DSÖ'den Kovid-19 için hayat kurtaran yeni ilaç tavsiyesi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde Kovid-19 hasta bakım kılavuzlarını güncelleyerek ağır vakalar için interlökin-6 reseptör blokerleri grubundaki ilaçların hayat kurtardığını belirtti.
Fotoğraf: Pixabay
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dün yapılan resmi açıklamada, dünya genelinde Kovid-19 hasta bakım kılavuzlarını güncelleyerek ağır vakalar için interlökin-6 reseptör blokerleri grubundaki ilaçların hayat kurtardığını belirtti. DSÖ, ürericilere fiyat düşürme ve az gelişmiş ülkelerin ilaca erişimini sağlama çağrısı yaptı.
DSÖ, interlökin-6 reseptör blokerleri grubundaki ilaçların ‘kortikosteroid’ ile birlikte kullanıldığında ağır ve kritik Kovid-19 hastalarında hayat kurtardığını açıkladı. DSÖ, elde edilen bulguların, ilaçlar üzerinde yaptıkları en geniş analizin sonucu olduğunu ve 27 klinik araştırmaya katılan 10 binden fazla hastadan elde edilen verilerin dikkate alındığını ifade etti. DSÖ açıklamasında, Eylül 2020'de kortikosteroidler önerilmesinin ardından Kovid-19’a karşı etkili olduğu tespit edilen ilk ilaçlar olduğu vurgulandı.
KRİTİK VAKALARDA ÖLÜM ORANINI YÜZDE 13 AZALTTI
Kovid-19’u ağır geçiren vakalarda genellikle bağışıklık sistemi Kovid-19’a aşırı tepki gösterdiği ve hastaların bu durumdan zarar gördüğü, ancak interlökin-6 bloke edici ilaçlar olan ‘tocilizumab ve sarilumab’ ilaçları, bu aşırı tepkiyi bastırmak için hareket ederek hastanın zarar görmesini engellediği belirtildi. DSÖ, kritik vakalarda ilaçların ölüm oranını yüzde 13 oranında azalttığını belirterek, bunun her bin hasta için 15 daha az ölüm ve her bin kritik hasta için 28 daha az ölüm olacağı anlamına geleceğini ifade etti. İlacın kullanıldığı ağır ve kritik hastalarda mekanik ventilasyon olasılığının standart bakıma kıyasla yüzde 28 oranında azaldığı da kaydedildi.
AZ GELİRLİ ÜLKELERİN İLACA ERİŞİMİ İÇİN ÜRETİCİLERE ÇAĞRI
DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, tedavide bu kadar umut veren IL-6 reseptör blokerlerinin, dünyanın çoğunluğu için erişilemez durumda olduğuna dikkat çekti ve üreticilere fiyat düşürme ve az gelişmiş ülkelerin erişimine açma çağrısı yaptı.
Aşıların adaletsiz dağılımı nedeniyle düşük ve orta gelirli ülkelerdeki insanların Kovid-19'un öldürücü etkisine ciddi biçimde maruz kaldığını belirten Genel Direktör, bu nedenle bu ilaçlara en büyük gereksinimin ilaca en az erişim sağlayabilecek ülkelerde olduğunu belirtti ve "Bunu acilen değiştirmeliyiz" dedi.
DSÖ, hayat kurtaran bu ürünlere erişimi ve satın alınabilirliği artırmak için üreticileri fiyatları düşürmeye ve özellikle Kovid-19'un arttığı düşük ve orta gelirli ülkelere malzeme sağlamaya çağırdı. (DIŞ HABERLER)