10 Temmuz 2021 16:18

Haiti Devlet Başkanı Moise'nin öldürülmeden önce işkenceye maruz kaldığı açıklandı

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin öldürülmeden önce suikastçılar tarafından işkenceye maruz kaldığı açıklandı.

Jovenel Moise | Fotoğraf: VOA

Paylaş

Silahlı kişilerce evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 53 yaşındaki Devlet Başkanı Moise'nin öldürülmeden önce işkenceye maruz kaldığı ortaya çıktı.

Ülke basınında çıkan habere göre, Haitili yetkililer, Moise'ye düzenlenen suikast soruşturmasıyla ilgili son bilgileri paylaştı. AA'da yer alan habere göre soruşturmayı yürüten yargıçlardan Carl Henry Destin, Haiti gazetesi Le Nouvelliste'ye yaptığı açıklamada, Moise'nin yatak odasında öldürülmeden önce işkence gördüğünü, kızının kaçtığını, oğlunun ve çalışanların ise ağzının kapatıldığını belirtti. Destin, Moise'ye nasıl işkence edildiğine dair ayrıntıları paylaştı. Otopsi raporunda Moise'nin kolunda ve sağ ayağında kırıklar olduğu belirtildi.

Ulusal Polis Müdürü Leon Charles, Moise suikastının, 26 Kolombiyalı ve iki Haiti asıllı ABD vatandaşının içinde olduğu bir komando birliği tarafından yapıldığını söylemişti. Operasyonlar kapsamında polisle çatışmaya giren 10 şüpheli öldürülürken şimdiye kadar 17'si Kolombiyalı olmak üzere 19 kişi gözaltına alınmıştı.

Haiti'nin 53 yaşındaki Devlet Başkanı Moise, 7 Temmuz'da silahlı kişilerce evine düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmiş, eşi Martine Moise yaralanmıştı.

Moise'nin evinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından geçici Başbakan Claude Joseph, ülkede acil durum ilan etmişti.

JOVENEL MOISE KİMDİR?

Merkez sağ çizgideki Haitili Kel Kafalılar Partisi (Parti Haitien Tet Kale) üyesi Jovenel Moise, 2015’te yüzde 28 katılımla gerçekleşen seçimlerin ilk turunda yüzde 32.8 oy alarak birinci oldu. Ancak gözlemcilerin de uyarılarıyla seçimlerin hileli olduğu iddiasıyla binlerce kişi sokaklara çıktı ve seçimin ikinci turu ertelendi. Moise, katılımın yüzde 18’de kaldığı 2016 seçimlerinde yüzde 55.6 oy alarak 2017’de devlet başkanlığın başladı.

Göreve geldiğinden bu yana meşruiyet ve yolsuzluk tartışmalarının odağında olan Moise, 2019 ve 2020’de kitlesel protestolarla karşı karşıya kaldı. Son dönemde ise Moise, görev süresi dolduğu halde koltuğu bırakmadığı için geniş tepki görüyordu. Muhalefet, başkanlık görevi 7 Şubat’ta dolan Moise’yi koltuğu bırakmayarak anayasal suç işlemekle suçluyordu. Diktatörlükle suçlanan Moise, protestolarla istifa etmesi yönünde çağrılar alıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: "Bizi değil sevdiklerimizi kaybedenleri yargılayın

SONRAKİ HABER

DOSYA | Medya çocukları yeniden istismar ediyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa