08 Temmuz 2021 00:42

MESS kapsamındaki B/S/H işçileri: TİS taslağının son hali onayımıza sunulsun

B/S/H işçileri Türk Metal’e güvenmediklerini belirterek, “Kendi kaderimizi elimize almazsak sonumuz hüsran olur” diyor.

Fotoğraf: BSH

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

B/S/H işçileri Türk Metal’in MESS grup sözleşmesi kapsamında olan fabrikalarda yaptığı anketin göstermelik olduğuna inanıyor. Taslağın son halinin onayları alındıktan sonra MESS’e verilmesini isteyen işçiler, pandemiye rağmen 2020 yılında üretim ve kâr rekoru kıran firmadan, gerçek enflasyon baz alınarak, kayıplarının karşılandığı bir ücret talep ediyor. B/S/H işçileri arasında bir taraftan öfke ve kaygı aynı oranda artıyor. Türk Metal’e güvenmediklerini belirten işçiler, “Kendi kaderimizi elimize almazsak sonumuz hüsran olur” diyor.

Türk Metal’in geçen ay MESS sözleşmesi kapsamındaki fabrikalarda yaptığı anketin göz boyama ve göstermelik olduğunu ifade eden çamaşır bölümünden bir işçi, “Anket formlarını dağıtıp hemen topluyorlar. Daha biz bile ne olduğunu anlamadan doldurduk. Yeni işçiler daha anketi bile doldurmayı bilmediğinden eski işçilere soruyor. Ne işe yaradığını bile bilmiyor. Ankete baştan sınırlama getiriyor. Benim hem ücret zammı hem de sosyal haklarda başka taleplerim var ama hepsine sınırlama getirmişler. Böyle olunca hemen hemen bütün işçi en yüksek seçeneği işaretledi. Bu şekilde işçinin gerçek talepleri ortaya çıkmaz” dedi.

Türk Metal’in anket çalışmasını iki sözleşmedir yaptığını ama ortaya çıkan taslağın işçinin beklentisinin hep gerisinde kaldığını belirten soğutucu bölümünde çalışan bir işçi de şunları söyledi: “Anket işçinin gözünü boyamak, bak size soruyoruz demek için yapılıyor. Yoksa Türk Metal üyelerimiz ne istiyor diye merak bile etmiyordur. Biz ne yazarsak yazalım onlar bildiğini okuyor.”

YÜZYILIN SÖZLEŞMESİ 3 AYDA ERİDİ

Türk Metal iki sözleşmedir anket çalışması yapsa da MESS’e sunulan taslaklar işçilerin beklentisinin çok gerisinde kalmıştı. Geçen dönem yüzyılın sözleşmesi olarak ilan edilse de alınan zam üç ay sonra eridi. Şimdi işçiler iki yıl dikkate alınarak zam oranlarının belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Soğutucu bölümünde çalışan bir işçi, “Geçen sözleşmede ilk 6 ay yapılan zam sanki iyi gibi görünüyordu. Aldığımız zammın hükmü hayat pahalılığı karşısında 3 ay sürdü. Asıl darbeyi daha sonra yedik. İki yıl boyunca her 6 ayda bir enflasyona bağlanan zamlar ücretimizi gerçek enflasyon karşısında kuşa çevirdi” diye konuştu. B/S/H işçisi taslağın son halinin fabrikalarda oylama yapılarak onaylanmasını, onaydan geçtikten sonra MESS’e sunulmasını istedi.

“KÂRDAN PAY İSTİYORUZ”

B/S/H pandemi yılı olan 2020 yılında kârını yüzde 41 artırarak 732 milyon liraya çıkardı. Her bir işçi B/S/H’ye 122 bin lira kâr sağladı. Üretim rekorunun kırıldığını belirten soğutucu bölümünde çalışan başka bir işçi sözlerini şöyle sürdürdü: “B/S/H geçen sene pandemiye rağmen üretimi arttırdı. Başta çip olmak üzere yan sanayi mal yetiştirseydi bu daha da artardı. Çünkü B/S/H’nin diğer fabrikalarının siparişleri de bize kaydırıldı. Şimdi yapılan bu rekor kârdan pay istiyoruz.” Soğutucu bölümünde çalışan diğer bir işçi de “Hem iki yıllık kayıplarımızın karşılanmasını hem de kârdan pay istiyoruz. Bir aylık ücretim ürettiğim çamaşır makinesinin fiyatı kadar bile değil. Ücretimize yüzde yüz zam yapılsa dahi B/S/H kâr yapmaya devam ediyor” dedi.

“VERGİ KESİNTİSİNİ BİLE KARŞILAMAYAN ZAM İSTEMİYORUZ”

TÜİK 2021 yılının ilk 6 aylık enflasyon rakamını yüzde 8.45 olarak açıkladı. İşçilerin hiçbiri TÜİK verilerine inanmıyor. TÜİK enflasyonu ile pazar enflasyonunun farklı olduğunu belirten işçiler “Ücretimiz gerçek enflasyon karşısında eridi gitti. Bir de bunun üzerine vergi artışları tuz biber oluyor. Geçenlerde son enflasyon zammını aldık. Aldığımız zam vergi artışını bile karşılamıyor” dedi.

ÖFKE DE VE KAYGI DA BÜYÜYOR

Çalışma koşulları, ücretlerin geldiği durum, hayat pahalılığı işçilerdeki öfkeyi büyütmüş durumda. Ama aynı zamanda işsizlik ve gelecek kaygısı da aynı oranda büyüyor. Türk Metal’e güvenmediklerini belirten B/S/H işçileri birlik olunmadığından dolayı “İşsizlik, göze batma” gibi korkularının olduğunu söylüyor. Eylül ayından sonra sözleşme tartışmalarının daha canlı olacağını belirten işçiler “Şimdiden bir hazırlık yapmazsak yine hüsrana uğrayacağız. Çünkü MESS ve metal patronları bu süreci her zaman olduğu gibi fırsata çevirmeye çalışacaklar. Kriz var, pandemi var, çip gelmiyor diyecekler. Türk Metal ise patron ile işçi arasında denge tutturmaya çalışacak. Kendi kaderimizi kendimiz elimize almazsak sonumuz hüsran olur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP Grup Başkanvekili Beştaş: Gergerlioğlu’nun vekilliği derhal iade edilmeli

SONRAKİ HABER

Tüm Köy Sen: Fındık fiyatı en az 35 lira olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa