talep olmalıdır” dedi.
Baylav, Emek Partisi’nin şu taleplerini sıraladı:
• Temel tüketim ürünleri ve hizmetlere gelen zamlar geri çekilmeli ve yeni zamlar yapılmamalıdır.
• İşçi ve emekçilerin, emeklilerin enflasyon karşısında eriyen ücretlerinde ve maaşlarında iyileştirmeler yapılmalı, ek zam ile ücretler yükseltilmelidir.
• Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
• Gelirleri açlık sınırının altında olan tüm yurttaşların, işsizlerin faturaları devlet tarafından ödenmelidir.
(Adana/EVRENSEL)