08 Temmuz 2021 00:00

Ölümleri önlemek için alkollü içkide ÖTV düşürülmeli

Sahte içkiden ölümlerde iktidarın yasakçı tutumunun rolü olduğuna dikkat çeken KMO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Uğurlu, “Hükümet içkide ÖTV’yi düşürerek, güvenli etil alkol arzını sağlamalı” dedi.

Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Okan BAŞAL
İstanbul

Ruhsatsız şekilde üretilen alkollü içkilerin tümü ‘sahte-kaçak içki’ olarak adlandırılıyor. Yaygın şekilde tüketilen bu içkiler sebebiyle her yıl onlarca ölüm yaşanıyor. Son olarak Tekirdağ Çorlu’da 30 kişi sahte içkiden zehirlenirken 12’si yaşamını yitirdi.

Bu ölümlerin sebeplerini, insanların neden sahte içkiye yöneldiğini ve her yıl onlarca ölümle sonuçlanan bu sorunun çözüm yollarını TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Uğurlu ile konuştuk.

“LABORATUVAR ORTAMI DIŞINDA AYIRT ETMEK İMKANSIZA YAKIN”

Alkollü içkilerde etil alkol kullanılması gerektiğinin altınız çizen Dr. Ahmet Uğurlu “Zehirlenme ve ölümlere yol açan kaçak içkilerin bir kısmında metil alkol kullanılıyor ve bu toksik bir alkoldür, ölümlere bu neden oluyor” dedi.

Laboratuvar ortamı dışında etil alkol ile metil alkolü ayırt etmenin imkansıza yakın olduğunu söyleyen Uğurlu, “Koklayarak, tadarak metil alkol ile etil alkolü ayırt edemezsiniz” diye konuştu.

Dr. Uğurlu, metil alkolün etil alkole göre biraz daha ucuz olduğunu da ekledi.

İÇKİ ÇOK PAHALI

İnsanların kaçak içkiye daha ekonomik olduğu için yöneldiğine dikkati çeken Uğurlu, “2002 yılında 8,5 TL olan bir litre alkolün fiyatı bugün 200 TL’yi aştı. Asgari ücretle çalışan bir işçinin 2 günlük ücretiyle 1 litre rakı alabiliyorsunuz. İçki çok pahalı. O nedenle insanlar piyasadan alkol temin ederek evlerinde içki üretiyorlar. Etil alkol ile metil alkol karıştığı için zehirleyici oluyor” dedi.

Alkollü içkilerin fahiş fiyatlarda satılmasında vergi oranının çok etkili olduğunun altını çizen Uğurlu, “Alkollü içkilerin fiyatının yüzde 75’i özel tüketim vergisi (ÖTV)” dedi.

İDEOLOJİK BİR TUTUM VAR

Öte yandan iktidar, pandemi bahanesiyle dahi alkol satışına yasak getiren bir konumda duruyor. Uğurlu, bu ideolojik tutumun da sorunun önemli bir parçası olduğunun altını çizdi.

İşin özünde hükümetin alkolden hoşlanmadığını belirten Uğurlu “Alkolü yasaklamak istiyor ama yasaklayamıyor. Fiyatını artırıyor. İçilmesini istemiyor. Alkole karşı bir antipatisi, alerjisi var. Sahte içkiye de bu neden oluyor” ifadelerini kullandı.

Denetimlerle ve operasyonlarla bu sorunun çözülemeyeceğini söyleyen Uğurlu, “Ölümler olduktan sonra kolluk kuvvetleri harekete geçiyor, ölümler olana kadar herhangi bir şey yok. İnternet üzerinden milyonlarca litre alkol satılıyor” dedi.

UCUZ ETİL ALKOL ARZI SAĞLANMALI

Ölümlerin son bulması için alkollü içkilerdeki verginin düşürülmesi, fiyatların ucuzlaması ve ucuz etil alkol arzının sağlanmasının şart olduğunu dile getiren Uğurlu “Hükümetin yapması gereken alkollü içki üzerindeki ÖTV’yi düşürmek. Eğer düşürmüyorsa piyasalara güvenli şekilde etil alkol arzını sağlamalıdır. Alkollü içki fiyatlarını düşürmeyeceklerse insanların güvenli şekilde kendi içkisini yapmasını sağlamalılar” dedi.


CHP'Lİ YÜCEER: YILDA 500 KİŞİ SAHTE İÇKİDEN ÖLÜYOR

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de sahte içkiden ölümlere dair “İktidar, insanların yaşam tarzlarına müdahale etmek için alkole getirdiği olağanüstü vergilerden vazgeçmeli” dedi.

Sahte içki probleminin AKP İktidarı döneminde, siyasi bir tercihle alkole getirilen aşırı vergiler neticesinde ortaya çıktığını belirten Yüceer, “Alkolün en pahalı olduğu üçüncü ülkeyiz. Alkoldeki ÖTV zammı vergi oranı yüzde 70’lere tırmandı. İktidarın insanların yaşam tarzına müdahale etmek için alkollü ürünlere getirdiği ağır vergiler binlerce insanı sahte içkiye yönlendirmektedir. Yılda 500’den fazla insanımız sahte içki nedeniyle yaşamını yitirmektedir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DERİTEKS'ten ücretsiz izin dayatmasına tepki

SONRAKİ HABER

SMA hastası Şervan için düzenlenen kampanya ırkçı saldırıya maruz kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa