10 Temmuz’da Saros için ses olun
“Meksika’da yaşanan ve tüm dünyanın dikkatini çeken POMEX’e ait sualtı vanasında sızıntı sonucu ortaya çıkan yangın sonrası Saros için olan endişelerim katlanarak arttı.”
Fotoğraf: Evrensel
Yasemin AKDENİZ
Saros Gönüllüsü
Marmara Denizi’ne kıyısı olan Gelibolu’daki ufak yazlık evimizin sahilinde dostlarımla beraber sıcak yaz akşamlarında oturmayı pek severdik. Ta ki müsilaj ile hayallerimiz kırılana kadar… 2021 kime uğurlu geldi emin değilim. Aramızda geçen sohbetlerde gündemi tartışırken ve “Hangi sahilde denize gireceğiz?” sorusuna yanıt ararken, hep kurtarıcı, dostlarla ya da ailelerle gidilen ve dönüşünde daima güzel anılar biriktirilen Saros Körfezi’ni konuşmaya başladık. “Duydunuz mu, liman yapılıyormuş…” Nedir bu liman diye araştırmaya koyulduk ve öğrendik ki likit doğal gazın gemilerle taşınacağı, oradan boru hattına yükleneceği bir platform inşası 3 senedir devam etmekteymiş.
İnternette gezinirken okuduğumuz her makale tüylerimizi ürpertti. Saros Gönüllüleriyle de tanıştık bu süreçte ve durumun ciddiyetini defalarca tekrarladılar. Mürşide Çoban’ın sözcülüğünü yaptığı ve Bülent Kaçar’ın hukuki yardımda bulunduğu Saros Gönüllüleri meğerse 3 senedir mahkemeler ve toplumsal dayanışma ile bu limana karşı duruyor, ellerinden geleni ortaya koyarak halkı bilgilendiriyormuş. Aramızda “ne yazık” diye söylendik ve bu durumu daha erken öğrenmiş olmayı diledik. Bu vesileyle katıldığım toplantılarda öğrendiklerim üzerine canım gerçekten çok sıkıldı.
"ÇED OLUMLU" DEMEK "KÖRFEZ UMRUMUZDA DEĞİL" DEMEKTİR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanı olan Saros Körfezi’ne bu limanın yapılması için “ÇED olumlu” raporu veriyor. Bunun üstüne Saros Körfezi lehine üç ayrı bilirkişi raporu hazırlanıyor. Limanın ve boru hattının yapımında ortaya çıkacak sorunları bir bir anlatıyorlar. Bu raporlara bakanlık ikinci ÇED raporu ile karşılık veriyor. “ÇED olumlu” demek, Saros Körfezi umurumuzda değil demektir.
Gönüllüler, toplumsal bilinci diri tutmak adına körfez çevresinde ve Trakya coğrafyasında çalışmalar yaparken, belediyelerden ve kent konseylerinden, derneklerden tam destek alıyorlar. Tam şeffaflık ve herkese görev bilinci ile bir arada duruyorlar. Bugün ben de Saros için gönüllüyüm. Çocukluğumun geçtiği bu kıyıları nasıl yalnız bırakabilirim ki?
MEKSİKA’DAKİ YANGIN SONRASI ENDİŞEM ARTTI
Konunun içine çekildikçe araştırma isteğim de arttı ve kendi kendime dedim ki; dünyada ne gibi örnekler var? Hindistan, Endonezya ve Meksika gibi ülkelerde sıklıkla kullanılan “FSRU”; Türkçeleştirilmiş haliyle yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi anlamına geliyor. Geminin içindeki 4 veya daha fazla tankerin içinde - 7oC’de sıvı halde depolanan doğal gaz, limana yaklaşıyor ve buradan boru hattına gaz olarak yükleniyor. Okuduğum yabancı şirketlerin çevre raporlarına göre olası felaketleri engellemek için “tam zamanlı” çalışan bir önleme sistemi mevcut. Fakat geçen gün yaşanmış ve tüm dünyanın dikkatini çekmiş Meksika devletine bağlı bir şirket olan ve yabancı ortaklarla işletilen POMEX’e ait sualtı vanasının sızıntısı sonucu ortaya çıkan yangın ile Saros için olan endişelerim katlanarak arttı.
Evet, bu bir petrol vanası ve sızıntı sonucu yangın çıkıyor. Düşünsenize doğal gaz ile fay hattı üzerine inşa edilmiş bir platformda ortaya çıkacak felaketi?
SAROS’DA NELER OLUYOR?
Bilirkişi raporlarını incelerken apaçık ortada duran tehlikeyi göz ardı etmek gerçekten zor. Gerek doğal yaşamı gerek insan hayatını kenara atarak inşası mahkeme kararına rağmen devam eden bu liman, boru hattının inşası sırasında ormanlara büyük zarar verdi. Çanakkale Boğazı’na yapılan köprü ile tarım işleri ve doğal hayat zaten zarar görmekteydi. Üstüne tarihi Gelibolu Yarımadasının bir yanı müsilaj bir yanı yıkım ile karşı karşıya.
Sualtında Posedion çayırlarına ve orayı yurt bilmiş türlü balığa, üstünde su kuşlarına ev olan Saros, doğal yaşamın zenginliğine büyük örnek. Burayı korumak, geleceğe bırakılacak en değerli hazinedir. Bu yüzden dostlarımla birlikte Saros Gönüllülerinin yanında duruyoruz.
BOTAŞ’ın Edirne İdare Mahkemesi tarafından verilmiş “ÇED iptal” kararına uymasını dört gözle beklemekteyiz. Saros’u korumaya olan istencimizi 10 Temmuz’da Keşan’da göstereceğiz. Kimselere randevu vermeyin, yan yana duralım!