08 Temmuz 2021 13:57

Her gün Sasalı Kuş Cenneti'nde çöp toplayan Işıktaş: Alkış istemiyoruz, çöp atmayın!

Yaklaşık 2 yıldır İzmir Sasalı’da yaşayan Hakan Işıktaş, komşusuyla birlikte Kuş Cenneti’ndeki temizliğe nasıl başladığını anlattı.

Hakan Işıktaş Sasalı Kuş Cenneti çevresinde çöp toplarken | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir Sasalı Kuş Cenneti’nde çevre kirliğine ilişkin Sasalı köyünde yaşayanlar merkezi ve yerel yönetimin ilgisizliğine tepkili. Günümüz verileriyle 289 kuş türünün bulunduğu alanın insan eliyle kirletilmesine tepki gösteren Hakan Işıktaş ve bir komşusu kendi imkanlarıyla alanda günlük çöp topluyor.

Yaklaşık 2 buçuk aydır çöp topladıklarını söyleyen Işıktaş, “Burayı görmeye gelen insanlar için temizlemiyoruz, yaşam alanı burası olan canlıların temiz bir ortamda yaşaması için çöpleri topluyoruz” diyerek sitem etti.  

Yaklaşık 2 yıldır İzmir Sasalı’da yaşayan Işıktaş, Kuş Cenneti’ndeki temizliğe nasıl başladığını şöyle anlattı: “3 ay önce sabah yürüyüşü yapmaya başladım, yürürken ister istemez buraya atılan çöpler dikkatimi çekti. Çözüm için önce yerel yönetimlerle kirliliği paylaşmak istedik. Bütün çabalarımız karşılıksız kaldı. Sonra bir komşumla birlikte burayı biz temizleriz dedik ve 2 buçuk aydır gücümüz yettiğince belli bir alanı temizlemeye başladık.”

"BURADA YAŞAYAN CANLILAR ATIKSIZ BİR YERDE YAŞAMALI"

50 metrekare, 100 metrekare yetebildikleri kadar 2 buçuk aydır çöpleri topladıklarını söyleyen Işıktaş, “Sabah 6 gibi buraya geliyoruz. 1 buçuk saati çöp toplamaya ayırıyoruz. Çok üzen fotoğraflarla karşılaştık. Sosyal medyada paylaştık, başka insanlara ulaşıp belki duyarlı olurlar diye, ama başarılı olamadık. Bizi en çok üzen şey temizledikten 3 gün sonra yine aynı şekilde bulmamız oldu” diye konuştu.

Alanı temizleme amaçlarının canlıların atıkların olmadığını bir doğada yaşaması olduğunu belirten Işıktaş, “Buraya gelen insanların daha temiz çevre görmesi değil, burada yaşayan canlıların bizim atıklarımız olmadan yaşayabilecekleri bir yer olması. Çocuk bezinden tutun da şapkaya, çamaşıra, deterjana kadar, yumurta kapları bile topladık… Bunu yaparken hiç kimseden yardım istemedik, sadece örnek olmak istedik” dedi.

"BU GÜZELLİĞE SAHİP ÇIKABİLİRİZ"

Her gün yaklaşık 6-7 torba çöp topladıklarını ve destek de almadıklarını ifade eden Işıktaş, “Bu alanda 3-4 milyar sigara izmariti vardır, bu da üzücü. 2 binden fazla şişe toplamışızdır. Yaşadığımız bu gezegeni, coğrafyayı bu köye bir nebze olsun katkımız olsun diye yaptık. Ne kadar sürdürülebilir? Burada yaşadığımız sürece sürdürebileceğimize inanıyorum. Çünkü yüzde 95 temizliği başardık” diye ekledi.

Alanda insanların dikkatini çekecek, doğal yaşamı ve önemini anlatacak yazıların olması gerektiğini söyleyen Işıktaş, “Bu güzelliğe kirletmeden sahip çıkabiliriz, doğa zaten üzerine düşeni yapmış. Lütfen kirletmeyin, siz kirlettikçe biz temizlemeye inatla devam edeceğiz. Keşke yerel yönetimler buraya 2 kişi görevlendirse günde 2 saatlik bir mıntıka temizliğiyle hem iki kişi istihdam etmiş olacaklar hem de buradaki muhteşem doğal dokunun korunmasını sağlayacaklar. Umarım yaparlar” dedi.

"BİZ ÖDÜL İSTEMİYORUZ, ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ"

Sadece yaşam alanlarını temizlediklerini ve bunun önemine değinen Işıktaş, “Olması gereken bir şey yapıyorum. Buradan geçenler bazen alkışlıyor bizi ama biz alkış istemiyoruz, kimseden ödül de istemiyoruz. Tek istediğimiz şey örnek olmak. Ne buraya ne başka doğal alana çöp atmayın. Biz bu ekolojik yapıyı tahrip ettikçe doğanın bizi nasıl cezalandırdığını görüyoruz, Marmara’daki müsilaj… Başımıza gelen virüsler, sularımızın kirliliği… Başka bir dünya yok” diyerek insanların çevre kirliği konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Yeni tütün yönetmeliği, bölge üreticisine vurulmuş yeni bir darbedir

SONRAKİ HABER

AKP'li Bostancı, Marx'tan alıntı yaptı: Görünen gerçek olsaydı bilime gerek kalmazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa