09 Temmuz 2021 04:52
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2021 10:57

Bağımsız Maden İş Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter hayatını kaybetti

Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve madenci Ali Faik İnter Ankara'dan dönerken geçirdikleri trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

Tahir Çetin (solda), Ali Faik İnter (sağda) | Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Ödenmeyen tazminatları için günlerdir Ankara girişinde direnişte olan Bağımsız Maden-İş üyesi madencilerin, geçirdikleri zorlu günlerin ardından Soma’ya döndükleri sırada içinde bulundukları araç kontrolden çıkarak takla attı. Kazada Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Madenci Ali Faik İnter yaşamını yitirdi.
Bağımsız-Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Sendika Üyesi Ali Faik İnter’in de aralarında bulunduğu Uyar Madencilik işçileri 880 işçinin 15 yıldır ödenmeyen tazminatları için 4 Temmuz’da gittikleri Ankara’dan dün gece dönmek üzere yola çıktı. Ali Faik İnter yönetimindeki hafif ticari araç, saat 04.00 sıralarında, Akhisar-Kırkağaç yolu Bakır Mahallesi kavşağında kontrolden çıkarak, taklalar attı. Yoldan geçen sürücülerin ihbarı üzerine kaza yerine sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlileri, yaptığı kontrolde, hurdaya dönen hafif ticari araçtaki Ali Faik İnter ile Tahir Çetin’in yaşamını yitirdiğini belirledi. İnter ve Çetin’in cenazeleri, savcı ve polisin incelemelerinin ardından Kırkağaç Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

YILLAR SÜREN MÜCADELE

Yıllardır tazminatlarını alamayan Uyar Madencilik işçilerinin 2019’un ekim ayında Bağımsız Maden-İş öncülüğünde Ankara’ya başlattıkları yürüyüş Valilik tarafından engellenmiş, madenciler Kırkağaç’ta direnişe geçmişti. Günlerce yağmur çamur demeden eylemlerini sürdüren madenciler iktidar yetkilileriyle çeşitli görüşmeler yapmış ancak söz verilmesine rağmen talepleri karşılanmamıştı.

Uyar Madencilik işçileri 2020’nin haziran ayında yine Ankara’ya yürüyüş başlattı. Manisa’dan çıkarılmayan maden işçileri Kırkağaç’ta tekrar direniş başlatmış ve AKP’li Özlem Zengin’den İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya kadar bir dizi görüşmeler yapmış, bu görüşmelerde sorunun çözüleceği sözünü almışlardı. Mücadelelerini Soma’da yaptıkları eylemlerle sürdüren madenciler belirtilen tarih geride kalmasına rağmen verilen sözün tutulmaması üzerine bu kez 4 Temmuz günü Ankara’ya gitmişti. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin’in de içinde bulunduğu 5 kişilik heyet Enerji Bakanlığıyla görüşürken, diğer işçiler ve sendika yetkilileri ise Ankara’ya girişleri engellendiği için orada direnişe geçmişti.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Madenciler son yaptıkları açıklamada, AKP’li yetkililerle yaptıkları görüşmelerde çözüm için gayret edildiğinin gözlemlendiğini ifade ederek, “Uyar Maden işçileri konseyinin aldığı karar doğrultusunda Ankara’da bir izleme heyeti bırakılarak süreci Soma’dan takip etme kararı alınmıştır. Mustafa Elitaş’a iletilmek üzere mağdur işçi listeleri oluşturulacak, bir an önce çözüm yolunda somut adım atılması için yapacağımız toplantılarla olası gecikmeler karşısında hazırlığımızı yaparak bekleyişimiz devam edecek. Yıllardır verilen sözlerin kısa süre içerisinde çözülmemesi halinde 888 Uyar Maden işçisi ve ailelerinin tamamıyla, madencilerin yanında yer alan tüm sendikalar ve kitle örgütlerini davet ederek daha güçlü bir şekilde Ankara’ya geleceğiz, tek bir madencinin tazminat alacağı kalmayana kadar mücadeleye devam edeceğiz” demişti.

Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin’in son sözleri ise “Bu nasıl bir adaletsizlik? Yeter artık” olmuştu.

BABASINI MADENDE KAYBETMİŞTİ

Yaşamını yitiren Madenci Ali Faik İnter 7 yaşındayken babasını kaybetmişti. Babası 19 yıl önce Soma’da, elektrik akımına kapılarak can vermişti. Geçen sene Evrensel Yazarı Ercüment Akdeniz Ali Faik İnter’le yaptığı görüşmeyi şu ifadelerle köşesine taşımıştı:“O kadar küçüktüm ki kaybettiğim şeyin farkında bile değildim” diye anlatıyor o günleri.

Gün gün, ay ay, yıl yıl büyüdü Ali Faik.

Eli iş tuttu sonra, anacığının evine ekmek götürür oldu.

Soma Katliamı’nın yaşandığı gece, bir market çalışanıydı. Takvim yaprağında yazan: 13 Mayıs 2014.  

Ocağın önünde aldı soluğu Ali Faik.

Ocağın önünde mahşeri bir kalabalık,

Ve ocağın önünde umutlu gözlerle bir sevinç haberi için bekleşen aileler vardı.

Öyle ya, dile kolay; 301 madenciydi canı söz konusu olan.

“O gün tam 453 çocuk yetim kaldı. Babasızlığın ne demek olduğunu bildiğim için; o çocukların manevi olarak ne kaybettiklerini biliyordum. O gece babamın acısını 301 kat yaşadım” diye anlatıyor Ali Faik.

Aynı yıl madende işe başladı, yer üstü biriminde dozer operatörü olarak.

Katliamın hemen ertesinde, üstelik bu kara elmas diyarı babanı yemişken; madende iş tutmak nasıl bir cesarettir?

“Evde tencere kaynayacak. O yüzden ekmek cesaretten önce gelir” diyor Ali Faik...

Onun adı Ali Faik İnter’di.

Ve baba hakkı, 18 yıllık “kan hakkı” için; o da Somalı madencilerle, madenci aileleriyle direnişteydi.

“SALT BİR TRAFİK KAZASI DEĞİLDİR”

Meydana gelen kaza sonrası birçok kurum ve kişi sosyal medyada madencilerin acısını paylaşarak başsağlığı diledi. Bağımsız Maden-İş tarafından yapılan açıklamada, Acımız çok büyük! Öfkemiz çok büyük! Maden işçilerinin yiğit önderi, genel başkanımız, her şeyimiz Tahir Çetin’i ve önderimiz, haysiyet abidemiz, canımız Ali Faik’imizi kaybettik” dendi.

İşçi Sağlığı ve İş güvenliği Meclisi: “Çok üzgünüz, işçi sınıfının başı sağ olsun.”

Sosyal Haklar Derneği: “Madenci arkadaşlarımızdan Ali Faik İnter ve Tahir Çetin’i kazada kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. İşçi sınıfımızın başı sağ olsun.”

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: "Nasıl ki iş cinayetlerine kader/kaza demiyorsak, can parçası iki madenciyi aramızdan alan trafik kazası da salt bir kaza değildir. Vaka, Ankara’da hak mücadelesinde talepleri reddedilen emekçilerin sosyal bir cinayete sürüklenmesidir!"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: "Ankara'ya girişleri engellenen Soma’lı maden işçilerinden Ali Faik İlter ile Birleşik Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin trafik kazasında hayatını kaybetti. İktidar Soma’yı toplu mezarlığa çevirdi! Artık biraz utanın, biraz vicdanınız sızlasın, Soma’ya eziyet etmeyi bırakın!"

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel: "Hakları için yıllardır Soma’da ve günlerdir Ankara’da mücadele eden Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter kardeşimizi dönüş yolunda trafik kazasında kaybetmemizin tarifsiz üzüntüsü içindeyim."

HDP: “Emek mücadelesi için yollara düşen, Ankara’da engellerle karşılaşan Somalı madencilerin dönüş yolunda kaza geçirmesinin, Tahir Çetin ile Ali Faik İnter’in hayatını kaybetmesinin acısını yaşıyoruz. Çetin ve İnter’e rahmet; Somalı madencilere ve ailelerine başsağlığı diliyoruz.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: "Haklarını aramak için Ankara’ya gelen madencilerimizin dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazası sonucu Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin’in vefat ettiğini üzülerek öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm emekçilerimize başsağlığı diliyorum."

Taraftar grubu Çarşı: “Tazminat hakları için Ankara’da eylem yapan Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı ve İşçi Önderi Tahir Çetin ve Sendika Üyesi Ali Faik İlter, Soma’ya dönüş yolunda trafik kazasında hayatını yitirdi. Somalı madencilerimizin başı sağ olsun.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Kazada hayatını kaybeden Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ile Madenci Ali Faik İnter’e Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Pfizer/BioNTech, üçüncü doz Kovid-19 aşısı izni için FDA'ya başvuracak

SONRAKİ HABER

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye'yi ziyaret edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa