İzmir Barosu Genel Kurulunu gerçekleştirdi
İzmir Barosu’nun Genel Kurulu başladı. Üyeler yarın yeni başkan ve yönetim kurulu ile TBB Genel Kurulu’na katılacak İzmir Barosu delegelerini belirlemek için sandık başına gidecek.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir’de avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak için bir araya geldi. Pandemi bahanesiyle sürekli ertelenen İzmir Barosu 2020-2022 Olağan Genel Kurulu Kültürpark 4 Nolu Hol’de gerçekleştirildi. Kurul iki gün sürecek.
11 bine yakın avukatın kayıtlı olduğu İzmir Barosu’nun Genel Kuruluna avukatların katılımının düşük olduğu gözlendi. Yasal olarak yüzde 10'luk katılımın sağlanması için yaklaşık 5 saat beklenildi.
Genel Kurul’un ikinci gününde ise binlerce avukat, yeni başkan ve yönetim kurulu ile TBB Genel Kurulu’na katılacak İzmir Barosu delegelerini belirlemek için sandık başına gidecek. İki liste ile girilen seçimlerde Çağdaş Avukatlar Grubu’nun Adayı ve mevcut Başkan Özkan Yücel ile Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun Adayı Mustafa Çetin’in başkanlık için yarışacak. Seçimler 11 Temmuz Pazar Günü saat 09.00-17.00 arasında Kültürpark 4 Nolu Hol’de gerçekleşecek.
Genel kurul, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından divan seçimiyle başladı.
“SİZLERDEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE MÜCADELE ETTİK”
Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı ve Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Özkan Yücel, “2 buçuk yıldır Türkiye’nin içinden geçtiği tüm ağır koşullara rağmen, hukuk devleti, laiklik ve cumhuriyet değerlerine yapılan saldırılara rağmen bayrağı yere düşürmememizin yegane dayanağı sizlersiniz. Sizlerden aldığımız güçle mücadele ettik, bundan sonra da böyle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmasının ardından 2 buçuk yıllık faaliyet raporu okundu.
ÇOKLU BARO YASASINA TEPKİ
Rapordan sonra avukatlar söz verildi. Çoklu baro konusunun eleştirildiği genel kurulda özellikle İzmir’de ikinci bir baro kurulmaması için verilen mücadelenin önemine değinildi ve bundan sonrada bu birliğin devam ettirilmesi gerektiği ifade edildi.
Yargı bağımsızlığı ve avukatlık mesleğinin önemine değinilen konuşmalarda, avukatların meleklerini icra ederken şiddete maruz kalmasına tepki gösterildi.
MESLEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM TALEBİ
Mesleki sorunların ülke gündeminden bağımsız olmadığını dile getiren bazı avukatlar, avukatlık mesleğinin insan hak ve özgürlüklerini savunmak olduğunu ve bunun için mücadele edeceklerini ifade etti.
Genç avukatların ekonomik sıkıntıları ve staj sorunlarının dile getirildiği konuşmalarda, mesleki sorunlarına ilişkin avukatlar çözüm istedi.
“YARGIYA OLAN GÜVEN YÜZDE 15’LERE DÜŞMÜŞ DURUMDA”
Daha sonra adayların konuşmasına geçildi. İlk olarak söz alan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun Adayı Mustafa Çetin, “Pandemi ve deprem nedeniyle çok zor günlerden geçtik ve geçmeye devam ediyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi siyasi iktidarın hukuku arka bahçesi gibi kullanması mesleğimizin sorunlarını her geçen gün arttırmıştır. Hukukun üstün, yargısının bağımsız olmadığı ülkelerde demokrasiden, barıştan söz etmek mümkün değil. Yargıya olan güven yüzde 15’lere düşmüş durumda. Yargıya güven olmayan bir ortamda avukatlara, hakimlere ve savcılara da güvenin olmayacağı ortadadır” diye konuştu.
Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’nun bir dönem önceki çalışmalarını anlatan Çetin, mevcut yönetimi eleştirdi. Çetin, “Biz bundan sonra ayrım yapmadan çalışacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.
“FEYZİOĞLU VE ANLAYIŞINI TBB’DEN GÖNDERMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR”
Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Özkan Yücel ise konuşmasına, yönetime yönelik yapılan eleştirilere cevap vererek başladı.
Çetin’in İzmir Barosu delegelerinin Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde Metin Feyizoğlu’nu desteklendiği iddialarına cevap veren Yücel, “İzmir Barosu’nun Metin Feyzioğlu’na karşı başka bir adayı desteklediğini bildiğiniz halde sizin oylarınızla seçildi demenizin bir vicdanı var mı? Avukatların vicdanında karşılığı yok. Feyzioğlu’na karşına mücadelenin en başında yer almış İzmir Barosu’na bu lekeyi atmanıza izin vermem. Bütün meslektaşlarıma söylüyorum; seçimi kazandığımızda, hukuk devletinin, avukatlık haklarının önünde engel olan Feyzioğlu ve anlayışını TBB’den göndermek boynumuzun borcudur” diye konuştu.
“YENİ AVUKATLIK KANUNU ŞART”
Avukatlar ve genç avukatlar için yapılmadığı iddia edilen çalışmaları anlatan Yücel, “Biz Çağdaş Avukatlar Grubuyuz, meslektaşlarımızı ne dava sorunlarında ne de hayatta karşılaştıkları sorunlarda yalnız bırakmadık, bırakmayacağız” dedi
Yeni dönemde tüm avukatlar ile yine dayanışma içinde avukatlık mesleğini ve avukatları korumaya devam edeceklerini dile getiren Yücel, “Yeni Avukatlık Kanunu şart. Biz ısrarla ve inatla bunu sürdüreceğiz. Yeni kanun için her yaştan her alandan tüm arkadaşlarımızı kanunun hazırlanması konusunda Türkiye’ye öncü olmaya çağıracağız” diye ekledi.
“BİAT ETMEYEN BİR AVUKATLIK TARZI İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”
Yücel son olarak, “Avukatlar için vazgeçmeyen, biat etmeyen, teslim olmayan bir avukatlık tarzı, ülkemiz için demokrasi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı mücadelesi ve yurttaşlarımız için daha iyi bir ülke, daha iyi bir gelecek, daha çok özgürlük umudu olacak seçimlerimiz” diyen konuştu. (İzmir/EVRENSEL)