08 Temmuz 2021 18:06

Genel-İş Genel Merkezi Çankaya Belediyesinde imzayı attı, işçiler tepki gösterdi

Çankaya Belediyesi bünyesinde çalışan ÇANPAŞ işçileri, aylardır süren TİS görüşmeleri sonunda Genel-İş Genel Merkezinin kendilerinden habersiz imza atmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çankaya Belediyesinde aylardır süren ÇANPAŞ işçilerin toplu iş sözleşmesinde imzalar atıldı. Genel-İş Genel Merkezi ve belediye arasında imzalanan sözleşmeye işçiler ve sendika şube yönetimi tepki gösterdi. Taban ücretinin 114 TL’den 195 TL’ye çıkarılma talebi karşısında 160 TL’ye imza atılması üzerine işçiler belediye önünde toplandı. Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Hanım Akkuş, “Bugün 'yüzde 40 gibi bir zam verdik' denebilir ama 114 TL’den gelen bir rakamdır bu. Dolayısıyla yüzde 40’lık bir zam çok düşük bir ücrettir. Genel Merkeze de , Belediye Başkanımıza da; işçinin iradesi burada. Hep söylüyorlardı. Bu rakamları anlatabilirsiniz. Ben de diyorum ki gelin bu işçiye bu rakamları hep beraber anlatalım” dedi.

Çankaya Belediyesi önünden Mühye Şantiyesine geçen işçiler ve şube yönetimi, şantiye önünde polis barikatlarıyla karşılaştı. Polisin engellemelerine rağmen işçiler şantiyeye girdi. Burada alınan karar neticesinde işçiler tüm hizmetleri durdurarak sabaha kadar şantiyede nöbet tutma kararı aldı.

ŞUBE BAŞKANI AKKUŞ: KABUL ETMİYORUZ

Çankaya Belediye’sinde Çanpaş işçilerinin aylardır süren toplu sözleşme görüşmelerinde imza atıldı. İşçilerin diğer şirketlerde çalışanların ücretleriyle aralarındaki farkın kapanması talep ediliyordu. Çanpaş işçilerinin 195 TL taban ücret talebi karşısında işverenin teklifi 114’ten 160 liraya geldi. Görüşmelerde 175 TL talebi de kabul edilmeyince Genel-İş Genel Merkezi, şube yönetimi ve işçilere rağmen anlaşmaya vardı.

Güvenlik işçilerinin 45 saatlik çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi, havuzlarda çalışan işçilerin hafta tatil günlerinin değiştirilmesi talebi masada kaldı.

Sendika Genel Merkezinin toplu sözleşmeyi imzaladığının duyulması üzerinde işçiler, Çankaya Belediyesi önünde toplandı. Çankaya Belediyesi önünde konuşan Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Hanım Akkuş, “Bir noktaya geldi, bir emek koyuldu ama öyle bir durum ki dün akşam Genel Merkez ve Belediye Başkanı tarafından, bizim hiçbir şekilde haberimiz olmadan bir anlaşma sağlanmıştır. 175 TL taban ücreti , toplamda 50 günlük ikramiye, güvenlik işçisi arkadaşlarımızın 45 saat çalışma saatini 40 saate indirmek istedik. Yüzde 25’lik bir gece zammının da bir noktaya gelmesini istedik ama maalesef ki dün akşam gelen taban ücreti kabul edilmiş. Taban ücreti bir noktaya gelmiş ama idari maddeler istediğimiz noktada değil. Bu kabul edilir değil. Kendilerine de söyledik, Belediye Başkanı'na da söyledik. Bu şekilde bir toplu iş sözleşmesi olmaz. Muhatabınız biziz” dedi.

Verilen taban ücretinin enflasyonun altında ezildiğini belirten Akkuş, “Bizim kabul etmediğimiz nokta bu. Türkiye’de SODEMSEN diye başımıza bir sendika geldi. Bu sendika ile yapmak istedikleri Türkiye genelinde çerçeve sözleşme. Türk-İş’in, Hak-İş’in, aslında KHK sürecinde imzaladığı, DİSK’in kabul etmediği çerçeve sözleşmesine dolaylı yoldan biz de girmiş olduk. Burada SODEMSEN’İN çerçevesini aştık mı, aştık. Burada Çankaya halkına da sesleniyorum; bu işçiler her gün sokaklarda, parklarda, çöplerde size hizmet vermektedir. İşlerin istediği çok bir şey yoktur. Bugün 'yüzde 40 gibi bir zam verdik' denebilir ama 114 TL’den gelen bir rakamdır bu. Dolayısıyla yüzde 40’lık bir zam çok düşük bir ücrettir. Genel Merkeze de , Belediye Başkanımıza da; işçinin iradesi burada. Hep 'Bu rakamları anlatabilirsiniz' diyorlardı. Ben de diyorum ki gelin bu işçiye bu rakamları hep beraber anlatalım” dedi.

Çankaya Belediyesi önünde yapılan açıklamadan sonra Mühye Şantiyesine giden işçiler ve şube yönetimi, şantiye önünde polis barikatlarıyla karşılaştı. Polisin engellemelerine rağmen işçiler şantiyeye girdi.

İmzalanan sözleşmeye tepki gösteren bir işçi “Bu sözleşme işçiyi bağrına bastığını söyleyen, işçiden yanayım diyen bir sendika genel merkezinin Türkiye ortalamasını örnek göstererek enflasyonun altında ezilmiş olan bizleri yok saymasıdır” diye konuştu.

Bir başka işçi ise "Katı atık olarak en ağır işi yapan biziz. Kadrolu işçi 8 bin alıyor biz alıyoruz 4 bin 500. O da gece mesaisi oluyor. O da olmasa maaşımız direkt 2 bin 800’e düşüyor. Belediyeye geçmeseydik daha iyi alırdık. Sözde işimiz sağlamlaştı. Utanmadan bir de 'Hayırlı uğurlu olsun, Türkiye’nin en iyi sözleşmesini yaptık' diye mesaj atıyorlar bize” dedi.

İşçiler, sabaha dek tüm hizmetleri durdurarak şantiyede nöbet tutma kararı aldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dörtyol halkı alçı ve grafit ocağının ÇED toplantısını yaptırmadı

SONRAKİ HABER

Maden yıkama tesisinin atık suyu Pülümür Çayı'na akıtılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa