09 Temmuz 2021 22:29

Saros’uma dokunma mitingi bugün

Saroslular, BOTAŞ’ın hukuksuz şekilde Saros Körfezine yapmakta olduğu FSRU Liman projesine karşı bugün miting düzenliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sinan DANACI
Çanakkale

Saros Körfezi’nde BOTAŞ tarafından yapılan FSRU Limanı projesine karşı Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Platformu bugün miting düzenleyecek. “Saros’a adalet için Saros’uma dokunma” başlığı ile yapılan mitingde bölge halkı daha önce yaptıkları başvurular üzerine verilen ÇED iptali kararlarını hatırlatarak projenin derhal durdurulmasını isteyecek. Mitingi ve bugüne gelinen süreci Saros Gönüllüleri Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban’la konuştuk.

Bize Saros Körfezi’ndeki 3 yıllık süreci anlatır mısınız?

2018 yılında ÇED raporunun olumlu bulunmasıyla, halkın katılım toplantılarıyla sürecimiz başladı. 1500-2000 kişiye yakın katılım nedeniyle toplantı yer yetersizliği nedeniyle iptal oldu. Ardından onaylanan ÇED raporuna karşı iptal davası açtık. İlk ÇED raporunu 10 bilirkişinin hazırladığı rapor doğrultusundaki kararla iptal ettirdik. Bu karar usulden bozuldu. Bozma nedeni heyetin tek sayılı olması gerektiği ve heyetteki uzmanlardan birinin akademik unvanı olmamasıydı. Bunun için tekrar keşif yapıldı. 9 bilim insanı geldi ve ikinci kez ÇED raporunu iptal ettirdik.

Bugüne kadar Saros Körfezi’nde yaşanan hukuksuzluğa karşı neler yaptınız?

İlk önce farkındalık yaratmak için imza kampanyası yaptık. Topladığımız 45 bin ıslak imzayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Change.org’da da 120 bin imza topladık. Basın ve sosyal medya destekleriyle konuyu gündemde tutmayı başardık.

‘İNŞAAT HUKUKİ SÜRECİ BEKLEMEDEN BAŞLATILDI’

Çevre dernekleri, doğaseverler, kent konseylerinin de desteğiyle mücadeleniz büyüdü. Edirne İdare Mahkemesi de ÇED 1. raporunu durdurdu. Ancak mahkeme kararına rağmen doğal gaz limanı inşaatı devam ediyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Temyiz sürecinden sonra tekrar gündeme alınan birinci ÇED raporu ve 2009/7 No’lu genelge kılıfıyla önümüze konan ikinci ÇED raporu arasında yüzlerce sayfa fark var. Biz sürekli hangisine göre inşaat ve hafriyat çalışması yaptıklarını her açıklamamızda sorduk hiç cevap alamamıştık. Birinci ÇED raporunu geçen hafta mahkeme iptal edince durdurma talebi dilekçelerimizi sunduk. Zaten geçen yıl ağustos ayında ansızın arazi sahibinin bilgisi dahi olmadan hukuk sürecini beklemeden, itirazlarımızı dinlemeden inşaat başlamıştı. İnşaat hiç durmadan gece gündüz, çevreye gürültü, toz, hafriyat yayarak ilerliyor.

TRAKYA’DAN İSTANBUL’A KADAR…

Hukuksuzluk devam ederken bugün bir miting düzenliyorsunuz? Mitingin bugüne kadar sürdürülen mücadeledeki yeri nedir?

Birinci ÇED raporunu iptal ettirdiğimiz mart ayından beri pandemi koşulları olduğu için hiç bir şekilde gönüllülerimizle bir araya gelemedik. Saros’un 60 kilometrelik kıyı şeridinde bulunan Gelibolu, Güneyli, Koruköy, Kocaçeşme, Adilhan, Sazlıdere, Gökçetepe, Mecidiye, Erikli, Danişment, Yayla, Sultaniçe, Büyükevren, Enez ve Gülçavuş’a kadar tüm yerleşim yerlerinden binlerce; Trakya’nın her köşesinden ve İstanbul’dan milyonlarca gönüllümüz var. Saros’ta adalet beklerken sürecin uzatılmasına karşı hep birlikte sesimizi yükselmek, “Saros’a adalet, Saros’uma dokunma” demek için buluşuyoruz.

‘HEP BİRLİKTE İNSANLIĞA SAHİP ÇIKIYORUZ’

Son olarak yaşam alanı savunucularına, çevre örgütlerine ve siyasi parti temsilcilerine bir çağrınız var mı?

Bu etkinliğimize başta Trakya Platformu, Kent Konseyleri, Saros Gönüllüleri olmak üzere İstanbul ve çevre illerden, Kazdağları Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Validebağ Gönüllüleri, Gölet Gönüllüleri, Doğa için Sanat gibi birçok dostumuz katılım gösterecek.

Ülkemizin her köşesinde deniz ve doğa talanına direnen insanlar, köyler var. Saros Körfezi’nde denizi, doğal yaşamı korumak amacıyla ortaklaşarak dayanışmayı büyüttük. Hepimiz gönüllüyüz. Bu aslında çok güzel bir duygu. Hep birlikte insanlığa sahip çıkıyoruz.

Bizler cesaret ve kararlılıkla, yılmadan, yorulmadan, yurdun her köşesindeki mücadeleleri takip ediyoruz. Hep birlikte, yan yana, dayanışmayla Keşan’da bugün (10 Temmuz Cumartesi) yapılacak büyük dayanışmaya tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz.

‘DESTEK KIYMETLİ AMA ESAS OLAN HALKIN GÜCÜ’

Miting hazırlıkları kapsamında nasıl bir çalışma yürüttünüz? Bugün miting alanında bizleri nasıl bir hazırlık bekliyor?

Önce 8 kişilik tertip komitemizi oluşturduk ve resmi izinlerimizi aldık. Sonrasında tüm afiş, pankart, bildiri, tişört, şapka gibi materyallerimizi hazırladık. Resmi kurumlar, oda, dernek, STK’leri olabildiğince bilgilendirerek, hem sosyal medya üzerinden hem de bireysel ziyaretlerle mitinge davet ettik. Saat 11.00’de Enez kavşağında toplanarak yürüyüş kortejlerimizi oluşturacağız. Yürüyüş 12.00’de başlayacak. 13.00’te de Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda mitingimizi gerçekleştireceğiz. Konuşmacıların ardından sanatçılarımız keyifli bir direniş günü yaşatmak için destek olacaklar.

Miting çağrıları kapsamında aydınlardan ve sanatçılardan da destek aldınız. Bu destekler yeterli mi?

Bize ilk günden beri Saros sevdalısı olan Haluk Levent gibi önemli sanatçılarımız destek veriyor. Sosyal medya hesaplarımızı takip ediyorlardı. Miting öncesi ulaştığımız birkaç ünlüye “Saros için miting yapacağız katılım gösterir misiniz? Destek videosu çeker misiniz?​” dediğimizde, sürece dair hiç bilgi vermemize ihtiyaç duyulmadan onlarca video ile destek geldiğini gördük. Daha çok sayıda sanatçımızın da bize destek olacağını biliyoruz. Bence çevre davalarında her destek kıymetli ama en önemli olan yerel halkın gücü. Halk bu projeyi istemiyor.

ÖNCEKİ HABER

Küba: Soberana 2 aşımız yüzde 91,2 oranında etkili

SONRAKİ HABER

Türkiye'de üniversite mezunu her 10 gençten 4’ü işsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa