ÇGD Haziran Raporu: Gazeteci düşmanlığı genelgesinden vazgeçin
Çağdaş Gazeteciler Derneğinin raporunda gazetecilere yönelik fiili saldırıların öne çıktığı vurgulandı, gazetecilerin görev yapmasını engelleyen emniyet genelgesinin iptali istendi.
Fotoğraf: Hacı Bişkin
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) haziran ayı medya izleme raporunu açıkladı. ÇGD açıklamasında “Gazeteci Düşmanlığı Genelgesini Uygulamaktan Bir An Önce Vazgeçin!” dedi.
Haziran ayında gazetecilere yönelik fiili saldırıların öne çıktığı belirtilen raporda “Anayasa uyarınca haber alma ve verme hakkını, diğer bir ifadeyle basın özgürlüğünü koruması gereken emniyet güçleri, meslektaşlarımızı engelleyerek taammüden basın özgürlüğüne yönelik sistematik bir şekilde suç işlemektedir.” dedi.
GAZETECİ DÜŞMANLIĞI
Raporda 1 Mayıs İşçi Bayramı sırasında Ankara ve İstanbul’da gazetecilerin haber takibinin engellenmesi şeklindeki uygulamaların, geçen ay bir gazeteciyi öldürme girişimine kadar ulaştığı belirtilirken AFP Foto-muhabiri Bülent Kılıç’ın polisler tarafından yaşadığı saldırı hatırlatıldı ve şöyle denildi: “Meslektaşımızın karşı karşıya kaldığı polis saldırısı, geçen yıl ABD’de siyahi vatandaş George Floyd’un ölümüyle sonuçlanan benzeri polis saldırısını akıllara getirdi. ‘Devletin emniyet gücü’ statüsü altında Bülent Kılıç’ı adeta öldürme girişiminde bulunan kişiler hakkında hala işlem başlatılmaması ve görevden el çektirilmemesi, suça kaynaklık eden zihniyete işaret etmesi açısından da ayrı bir gösterge oluşturmaktadır. Emniyet teşkilatının, bu ve benzeri saldırılara dayanak yaptığı ses ve görüntü almayı engelleyen genelgesinin uygulanmaya devam edilmesi de basın özgürlüğü karşıtlığı, gazeteci düşmanlığından başka bir şey değildir.”
Geçen ay ayrıca İHA Muhabiri Mustafa Uslu’nun, İYİ Partili Lütfi Türkkan’a ait Kocaeli Dilovası’ndaki çiftlikteki inşaat yıkımını takip ettiği sırada uğradığı saldırı hatırlatıldı, Türkkan’ın korumaları tarafından yapıldığı iddia edilen saldırıda Gazeteci Uslu’nun birçok yerinden yaralandığı aktarıldı.
70 GAZETECİ YARGILANDI
Haziran ayı raporuna yansıyan olayların istatistikleri ise şöyle “24 dava kapsamında 70 kişinin yargılanmasına devam edildi. Bir gazeteci hakkında iddianame tamamlanarak dava açıldı. 2 gazeteciye çeşitli sürelerde hapis cezası verildi. 9 olay kapsamında 7 gazeteci ile 6 yayın organı hedef gösterildi, tehdit edildi. 10 yayın organında çıkan 7 haber konusuna ilişkin erişim engeli konuldu.” (MEDYA SERVİSİ)