09 Temmuz 2021 11:38

Devlet Başkanı Moise’nin öldürüldüğü Haiti’de ortak çağrı: Yeni bir işgale hayır!

Haiti’de Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin öldürülmesinin ardından ortak açıklama: Suikast fırsat bilinerek Haiti’ye yönelik yeni bir uluslararası işgal hazırlığını reddediyoruz.

Jovenel Moise | Fotoğraf: VOA

Paylaş

Latin Amerika ve Karayipler’den toplumsal hareketler, kadın ve insan hakları örgütleri ile siyasi oluşumlar ve kampanyalardan oluşan Jubileo Sur Americas ve Articulacion Caribe örgütleri Haiti’de Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin öldürülmesinin ardından yaşanan gelişmeler üzerine ortak basın açıklaması yayımladı. 

Moise suikastının kınandığı ve bu suikast fırsat bilinerek Haiti’ye yönelik yeni bir uluslararası işgal hazırlığının reddediliği açıklamada “Onu öldüren emrin menşei ve mahiyeti hakkında net bir bilgi yok. Her şey, cumhurbaşkanlığı güvenlik güçlerinin bir tür suç ortaklığı ve/veya katılımına işaret eder gibi görünüyor” denildi. Açıklamanın tamamı şöyle: 

MOISE ÜLKEYİ ŞİDDET VE YASADIŞI ARAÇLARLA YÖNETTİ

“(Moise) Suikasta uğradığında, anayasal görevi 7 Şubat 2021’den beri sona ermişti. Varlığını şiddet ve yasa dışı araçlarla dayatan de facto bir başkanlık yürütüyordu. Jovenel Moise, parlamentoyu (ocak 2020’den beri) yıkarak, Sayıştaya ve Yüksek Adalet Divanına saldırarak anayasal yasallığa ihanet etmişti. Moise, tam dokunulmazlığa sahip bir yüksek mahkeme yargıcını hapsettirecek kadar ileri gitti. Jovenel Moise, ülkeyi, silahlı çeteler kullanarak şiddet ve devlet terörüyle yönetti. Çeteler, Port-au-Prince’in yoksul mahallelerine karşı çok sayıda can kaybı, yanmış evler ve maddi kayıplara neden olan 12’den fazla katliam düzenledi. Son zamanlarda, 10 binden fazla insan, bu silahlı grupların şiddetiyle Martissant Mahallesi’nden kaçmak zorunda kaldı. Bu seçilmiş katiller tarafından, prestijli Port-au-Prince Barosuna başkanlık eden ve tanınmış bir entelektüel olan Üniversite Profesörü Montferrier Dorval ile yakın zamanda (29 Haziran 2021) çok saygın 2 gazeteci, feminist liderler ve siyasi liderler de dahil olmak üzere birçok hedefli cinayet işlendi.

Korku ve günlük yaşamda istikrarsızlık iklimi yaratan binlerce insan kaçırma dalgası da organize edildi. Yürütme organı ile bu çeteler arasındaki bağlantı, Birleşmiş Milletlerden gelen bazı raporlarda ve Haitili insan hakları kuruluşlarının çok sayıda raporunda bile geniş çapta belgelenmiştir.”

ABD VE DİĞER ÜLKELER İKTİDAR-ÇETE ORTAKLIĞINI DESTEKLEDİ

“Çeteler, PHTK (Haiti Kel Kafalar Partisi, hükümet partisi) iktidarının silah, mühimmat ve para desteğinden ve tam bir cezasızlıktan yararlanıyor. Bazı çete liderleri genellikle ulusal polisin materyallerini kullanıyor. Bu kabul edilemez durum, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa Birliği, BM, Amerikan Devletleri Örgütü ve CORE Grubu tarafından açıkça desteklendi. Bu anlamda durumun kötüleşmesinden ve krizin ağırlaşmasından onlar sorumludur. Bu zor durumda, Haiti’nin ilerici ve popüler sektörleri için önemli olan:

  • Yeni bir askeri işgalin önlenmesidir. Bu anlamda, varlıkları Haiti krizini daha da kötüleştiren ve 2004 ile 2015 yılları arasında Haiti’ye karşı işlenen ciddi suçlardan ve ulusun temel haklarının çoklu ihlallerinden sorumlu olan yabancı güçlerin işgali seçeneğini reddetmek önemlidir. 
  • Haiti davasıyla dayanışan tüm örgütleri tetikte olmaya ve Haiti krizi için toplanacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin toplantısında yeni bir işgal gücünün konuşlandırılması kararına karşı çıkması için baskı yapmaya çağırıyoruz. 
  • Yasal düzenlemelerin yeniden düzenlenmesi, seçimlerin yeniden düzenlenmesi ve yeniden yapılandırılması, büyük bir yıkımın en kötü koşullarının ve kriz koşullarının yeniden düzenlenmesi. Hambre (Jovenel Moïse’den bağımsız olarak, en uygun kişilerden biri), ekonomik ve ticari faaliyetlerden bağımsız olarak
  • Anayasal düzenin yeniden düzenlenmesi, seçim sisteminin yeniden örgütlenmesi ve kitlesel yoksulluk ile derin bir işsizlik ve açlık krizi içindeki halkın (Eski Başkan Jovenel Moise’nin hükümeti döneminde açlıkla tanışan insanların sayısı ikiye katlanmıştır) yaşam koşullarındaki ciddi bozulma ile ekonomik ve ticari faaliyetlerin çoğunluğundaki felç durumuna yanıt verilmesi için en az iki yıllık bir geçiş süreci örgütlenmelidir.
  • Neoliberalizmden çıkılmalı, yeni bir ulusal kalkınma paktı tanımlanmalıdır.
  • Yasa dışı bir başbakan olan Claude Joseph’in, Başkanlık düzeyindeki kurumsal boşluk için bir mekanizma öneren 149. maddenin çok açık hükümlerini ihlal ederek kendisini geçici başkan ilan etmeye çalışmasını kınıyoruz. Anayasa hükümlerinin mevcut boşluğu doldurmak için uygulanmaması, Jovenel Moise hükümeti tarafından tüm yetkilerin Cumhurbaşkanının şahsında toplandığı otokratik bir sistemi yeniden kurma çabasıyla başlatılan kurumsal tasfiye sürecinin sonucudur.
  • Halkın tüm ifade ve eylem süreçlerini ortadan kaldırmak için de facto başbakan tarafından alınan yasa dışı, uygunsuz ve tehlikeli olağanüstü hal ilanı kararını kınıyoruz. Bu geçiş dönemi, geniş bir istişare sürecinin sonucu olmalıdır. Emperyalizmin ve oligarşinin kontrolünde bir geçiş istemiyoruz.
  • Sivil toplumu, siyasi partileri ve toplumsal hareketleri bir araya getiren, çok iyi örgütlenmiş, etkin öneriler ortaya koyan ve geçiş döneminin kavramsallaştırılmasına ve başarılı bir şekilde uygulanmasına katılabilecek yapılar var. Haiti halkının bugün içinde bulunduğu ciddi durum, uluslararası kuruluşların Haiti’ye yönelik politikasında radikal bir değişiklik gerektiriyor. Son yıllarda uygulanan politikaların başarısızlığını kabul etmeli, Haiti’deki en gerici kesimlerle sürdürdükleri siyasi ittifaklardan kopmalı ve 500 yıldan fazla bir süredir ülkenin kaynaklarının yağmalanması sırasında ortaya çıkan devasa borcu ödemeye başlamalılar.
  • Bu an, aynı zamanda, sistemde gerçek bir değişim için Haiti halkının mücadelesine dayanan yeni somut dayanışma biçimleri inşa etmek için de ideal bir zamandır. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

FETÖ’nün üst düzey ismi olduğu iddiasıyla tutuklanan Orhan İnandı, sorguda

SONRAKİ HABER

CoronaVac aşısının Türkiye'de yürütülen Faz-3 çalışmalarının sonuçları yayımlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa