09 Temmuz 2021 09:16
Son Güncellenme Tarihi: 09 Temmuz 2021 15:19

Tozkoparan halkının mücadelesi sonuç verdi: Yürütmeyi durdurma kararı

Güngören'de bulunan Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahalleleri riskli alan ilan edilmiş ve mahallelinin mücadelesi başlamıştı. Mücadele sonuç verdi, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle "riskli alan" ilan edilen ve 17 gündür elektrik, su ve doğal gazları kesilen Tozkoparan ve Küba mahallelerinde mücadele sonuç verdi. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının ardından mahalle halkı Barış Parkı'nda toplanmaya başladı.

BİR KEZ DAHA YÜRÜTME DURDURULDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararıyla Güngören ilçesinin Tozkoparan ve Küba (Mehmet Nesih Özmen) mahalleleri riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı. İki mahallede, 900 haneye "evleri terk edin" tebligatının gönderilmesinin ardından, çevik kuvvet polisleri eşliğinde; elektrik, su ve doğal gazları kesildi. Karar dayanak yapılarak 208 konuttan oluşan 20 bina yıkıldı.

İki mahalledeki kentsel dönüşüm planları 2008 yılında yapıldı. Dönemin AKP’li Belediye Başkanı Yücel Karaman “Bu projenin içinde vatandaş aktif olarak karar verici olacak. Yerinde dönüşüm yapacağız” dedi. Ancak işler öyle yürümedi. Planlara o dönemin AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi itiraz etti, 2010 yılında Danıştay 6. Dairesi tarafından hazırlanan planları iptal etti. Bu sürece dair ilk iptal kararıydı, son olmadı.

2013 yılına gelindiğinde Tozkoparan riskli alan ilan edildi. Bu karara karşı vatandaşlar dava açtı, Danıştay riskli alan kararını da iptal etti.

Böylece hem planlar hem de bölgenin riskli alan ilan edilmesine dair kararlar iptal edilmiş oldu.

Bu arada riskli alan kriterlerinde değişiklik yapıldı ve 21 Nisan 2020’de Tozkoparan’ı da kapsayan 10.4 hektarlık alan yeniden "riskli" ilan edildi. Bununla da yetinilmedi, riskli alan ilan edilen bölge 2020 yılının aralık ayında bu kez de 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un 6/A maddesi kapsamına alındı. Üstelik Tozkoparan’ın 6/A maddesi kapsamına alınmasına temel oluşturan teknik raporu hazırlayanlar dahi "Bu rapor tamamen gözleme dayalı yapılmıştır. İncelemeler, rapor da öyle hazırlanmış bir rapordur" diyor.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLDİ SONRA…

Bölgede yaşayan vatandaşlar hem 6/A maddesinin iptali hem de yapılan tebligatların iptali için 33 ayrı bina adına İstanbul 10. İdare Mahkemesinde dava açtı.

33 ayrı davada önce yürütmeyi durdurma kararı verildi, sonra da davaların hepsi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talebiyle 10. İdare Mahkemesinde toplandı. 10. İdare Mahkemesi bakanlığın yanıtından sonra bütün yürütmeyi durdurma kararlarını kaldırdı.

İkinci riskli alan kararına dair Danıştay'da dava açıldı. Dava kapsamında 11 Ocak 2021 tarihinde görüşünü açıklayan Danıştay 6’ncı Dairesinde görevli savcı, inceleme yapan kurumların, mahallede yeterli teknik inceleme yapmadığı, mahalledeki yapıların olası bir afette can ve mal kaybına neden olabileceğine dair yeterli bilgi olmadığını ifade ederek riskli alan kararının iptali edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Elektrik, su ve doğal gazı kesilen Tozkoparan ve Küba sakinleri pazartesi günü Danıştay önüne giderek yaşanan hukuksuzluğun durdurulmasını talep etti.

YÜRÜTME DURDU!

17 gündür elektrik, su, doğalgazları kesilen Tozkoparan halkının mücadelesi sonuç verdi. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’un 2 ve ek 1. Maddeleri uyarınca riskli alan ilan edilmesine dair 20 Nisan 2020 tarihli cumhurbaşkanı kararının iptali istemiyle açılan davada Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Avukat Onur Cingil, Twitter hesabından "Müjdemi isterim! Tozkoparan'da riskli alan kararınının yürütmesini durdurduk! Güzel insanlarımıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.

TOZKOPARANLILAR KARARI KUTLADI

Tozkoparanlılar mahallelerinden gönderme dayatmasına karşı mücadelelerini konuşmak için günlerce buluştukları Barış Parkı'nda bu sefer kutlama için bir araya geldi. Danıştayın yürütme kararını sevinçle karşılayan mahalleliler, göndermeli şarkılar ve danslar eşliğinde kararı kutladı.

ÖNCEKİ HABER

"Hayvanları Koruma Kanunu'nda itirazlarımız görmezden gelindi, AYM'ye taşıyacağız"

SONRAKİ HABER

CHP’li Antmen'den Soylu'ya: Sedat Peker'in iddiaları doğruysa bu vatan hainliğidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa