08 Temmuz 2021 17:56

Dörtyol halkı alçı ve grafit ocağının ÇED toplantısını yaptırmadı

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde kurulmak istenen alçı ve grafit ocağıyla ilgili yapılacak ÇED toplantısı yöre halkının tepkisi sayesinde ertelendi.

Dörtyol'da yapılmak istenen alçı ve grafit ocağının ÇED toplantısı halkın tepkisi sayesinde ertelendi | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Tuğba EROĞLU
Hatay

Hatay’ın Dörtyol ilçesi Amanos Dağı Kuzuculu Mahallesi Bülke mevkiinde yapılmak istenen alçı ve grafit ocağıyla ilgili ÇED raporu halkı bilgilendirme toplantısı tepkiler üzerine ertelendi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Kuzuculu Mahallesi'ne bağlı Amanos Dğları eteklerinde bulunan Bülke merkezi ormanlık bölgesine yapılması planlanan alçı ve grafit ocağı işletmesinin bugün yapacağı ÇED toplantısı halkın tepkisi üzerine ertelendi. Metal Kömür Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan ocağın doğal alanlarına zarar vereceğini söyleyen yurttaşlar doğalarını ve geçim kayakları olan narenciyelerini korumak için ÇED toplantısının yapılacağı duyurulan Emirali Kayası İlkokulu önünde toplandı.

TOPLANTI HALKTAN KAÇIRILMAK İSTENDİ

Adeta vatandaştan kaçırılırcasına toplantı yeri Amanosların eteklerinde küçük bir ilkokul olarak belirlenince yurttaşlar toplantının yapılacağı okulu bulmakta zorlandı. Birçok yurttaş yol tarifi sorarak okulun yerini bulabildi. Bu gerekçeyle vatandaşın itiraz etmesi üzerine ÇED toplantısı ertelendi. Dörtyol Kaymakamlığı erteleme için halkın katılımlı toplantısının yapılacağı okulda eğitim öğretim faaliyetinin sürmekte olması ve halkın katılımı açısından uzak bir noktada bulunması gerekçelerini belirtti. Toplantının yapılamadığına dair tutanak tutulurken vatandaşlar kul önünü terk etmedi. Burada konuşan Emek Partisi Dörtyol İlçe Başkanı ve Kuzuculu Mahallesi sakinlerinden Bekir Soylu, bu projeye karşı durmadıkları takdirde Amanosları yok edecek başka projelerin peşinden geleceği uyarısında bulundu.

ÇED TOPLANTISI MERKEZDE HERKESİN ULAŞABİLECEĞİ BİR YERDE YAPILACAK

Dörtyol Belediye Meclis Üyesi CHP Grup Sözcüsü Av. Emre Arık, tutanaklar tutulduktan sonra halka bilgi verdi. Toplantın gününün belirsiz ileri bir tarihe ertelendiğini dile getiren Arık, "Gerekçelerden bir tanesi, Kaymakamımızın burada toplantıya izin vermemesidir. İkincisi ilçe milli eğitim müdürlüğü de ‘bizden izin alınmadı’ diyerek aynı şekilde toplantıya izin verilmemesi, üçüncüsü ise ÇED yasasında herkesin rahat ulaşabileceği yer olacağı kararlaştırılmıştı. Biz bundan dolayı itiraz ettik, burayı kendimizin dahi zorla bulduğumuzu belirttik. Toplantı Kuzuculu Merkezde, herkesin rahatlıkla ulaşabileceği merkez okullarından bir tanesinde olmasını istedik. Tutanağa da bu şekilde geçildi. Bu nedenle toplantı tarihsiz olarak ertelendi.” dedi.

“BİZ ALÇI YA DA GRAFİT DEĞİL, NARENCİYE ÜRETMEK İSTİYORUZ”

Amanos Keşif Çevre Kuruluşu Başkanı Nazım Sönmez de konu ile ilgili bilgilendirme yaptı. Alçı ve Grafit ocaklarını yaban hayatı, bitkisel doku ve ekoturizm değerlerimiz olan şellaleler, göller ve mağaralarımza, hatta endemik bitkilerimize ve dünya üzerinde sadece burada var olduğu düşünülen Anadolu parsına zarar verecek. Narenciyelerimiz grafit tozuna bulanacak, grafitin yaydığı zehir su kanalı ile bitkilerimize bulaşacak belki de büyük bir sağlık sorunu çıkacak. Biz burada alçı ya da grafit üretmek istemiyoruz. Bize ekonomik girdi sağlayan Türkiyedeki üretimin üçte birini sağladığımız narenciye üretme istiyoruz” dedi. Amanos dağları yoksa burada su da yok. Taş ocaklarında patlayacak her bir dinamit yer altındaki su kaynaklarımızı kirletecek” dedi.  

YILLIK 200 BİN TON KAPASİTEYLE ÇALIŞACAK

ÇED raporuna göre, ocak sahasında açık işletme yöntemi ile patlatma yapılarak malzeme alınması ve nakliyesinin kamyonlarla yapılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 18.11.2020 tarihinde 7 yıllığına IV Grup Maden Arama Ruhsatı verildi. Yıllık 200.000 ton kapasite ile alçı ocağı ve 10.000 ton kapasite ile grafit ocağı işletilecek.

Başta narenciye olmak üzere tarımla geçimini sağlayan yöre halkı ise meyve ve sebzelere, suya beyaz alçı tozu ve siyah grafit yağının zarar vereceğini söylüyor. Projeden Galleplik kanyonunda kimsenin yüzemeyeceğini, Bülke yaylasına açılacak olan alçı ve grafit ocağından dolayı buraların bembeyaz olacağının ve Deli Çayı'nın bulanık akacağına dikkat çekiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Gökdelenlerin gölgesinde kalan yoksulluk!

SONRAKİ HABER

Genel-İş Genel Merkezi Çankaya Belediyesinde imzayı attı, işçiler tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa