Tes-İş'te "İmzayı Genel Merkez attı" iddiası

Adana'da Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. işçileri, Tes-İş'in sunulan teklifi kendilerinden habersiz şekilde kabul etmesine öfkeli. Sendikadan net bir yanıt alamayan işçiler eylem yapmaya hazırlanıyor.

08 Temmuz 2021 20:41
Paylaş

Volkan PEKAL
Halil İMREK

Tes-İş’in imzalayıp imzalamadığı halen kesinleşmeyen toplu iş sözleşmesi (TİS) için kesin olan ise sözleşmenin 3 yıllık olduğu ve sendikanın sefalet zammını kabul ettiği. İşçiler üç gündür faydalanacakları toplu sözleşme hakkında soru soruyorlar ancak sendikacılardan tatmin edici bir cevap alamıyorlar. İşçiler gerçek enflasyon oranında bir zam alınması ve sözleşmenin iki yıllık olması için eylemlere devam edecek.

EnerjiSa’ya bağlı Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’de işçilerin tepki gösterdiği ve ilk altı ay için yüzde 9 zam içeren 3 yıllık sözleşmeye dair bilgi alamayan Adana ve Mersin’den işçiler, yeniden Tes-İş Adana Şubesi önünde toplanarak sendikayı protesto etti. İşçiler bugün (9 Temmuz Cuma) sabah 08.00’de Toroslar Bölge Müdürlüğü önünde eylem yapacak.

Sözleşmenin imzalanıp imzalanmadığı tam bir muamma. “İmzalandı ancak işçilerin tepkileri yatışsın diye açıklanmıyor” yorumları da var. Mutabakata varılmış ama daha imza atılmamış yorumları da yapılıyor. Ancak Tes-İş yetkilileri işçilere net bir açıklama yapmıyor.

TİS İMZALANDI MI İMZALANMADI MI?

Tes-İş’ten somut bir açıklama gelmezken sendika önünden ayrılmayan işçilerin yanına gelen işyeri temsilcisi, sözleşmede anlaşıldığını ve sendika merkezinin bu haliyle imzalayacağını söyledi. İşçiler ise “Bizim tepki gösterdiğimiz bir sözleşmeyi genel merkez neden imzalayacak?” diye sordu ancak sorularına yanıt alamadı. Kendilerine sendika tarafından açıklama yapılmadığını ifade eden işçiler bir an önce açıklama yapılmasını istiyor.

SÖZLEŞME 3 YILLIK OLACAK

Tes-İş Genel Merkezi’nin imzaladığı söylenen sözleşme 3 yıllık. İlk altı ay için yüzde 9, ikinci altı ay için yüzde 7 ve sonraki yıllar için 4+4, enflasyonun 4’ün üzerine çıkması halinde enflasyon oranı uygulanacak. Geçtiğimiz dönemlerde imzalanan 3 yıllık sözleşmelerden dili yanan işçiler, sözleşmenin üç yıllık yapılmasına da tepkili. Üç yılda bir yapılan sözleşmede ücretlerin enflasyonun altında kaldığını ve eridiğini söyleyen işçiler, imzalanan sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini söyledi.

“VİCDANI OLAN HERKES GELSİN”

Rızaları olmadığı halde sözleşmenin imzalandığının söylendiğini ifade eden Ahmet isimli işçi “Sözleşmede bizim taleplerimiz karşılanmıyor. Sendika önüne geldik ama sendika kapalı. Polis bize 'dağılın' diyor. Sendikada da muhatap bulamıyoruz. Bugün 3 yıl boyunca yüzde 9’a imza atıyorlar. Vicdanı olan herkes gelsin bize yardım etsin” dedi.

“3 YILIN BİZİM İÇİN ÖLÜM OLDUĞUNU SÖYLEMEMİZE RAĞMEN 3 YILDA ISRAR ETTİLER”

İşçilere hitap eden Mersin işçisi ve merkez kongre delegesi Abdülkadir Karakaya, “Daha önceki sözleşme sürecinde 3 yıllık yapılan sözleşmenin bizim için ölüm olduğunu, bizi maddi ve manevi anlamda kötü etkilediğini söylememize rağmen tekrar 3 yıllık bir sözleşme yapılması doğru değil. Bu bizi yoksulluk, açlık seviyesinden aşağı düşürüyor. Biz kalifiye eleman olarak işe alındık. 3’üncü yılın 6’ncı ayından sonra ücretlerimiz asgari ücretin altına düşüyor. Bundan dolayı da sözleşmemizde gereken bir maddeden dolayı asgari ücrete çektiler. Sendikayı görevine davet ediyoruz” dedi.

“AYEDAŞ, TOROSLAR, BAŞKENT TEK YÜREK”

İstanbul Ayedaş, Başkent ve Toroslar olarak tek yürek sloganı ile yola çıktıklarını dile getiren Karakaya, “Tek amacımız insancıl bir yaşam ortamı ve insancıl bir maaş. Sendikanın bizi korumaması ve yalnız bırakmasına rağmen yeniden sendikamızla yan yana olduğumuzu ve hakkımıza sahip çıkacağımızı belirtiyoruz. Biz sendikamıza geldik ama sendika binamız kapalı” dedi.

“GENEL MERKEZ İMZALAMIŞ”

Ne işyeri temsilcisi seçilirken ne de TİS taslağının hazırlanmasından imzalanmasına kadarki süreçte fikirlerinin sorulduğunu söyleyen işçiler, birkaç saatlik beklemeden sonra sendika önüne gelen işyeri temsilcisine “TİS imzalandı mı, imzalanmadı mı?” diye sordu. Temsilci, TİS’in henüz imzalanmadığını ancak sendika genel merkezi tarafından Toroslar, Ayedaş ve Başkent’in aynı anda imzalanacağını söyledi. Bir işçi, “Genel Merkez buraya gelip işçilere sormuş mu kabul ediyor musunuz diye?” dedi. Bazı işçiler ise Şube Başkanı Osman Güngör’ün bu akşam Ankara’dan Adana’ya dönüyor olmasını “TİS zaten imzalandı” şeklinde yorumladı. Bir işçi “Siz zaten imzalamışsınız ki, Genel Merkez imzalayacak diyorsunuz” diye tepki gösterdi.

ŞUBE BAŞKANI GELMEDİ, ŞUBE YÖNETİCİSİ GELDİ

Adana’ya dönüş yaptığı söylenen Şube Başkanı Osman Güngör’ün gelmediği görülürken TİS’le ilgili işçilere bilgi vermek için gelen Şube Yöneticisi Mehmet Çetin, sendika önüne geldi. Burada işçilere seslenen ve konuşması sık sık işçilerin soru ve tepkileri üzerine kesilen Çetin, işçilere tatmin edici bir cevap veremedi. TİS’in henüz imzalanmadığını iddia eden Çetin, “İmzalanmadıysa eylem planımız ne?” diye soran işçilere Genel Başkan’ı beklemelerini, bugün eylem yapmamalarını, cumartesi gününü beklemelerini söyledi.

İşçiler sendikanın açılmasını istedi ancak sendikanın akşam saatinde açık kalmadığının söylenmesi üzerine tepki gösteren işçiler “Burası bizim aidatlarımızla dönen bir sendika, eğer biz içeri giremiyorsak bu sendika bizi temsil etmiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Vedat Aydın'ın arkadaşı Vural: Faili bilinmesine rağmen zaman aşımına uğratıldı

SONRAKİ HABER

Dersimli Halk Ozanı Ahmet Yurt Dede hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa