07 Temmuz 2021 11:35

Tüm Köy Sen: Fındık fiyatı en az 35 lira olmalı

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen), fındık taban fiyatının en az 35 lira olması gerektiğini kaydetti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen), fındık taban fiyatının en az 35 lira olması gerektiğini kaydetti. Fındık hasadına 1 ay kala yapılan fındık fiyatına ilişkin tartışma başladı. Tüm Köy Sen, Ordu Altınordu’da fındık üreticilerinin talepleri için oturma eylemi yaptı. Eyleme Emek Partisi, Saadet Partisi ve KESK üyeleri de destek verdi. Eylem, Çarşamba günleri sürecek.

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Fındık fiyatının maliyetler üzerinden belirlenmesi gerekir. Enflasyonun sürekli arttığı; gübre, ilaç fiyatlarının yüzde 100 arttığı ülkemizde fındık fiyatının ne kadar olacağı alıcının insafına terk edilemez” dedi.

“35 TL NORMAL OLANDIR”

Sağra maliyet hesabı yaptıklarını belirterek, “Enflasyon gibi paramızın değerini düşüren olguları da hesaplayınca 1 kg fındığın fiyatının en az 35 TL olması gerekiyor. Ancak fiyatın belirlenmesi de yetmiyor. Devlet üreticinin lehine politika geliştirmezse, alım garantisi sağlanmazsa üretici yine mağdur olur. Sendika olarak talebimiz, fiyat belirlemesini üreticilerin de içinde olduğu ‘komisyon’ yapmalıdır. Bu da yetmez devlet sınır koymadan alım garantisi vermelidir. Yoksa serbest piyasa canavarı politikası nedeniyle alıcı olan ihracatçı ve tüccarlar üreticiyi mağdur etmeye devam eder” dedi.

ÜRETİCİ HER YIL AYNI TARTIŞMALARDAN BIKTI

Sağra, üreticilerin hasada 1 ay kala oyalandığını belirterek, “Her yıl fiyat ne olmalı diye tartışıyoruz. Önemli olan tarım fındık politikasıdır. Bugün uygulanan tarım politikası biz üreticilerin aleyhine. Öncelikle tarım politikasının değişmesi gerekiyor. Uygulanan politikalar sonucu, köyler boşalıyor. Sözleşmeli tarım dayatılıyor. Üretici, üretim boyunca harcadığı paranın ve emeğinin karşılığını alamıyor. Bu nedenle üreticiler olarak taleplerimizi dillendireceğiz, mücadele edeceğiz. İktidarın ve tarım ve gıda temellerinin dayatmalarına boyun eğmeyeceğiz” dedi.

“ÖRGÜTLENMELİYİZ”

Çıkış yolunun üreticilerin örgütlenmesinden geçtiğini vurgulayan Sağra, “Üreticilerin sorununu ancak üretici anlar. Bu nedenle üreticilerin örgütlenmeden, birlik olmaktan başka seçeneği yok. Ürünümüze, emeğinize sahip çıkıp talana ve soyguna dur demeliyiz” dedi.

İŞTE ÜRETİCİNİN FINDIK MALİYETİ: 

(Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MESS kapsamındaki B/S/H işçileri: TİS taslağının son hali onayımıza sunulsun

SONRAKİ HABER

Vakıf üniversitelerinin reklam için harcadığı bütçe, kütüphaneye harcadığının 2 katı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa