07 Temmuz 2021 01:00

İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerinden yarınki mitinge çağrı: Demokrasi için bir nefes

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yarın İzmir Gündoğdu Meydanı'nda "Demokrasi için nefes" mitingi düzenleyecek. Miting öncesi DİSK, KESK, EMEP, HDP, TMMOB ve İTO temsilcileri Evrensel'e konuştu.

Fotoğraflar: Evrensel ve MA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, temel hak ve özgürlüklere yönelik baskılara, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yapılan silahlı saldırı ile Deniz Poyraz’ın katline ve HDP’ye kapatma davasına karşı tepki göstermek için 8 Temmuz saat 18.00’de Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenleyecek.

Miting öncesi görüştüğümüz sendika, oda ve siyasi partiler, “Demokrasi için bir nefes” diyerek tüm İzmir halkını hakları için mitinge davet etti.

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “OHAL süreciyle başlayan hukuksuzluklara, ihraçlara, işten atmalara, işçilerin haklarına yapılan tüm müdahalelere karşı ve son olarak pandeminin getirdiği işçiler üzerindeki yoğun baskılara karşı sesimizi çıkarmak için miting kararı aldık” dedi.

"DEMOKRASİ İŞÇİNİN EKMEĞİDİR"

Mafya, siyaset ve medyanın emekçiler üzerindeki baskılarına karşı işçilerin ve emekçilerin kırmızı kart göstereceği bir miting örgütlediklerini aktaran Sarı, “OHAL’le başlayan pandemi ile devam eden ve ekonomik çıkmazın içinde bu ülkede demokrasi işçinin ekmeğidir. İşçi demokraside bir nefes olmak için Gündoğdu Meydanı’nda olacak” diye konuştu.  

"ARTIK YETER DEMEK İÇİN MİTİNGE"

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Ülkeyi yönetenlerin giderek artan antidemokratik uygulamaları sonrası artık nefes alamaz hale geldik. Demokratik kazanımlarımız, temel hak ve özgürlüklerimiz tehdit altında. Muhalif hiçbir sese tahammül edemeyen iktidar, en ufak hak arayışlarına baskıcı tutumlarını artırarak yanıt veriyor. Artık yeter” diyerek, demokrasi, özgürlük ve adalet için mitinge çağrı yaptı.

"HAKLARIMIZA, KAZANIMLARA SAHİP ÇIKMA MİTİNGİ"

KESK İzmir Şubeler Platformu Sözcüsü Mustafa Güven ise, “Demokrasi, adalet, hukuk, toplumsal mutabakatın lime lime edildiği bir süreçteyiz. Bu sadece ülkenin yağmalanması ya da mafya soygun siyaset düzeninde çıkan kirli ilişkilerde değil aynı zamanda var olma hakkımızın tamamen tarumar edildiği düzendeyiz. Bu miting de bütün bu yok oluş hikayesi yaşayanların demokratik kazanımlarına, haklarımıza sahip çıkma ve bu anlamda demokrasiye nefes verme mitingidir” dedi. Güven, tüm İzmir halkını, birlik olmaya, mitinge davet etti.

"FAŞİST SALDIRIYA KARŞI YAN YANA OLACAĞIZ"

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir de HDP’ye yönelik saldırının açık bir faşist saldırı olduğunu söyledi. Akdemir, “Biz de her türlü açık faşist saldırıya karşı barışı, kardeşliği, demokratik sürecin işleyişini savunan bir miting yapmaya karar verdik. Bu saldırı herkese olabilir o yüzden herkesin bir arada olması gerekir. Her türlü faşist saldırıya karşı yan yana olacağız. Faşizme karşı yan yana omuz omuza olduğumuzun resmidir” diyerek mitinge çağrı yaptı. 

"MAFYA-SÖMÜRÜ-KATLİAM DÜZENİNE KARŞI MİTİNGDE BULUŞALIM"

Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar ise, her geçen gün hak ve özgürlüklerin kısıtlandığını söyleyerek, “Toplumu korkutup, sindirmek üzere tertiplenen siyasi cinayetlerin sonuncusu İzmir’in göbeğinde işlendi. HDP binasına güpegündüz yapılan silahlı saldırıda bir kadın katledildi. Bir organize suç örgütü lideri haftalardır, siyasetçilerin, bürokratların, havuz medyası ve yüksek yargı mensuplarının isimlerinin geçtiği pek çok suçu ifşa etmesine, gazeteci cinayetlerini deşifre etmesine rağmen iktidar kanadında ve yargıda yaprak kıpırdamıyor” dedi.

İktidara tepkisini dile getiren vatandaşın ise hemen gözaltına alındığını belirten Uyar, “Yaşam hakkı ve kazanımlarını korumak isteyen kadınlar, nitelikli, özerk, demokratik eğitim isteyen üniversite öğrencileri polis şiddetiyle karşılaşıyor. Eylemleri izlemekle görevli gazeteciler polisin şiddetine uğruyor, boyunlarına basılarak nefesleri kesilmeye çalışılıyor. Hak arayan işçi ve emekçilerin grevleri yasaklanıyor, sendikal haklar engelleniyor. Ormanlarımız, denizlerimiz, tarihsel zenginliklerimiz ranta, sermayeye kurban ediliyor. Halkın ekmeği küçülürken sermaye sınıfının kasası şişiyor. Resme, sanata, müziğe, yaşam biçimimize saldırılıyor” diye konuştu.    Tüm bunların sonucu olarak, “Bu düzen çürümüştür, değişmelidir” dediklerini ifade eden Uyar, “Değiştirecek olan birlikteliğimizdir, örgütlü gücümüzdür. ’Demokrasi İçin Bir Nefes’ mitinginde bir araya gelelim, birlikteliğimizi gösterelim” dedi.

"GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRİRSEK KAZANIRIZ"

HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür, 17 Haziran günü il binalarına yapılan saldırıyı kınayarak, “Bu saldırı özelde HDP’ye yapıldı ama genel olarak bunun sadece HDP’ye değil HDP nezdinde bütün demokrasi güçlerine yapıldığını düşünüyoruz. İktidara muhalif bütün kesimler de bu saldırıyı kendisine yapılmış olarak kabul etti. Keşke arkadaşımızı kaybetmeden önde bu beraberliği gösterseydik daha iyi olurdu ama sesimizi duyurmak için bir araya geleceğiz” dedi. 

İzmir’in saldırı için özellikle seçildiğini söyleyen Tekgür, il binaları önünde kurulu olan polis çadırına tepki gösterdi. “Türkiye halkları kurulan tek adam sistemine karşı itirazını yükseltiyor. Halklar, üzerinde kurulan baskı ve sindirme politikasına karşı nefes almak istiyor. Demokrasi için bir nefes şiarımızı da bu şekilde belirledik” diyen Tekgür, “Bütün toplumun sorunlarını gündeme getireceğimiz bir miting olacak. Emek sömürüsü, kadın cinayetleri, mafya devlet ilişkisi bütün bunları düşündüğümüzde sorunlarımız ortak ve ortak mücadele ile bu sorunlara çözüm bulabiliriz. Bir arada olursak, iktidara karşı gücümüzü birleştirirsek kazanırız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Antmen: Yazlık saray inşaatında Salda Gölü kumları mı kullanıldı?

SONRAKİ HABER

ÇGD Haziran Raporu: Gazeteci düşmanlığı genelgesinden vazgeçin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa