Gazeteci - Yazar Kutlu Adalı mezarı başında anıldı
Silahlı saldırı sonucu katledilen Yenidüzen gazetesi Yazarı- Araştırmacı Kutlu Adalı, 25'inci ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı.
Kutlu Adalı | Fotoğraf: Yenidüzen gazetesi
Uğradığı silahlı saldırı sonucu 6 Temmuz 1996'da katledilen Yenidüzen gazetesi Yazarı- Araştırmacı Kutlu Adalı, 25'inci ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı. Gazeteci ve Yazar Kutlu Adalı anısına, Kutlu Adalı Vakfı ve Yenidüzen gazetesi tarafından düzenlenen anma töreni, Adalı'nın Lefkoşa Mezarlığı'ndaki kabrinde yapıldı. Adalı’nın anma törenine Kutlu Adalı’nın eşi, Yenidüzen gazetesi temsilcileri ve sevenleri katıldı, Adalı’nın mezarına karanfiller bırakıldı.
Törende Yenidüzen gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı, Bu Memleket Bizim Platformu adına BASIN-SEN Başkanı Ali Kişmir ve Kutlu Adalı Vakfı adına Adalı'nın eşi İlkay Adalı söz aldı.
İlkay Adalı, katılım gösterenlere teşekkürlerini sunarken, Adalı için bir şiir okudu.
“KARARLILIĞIMIZLA KAZANACAĞIZ”
Anmada konuşan Yenidüzen Gazetesi Genel Müdürü ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı “Öfkeye karşı aklımız, bilgimiz, dayanışmamız ve kararlılığımızla kazanacağız” dedi. Adalı’nın katledilmesine kimi zaman kişisel bir çerçeveden bakıldığını ifade eden Mutluyakalı, Kutlu Adalı'nın bedeninin hedef alındığı algısı yaratılmaya çalışıldığına işaret etti, “Adalı'nın düşünceleri katledilmek istendi” dedi.
“Şimdi yıllar sonra yeniden bir utancı getirdik bu mezarlığa” diyen Mutluyakalı, cinayetin faillerinin bilinmesine rağmen kayıtlara ‘faili meçhul’ olarak geçtiğini belirtti. Mutluyakalı, konuşmasında şunları ifade etti: “Adalı'nın düşünceleri katledilmek istendi. Çünkü Kutlu Adalı, özgürlüğü, kardeşliği, dayanışmayı anlatıyordu. Kıbrıs'ın kimliğini, kültürünü, sesini çoğaltıyordu Kutlu Adalı... Ada yarısında ne kadar kir varsa üzerine bayrak çekildiğini, ne kadar hile varsa milliyetçilikle örtüldüğünü, umudun ve yarının çürütüldüğünü anlatıyordu. Kıbrıs'ın bölünmüşlüğü üzerinden rantı anlatıyordu, talanı anlatıyordu, hukuksuzluğu anlatıyordu, bataklığı anlatıyordu. Kutlu Adalı o meşhur ‘Sopa ve Sıpa’ yazısını 4 Temmuz’da yazdı. 6 Temmuz'da katlettiler. Sevgili dostlar, ‘Bu Memleket Bizim’ diyenler, Adalılar; Kutlu Adalı cinayetine rehberlik edenler ne acıdır ki bu ülke insanı ‘savunuyormuş’ postunu giymiş kurumlardır.”
“SUSMADIK, SUSMAYACAĞIZ”
Anmada konuşan Bu Memleket Bizim Platformu Sözcüsü ve Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir her olaya ‘toplumsal’ olarak bakan Bu Memleket Bizim Platformu’nun düşünce ve ifade özgürlüğüne son derece önem verdiğini kaydederken, bunun vazgeçilemez bir hak olduğunu belirtti. Kişmir düşünce ve ifade özgürlüğü hakkını savunmaya her zaman devam edeceklerini belirtirken “25 yıl önce ‘Susmayacağız’ denmişti, susmadık, susmayacağız. Bu olayın üstünü örtmek isteyenlere karşın mücadelemize devam edeceğiz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)