ETF Tekstil işçileri TİS hakları için eylem yaptı, yol kapattı
İstanbul Tuzla'da DERİTEKS'in örgütlü olduğu ETF Tekstil'de işçiler, TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine iş yavaşlatma eylemlerine başladı.
DERİTEKS’in örgütlü olduğu ETF Tekstil’de aylardır süren TİS görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine işçiler iş yavaşlatma eylemine başladı, fabrika önünde basın açıklaması yapan işçiler kısa bir süre yol kapattı.
İstanbul Tuzla’da bulunan ve DERİTEKS’in örgütlü olduğu ETF Tekstil'de işçiler, tıkanan TİS görüşmelerini fabrika önünde yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.
European Tshirt Factory (ETF) Tekstil’de aylardır süren TİS görüşmelerinden sonuç alınamadı. Sözleşmenin masada çözülmesi için büyük çaba sarf ettiklerini söyleyen işçiler, "Patronun uyuşmazlığa devam etmesi halinde işçilerin de üretimden gelen güçlerini kullanmaları gündeme gelir" dedi.
ETF Tekstil önündeki basın açıklamasına DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi de katıldı. Basın açıklamasını Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ayhan Yanılmaz okudu.
"HAKLARI GERİYE GÖTÜRECEK BİR SÖZLEŞMEYİ KABUL ETMEYİZ"
Ocak ayından beri süren TİS görüşmelerinde işçilerin beklentilerine uygun bir sözleşme yapmak istediklerini vurgulayan Yanılmaz, "Bugün ETF işyerinde geldiğimiz noktada, işverenin toplu sözleşme teklifi ve masadaki yaklaşımının işçilerin beklentilerinden oldukça uzak olduğunu gördük. Hatta bırakalım beklentileri karşılamayı, var olan hakları geriye götürecek bir teklif ile önümüze geldiler. Bizim işçilerin haklarını geriye götürecek bir anlaşmaya evet dememizi kimse beklemesin" dedi.
"ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ GÖSTERME SIRASI GELMİŞTİR"
İşçilerin 7 aydır sözleşme beklediğini söyleyen Yanılmaz, "İşçilerin dayattığı bir şey yok. İnsanca yaşamak, ailesine iyi bir gelecek sunmayı istemek dayatma değildir. Bu işçilerin en tabii hakkı, aynı zamanda bir insan hakkıdır. İşverenin teklifi ise ücretlere enflasyon oranında zam, ancak 2021 yılında ikramiye verilmemesidir. Gerekçe olarak da şirketin zarar ettiğini söylediler. Ancak bizler eğer böyle bir zarar varsa 'bunda işçinin sorumluluğu nedir' diye kendilerine sorduk. İşçilerden kaynaklanmayan sorunlar bugün işçinin üzerine yıkılamaz. Hep işyerinin zarar etmediğini, işçilerin pandemide en çok zarar gören kesimlerin başında geldiğini, canı pahasına çalışmaya devam ettiğini üzerine basa basa söyledik. Şimdi demokratik tepkimizi koyma sırasıdır. Üretimden gelen gücümüzü gösterme sırası gelmiştir. Biz işçiler, hakkımız olanı istemek için eylemdeyiz" diye konuştu.
"İŞÇİNİN YAŞAM KOŞULLARINI GÖZETEN BİR TEKLİF İLE GELİNMELİ"
ETF yetkililerine seslenen Yanılmaz, "İşçilerin de yaşam koşullarını gözetecek bir teklifle gelmenizi bekliyoruz. Herkes bugün ülkedeki hayat pahalılığının geldiği noktayı biliyor. Bugün markette sepetin dolmadığını biliyoruz. Açıklanan enflasyonun bile gerçeği yansıtmaktan son derece uzak olduğunu söylemeye de gerek yok. İşçileri daha fazla huzursuz etmenin, yedi aydır bekleyen işçileri daha fazla bekletmenin bir anlamı yoktur. İşçinin sıkıntısına, sorununa çözüm üretecek bir yaklaşım içinde olmanızı bekliyoruz" ifadelerini kullandı. (İstanbul/EVRENSEL)